Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cercetătorii ies la rampă

Publicat: 22 aprilie 2019 - 12:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Oportunităţile de valorificare a rezultatelor obţinute în cadrul unor proiecte recent derulate şi posibilităţile de transfer de cunoştinţe din partea cercetătorilor către agricultori au fost două dintre ideile importante dezvoltate cu ocazia unei manifestări ştiinţifice desfăşurate în ziua de 12 februarie a.c. la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni - Neamţ.

Alături de organizatori şi de colegii cercetători de la Staţiunile de Cercetări Agricole din Brăila, Tg Bujor-Galaţi, Perieni-Vaslui, Suceava, SCCDP Iaşi şi Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava, împreună cu preşedintele ASAS, Valeriu Tabără, la dezbateri au fost şi reprezentanţi ai învăţământului preuniversitar şi universitar agricol, delegaţia USAMV Iaşi fiind condusă de către Rectorul instituţiei, Vasile Vântu. Au participat şi autorităţi şi instituţii judeţene cu activităţi de profil, reprezentanţi la vârf ai Institutului pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, ai Unităţilor Fitosanitare Neamţ şi Bacău, precum şi fermieri din zona de est a ţării, interesaţi inclusiv de perspectivele de a dezvolta parteneriate cu SCDA Secuieni.
”Este deosebit de important să comunicăm în mod constant atât cu colegii noştri, împreună cu mulţi dintre aceştia având deja colaborări concrete, cât şi cu mediul economico-ştiinţific căruia ne adresăm profesional. De aceea, am organizat această reuniune de prezentare a rezultatelor unor cercetări desfăşurate în perioada 2015-2018 care au aparţinut Planului Sectorial de Cercetare coordonat de Ministerul Agriculturii”, menţiona Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni.

Cercetătorii ies la rampăClick pe poza pentru galerie!

Consultanţa tehnologică vs. consultanţa comercială
Evenimentul a inclus prezentarea şi diseminarea rezultatelor ştiinţifice şi tehnologice obţinute în cadrul a şase proiecte de cercetare derulate la unitatea de cercetare nemţeană, incluse în Planul sectorial ADER. ”Temele prezentate sunt de o excepţională însemnătate pentru agricultura din România. Chiar dacă programele de cercetare încă nu sunt destul de bine susţinute financiar, îndeosebi în ceea ce priveşte dezvoltarea acestora în structurile de analize de calitate, acestea sunt de actualitate şi pot răspunde unor probleme mari cu care se confruntă agricultura noastră. Marele merit al SCDA Secuieni, care are suficiente greutăţi - fiind între Staţiunile care încă nu beneficiază de H.G., având în vedere un anumit istoric şi presiunile manifestate asupra acestei unităţi -, este acela de a rezista şi de a demonstra faptul că cercetarea agricolă nu se face numai din plăcere, ci şi pentru a aduce bani şi pentru a contribui la aşezarea într-o anumită normalitate a agriculturii. România nu va putea trăi pe vecie pe seama importurilor de material de cercetare, fiind vorba despre partea genetică, dar şi despre partea tehnologică”, remarca Valeriu Tabără.
Preşedintele ASAS, a atenţionat fermierii asupra deosebirii dintre cele două tipuri de consultanţă, respectiv cea comercială şi cea tehnologică. “Prin consultanţa comercială sunt promovate anumite produse şi, dacă suntem atenţi, ne dăm seama că multe dintre ele dispar sau sunt înlocuite de la un an la altul, ceea ce ne împiedică să urmărim respectivul produs şi efectele sale în timp. Nu ne mai putem baza pe vreo analiză care să ajute la a vedea ce produs este bun şi ce produs nu este bun în agricultură. În acest tip de consultanţă, comercială, se vinde tot ceea ce se poate vinde, respectiv soiuri, rase etc. Problema prioritară este şi cea legată de tehnologia ce trebuie aplicată. Or, această tehnologie trebuie creată aici, în ţară”, sublinia Valeriu Tabără.

Succesiv şi Ratza - soiuri în curs de omologare
Pentru trei dintre cele şase proiecte ale căror rezultate au fost prezentate public, Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni-Neamţ a fost coordonator-contractor. În ceea ce priveşte Proiectul ADER 1.1.5., între activităţile principale s-au numărat selecţia, înmulţirea seminţei, testarea în reţeaua ISTIS în vederea omologării şi brevetării noului soi de cânepă Succesiv şi a soiului energetic Ratza. De asemenea, s-a purces la stabilirea unităţilor multiplicatoare pentru categoriile C1, pregătirea noilor cultivatori, acordarea de asistenţă tehnică pentru sporirea suprafeţelor cultivate. Alte etape de lucru au fost înfiinţarea loturilor experimentale de cânepă monoică în sistem de cultură ecologică, asigurarea necesarului de sămânţă din verigile superioare, obţinerea de rezultate preliminare în utilizarea hibrizilor de cânepă pentru sporirea producţiei de sămânţă.
În cadrul Proiectului ADER 2.4.1., obiectivele principale au fost introducerea în cultură a unor specii valoroase de plante medicinale şi aromatice din flora spontană autohtonă, în vederea elaborării tehnologiilor de cultivare şi extinderea suprafeţelor cultivate cu aceste specii. De asemenea, a fost vizată introducerea în cultură a unor plante valoroase, Cassia angustifolia Vahl. (siminichie), Malva sylvestris L. (nalba de pădure), Primula officinalis L. (ciuboţica cucului) şi Dracocephalum moldavica L. (mătăciune), întrebuinţate în scop medicinal. S-a stabilit tehnologia ecologică de cultură la speciile mătăciune şi siminichie şi extinderea suprafeţelor cultivate cu aceste plante, în vederea obţinerii de produse naturale, menite să îmbunătăţească semnificativ calitatea vieţii.

Soluţii complete: de la genetică, la valorificarea producţiei
Proiectul ”Sistem complex de valorificare integrală a unor specii agricole cu potenţial energetic şi alimentar” este în curs de derulare, în anul 2018 fiind parcursă o primă etapă. ”Obiectivele generale vizează îmbunătăţirea performanţei instituţionale a partenerilor, respectiv SCDA Secuieni, Universitatea Craiova, ICPA Bucureşti, INMA Bucureşti, Universitatea Dunărea de Jos Galaţi şi SCDCPN Dăbuleni. Se urmăreşte optimizarea procesului de cultivare a speciilor agricole studiate, corelat cu cele mai moderne tehnologii de cultivare şi valorificare, astfel încât să permită tuturor entităţilor implicate consolidarea capacităţilor ştiinţifice şi tehnice, precum şi dezvoltarea unor tehnologii şi echipamente inovative care să permită valorificarea integrală a producţiei obţinute de la sorg (boabe şi zaharat), topinambur şi cânepă. Între rezultatele de până acum, la capitolul Bervete/cereri de brevete naţionale, deja putem vorbi despre două solicitări. Cercetările vor continua şi intenţionăm să facem o tradiţie din actul de aducere în atenţia publică a tot ceea ce este mai nou şi de interes pentru agricultorii din România”, sublinia Elena Trotuş.

Elena TrotuÅŸ_b
Elena Trotuş: “Sunt deosebit de încântată de faptul că aici, la Secuieni, s-au prezentat pentru prima dată public date şi observaţii legate de efecte ale tratamentului seminţei cu insecticide neonicotinoide la culturile de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă, asupra producţiei agricole şi a populaţiilor de Apis mellifera, în condiţiile agropedo-climatice specifice ţării noastre”.


ŞASE TEME ACTUALE DE CERCETARE
• ”Conservarea resurselor genetice, ameliorarea şi crearea de noi genotipuri la plantele textile, in, cânepă şi bumbac, eficiente ca productivitate, stabilitate şi adaptabilitate la schimbările climatice”, director de proiect - Diana Lorena Popa;
• ”Menţinerea biodiversităţii plantelor medicinale şi aromatice prin conservarea şi îmbogăţirea colecţiilor de resurse genetice şi producţia de seminţe din categorii biologice superioare, pentru speciile reprezentative de la deal şi munte”, director de proiect - Margareta Naie;
• ”Regenerarea, multiplicarea, caracterizarea unor varietăţi legumicole, cu caracter unic”, responsabil proiect - Paula Lucelia Pintilie;
• ”Realizarea unui sistem de monitorizare şi cuantificare a efectelor tratamentului seminţei cu insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin şi tiametoxom) la culturile de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă, asupra producţiei agricole şi a populaţiilor de Apis mellifera, în condiţiile agropedo-climatice pecifice ţării noastre”, responsabil proiect - Elena Trotuş;
• ”Tehnologii nutriţionale inovative bazate pe utilizarea în hrana animalelor a unor materii prime furajere recent ameliorate, cu implicaţii asupra siguranţei şi calităţii produselor”, responsabil proiect - Simona Florina Isticioaia;
• ”Sistem complex de valorificare integrală a unor specii agricole cu potenţial energetic şi alimentar”, director proiect complex - Elena Trotuş , director proiect 2 - Simona Florina Isticioaia.


CERCETARE ÎN REGIM DE... ARENDĂ
Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni, judeţul Neamţ, a fost înfiinţată la 1 ianuarie 1962, atunci când s-a realizat unificarea cercetării agricole din zonă, iar fosta Staţiune ICAR Târgu-Frumos, judeţul Iaşi, s-a transferat la Secuieni - Neamţ, în scopul ridicării nivelului agriculturii practicate în partea de nord-vest a Podişului Central Moldovenesc, în condiţiile nu prea prielnice ale unui climat temperat continental, cu un regim sărac în precipitaţii. Înfiinţată pe fosta Gospodărie Agricolă de Stat, unitatea a avut un patrimoniu funciar de 4086 ha, care s-a redus după anul 1989. Astăzi, suprafaţa de teren, aparţinând domeniului public al statului, administrată de unitatea nemţeană este de aproximativ 390 ha, însă anual unitatea exploatează aproximativ 1000 ha teren arabil. Diferenţa de aproximativ 600 ha este teren arabil preluat de la proprietari, pe baza contractelor de arendă.

 

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

 

Vizualizat: 321 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?