Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CHIŞINĂU: Prima ediţie a Forumului Agricol Transfrontalier

Publicat: 18 ianuarie 2018 - 00:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Chişinăul a fost, luna trecută, locul de întâlnire a peste 150 de fermieri de pe ambele maluri ale Prutului, la primul Forum Agricol Transfrontalier - UFMR (Uniunea Fermierilor din Moldova şi România), la iniţiativa Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP), condusă de Alexei Repede.

Federaţia Pro Agro a răspuns pozitiv şi s-a implicat activ în derularea în foarte bune condiţii a acestui eveniment deosebit, mai ales privind din perspectiva Centenarului Marii Unirii. Poate că felul meu de a fi mă duce mai repede spre o percepţie sufletească a celor petrecute la Summitul Conference & Events Center. De aceea voi încerca să mă limitez la fapte. Dar dacă este să judec doar din punct de vedere jurnalistic un astfel de eveniment, tot găsesc argumente pentru a plasa forumul, chiar de la prima lui ediţie, la categoria “ALTCEVA”.

Fermieri mulţi şi foarte interesaţi de experienţa românească în relaţia cu UE

La Chişinău am găsit mai mulţi fermieri pe metru pătrat decât la majoritatea evenimentelor autohtone (să nu le zic româneşti!). Fermieri deschişi, frumoşi, unii în tandem tată şi fiu sau mamă şi fecior. E adevărat că au fost parcă mai mulţi viticultori, pomicultori şi crescători de animale, dar, trebuie subliniat, am văzut şi antreprenori tineri şi implicaţi. Am remarcat prezenţa unei părţi din cercetarea moldavă. Locul ales pentru desfăşurarea evenimentului a fost oricum neîncăpător în prima parte.
Apoi, pe cele şase ateliere, am văzut cum fermierii participau şi ridicau problemele cu francheţe, necoafate. Cu certitudinea că cineva îi ascultă, dincolo de convenienţa evenimentelor de la noi. Doar la atelierele pe zootehnie şi industrie alimentară şi promovarea produselor am întâlnit, să-i spun aşa, jelania de pe la noi. Probabil şi la ei zootehnia şi desfacerea suferă mai mult din pricina supermarketurilor şi a defazării vizavi de realitatea economică. Crescătorii de animale de pe ambele maluri ale Prutului sunt, cu certitudine, mai conservatori. Noile cutume îi cam iau pe nepregătite şi pentru că schimbarea în zootehnie nu se face de pe-o zi pe alta, ci necesită abordări destul de costisitoare, pe termen lung.

forum4.1_b

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi in revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Un articol semnat de TUDOR CALOTESCU

Vizualizat: 307 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?