Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Carrefour asociază legumicultorii din Vărăşti

Publicat: 22 mai 2017 - 18:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Parteneriatul dintre Carrefour şi producătorii de legume din Vărăşti a început în urmă cu doi ani, însă Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăşti este relativ „tânără”. A pornit cu patru producători de legume care şi-au atras alături, între membri fondatori, retailerul Carrefour România. 

În prezent, prima cooperativă agricolă fondată alături de Carrefour are 80 de familii partenere, 5.000 de tone de legume livrate în supermarket şi 60 de hectare de teren cultivate cu legume.
Evenimentul de lansare oficială a acestui parteneriat a avut loc pe 4 aprilie a.c.

Carrefour asociază legumicultorii din VărăştiClick pe poza pentru galerie!

5000 tone de legume şi-au găsit drumul către piaţă
Cooperativa este prima de acest gen fondată alături de un retailer, însumează 60 de hectare de teren (din care 15 ha de solarii şi sere), cu o producţie anuală de 5.000 de tone de legume: roşii, salată, ardei, dovlecei, fasole, vinete, varză, ţelină, ceapă, usturoi, mărar, pătrunjel, leuştean, spanac, lobodă, leurdă, urzici, ridichi, ceapă verde, usturoi verde, ştevie etc. La nivel european Carrefour este implicată în susţinerea asocierii producătorilor, însă România este prima ţară în care compania este şi membru fondator într-o asemenea asociere. „Încă din primele zile în care am ajuns în România am auzit că fructele şi legumele româneşti sunt foarte gustoase. Şi le-am testat iar gustul a fost fantastic. Eu cred că România este o ţară cu o calitate extraordinară a terenurilor. Ne dorim pentru clienţi ca ei să aibă acces la producţia din România şi să limităm pe cât posibil importurile. Am dezvoltat acest proiect din dorinţa de a fi un partener sustenabil pentru producătorii agricoli locali şi un furnizor de produse de calitate pentru clienţii noştri. Am ales Vărăşti datorită bazinului legumicol recunoscut în zonă pentru calitatea produselor sale, dar şi pentru experienţa de generaţii pe care o au producătorii de acolo. Vrem ca micile afaceri de familie să continue să se dezvolte şi să păstreze tradiţia şi preocuparea pentru culturile agricole”, spune Jean-Baptiste Dernoncourt, director executiv Carrefour România.

Clienţii devin parte activă a lanţului comercial
Pentru ca legumele şi verdeţurile produse în Cooperativă să ajungă la consumatori în cel mai scurt timp, Carrefour a construit în Vărăşti un depozit de 300 mp, unde producătorii locali le pot depozita şi de unde sunt preluate către depozitul central. Carrefour pune la dispoziţia producătorilor lădiţe din plastic, pliabile şi returnabile, astfel încât aceştia să nu mai fie nevoiţi să achiziţioneze de fiecare dată navete din carton sau lemn, care ar ridica astfel costurile. „Lădiţele au o calitate mai bună decât cele clasice de lemn, însă costul este mai mic, pentru că sunt închiriate şi returnabile. Sunt pliabile iar costul de transport când sunt goale este mai mic”, a spus Silviu Diaconu, director achiziţii Legume Fructe Carrefour.
De asemenea, etichetele de preţ de la raft vor fi inscripţionate cu zona de provenienţă, astfel încât clienţii să devină parte activă a lanţului comercial, susţinând direct, prin cumpărare, Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăşti. Drumul legumelor proaspete de la producător la client este redus la maxim două zile. „Pentru planul de livrări de anul acesta am început să discutăm în vara anului trecut şi ne-am stabilit planul de producţie integral prin luna octombrie 2016. Asta ajută în special pe producători să aibă predictibilitatea producţiei”, a subliniat Mircea Isvoranu, manager Achiziţii Legume Fructe Carrefour România.

Protecţie faţă de fluctuaţiile preţului pieţei
Un alt avantaj este acela al preţurilor, care sunt negociate săptămânal cu producătorii. „Motivul pentru care se stabileşte preţul săptămânal este ca ambele părţi, dar în special producătorii, să fie protejaţi. Dacă întreaga producţie este deja antamată de Carrefour, problema preţului devine secundară. Este ca să existe protecţie asupra anumitor fluctuaţii ale preţului pe piaţă. Termen de plată de 7 zile către producători”, a explicat Mircea Isvoranu.
La rândul său, Lucian Corozel, vice-preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu, sublinia reticenţa fermieruilor faţă de asociere: „Suntem bântuiţi de fantoma fostelor CAP-uri şi orice asociere a fermierilor este încă un subiect tabu. Mentalitatea greşită faţă de aceste forme de asociere şi slaba promovare a avantajelor care pot veni prin apartenenţa la aceste cooperative au privat agricultorii şi mediul rural de beneficii importante. Există şi excepţii - cooperativa Carrefour Vărăşti. Succesul acestei cooperative se bazează pe seriozitatea, tenacitatea şi colaborarea foarte bună între fermierii români”. Şi poate că tot succesul acestei cooperări va fi un bun exemplu pentru viitor.


FOCUS PE RECOLTĂ, PRODUCTIVITATE ŞI PE CALITATEA PRODUSELOR
Un mare avantaj pentru producători este acela că li se preia întreaga producţie planificată anterior cu supermarketul. „Una dintre cele mai mari provocări pentru agricultorii români în acest moment este lipsa logisticii, a organizării şi a unei pieţe de desfacere care să preia producţia în proporţie de sută la sută. Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăşti ne permite să ne concentrăm pe recoltă, productivitate şi pe calitatea produselor, adică pe ce ştim noi să facem mai bine. Îmi doresc ca exemplul nostru să fie urmat şi de alţi producători din alte zone ale ţării. Acum avem un plan de producţie garantat pe un an, un preţ bun garantat şi un termen de plată pe termen scurt. Am redus masiv pierderile”, spune Costel Buturugă, membru fondator al Cooperativei Agricole Carrefour Vărăşti.


LEGUMICULTURA - SURSĂ DE TRAI PENTRU SUTE DE FAMILII
„Sunt fermier şi inginer agronom. Am şi 1,5 hectare cu legume. Anul trecut am participat la o discuţie cu Carrefour, doar ca simplu fermier, şi am fost sceptic că proiectul lor va fi pus în practică. Dar acest lucru a fost finalizat. În Vărăşti sunt 6.500 de locuitori, adică 2.200 de familii. Dintre acestea, 200-300 de familii se ocupă cu legumicultura, iar 80 colaborează cu cooperativa. Cred că vor fi partenere ale cooperativei 80 la sută din familiile din Vărăşti care se ocupă cu legumicultura. Reticenţa este mare din cauza păcălelilor luate de-a lungul timpului. Nu fac parte din cooperativă, dar anul trecut 60% din producţia de salată am livrat-o prin cooperativă, 60% din vinete şi 40% din roşii. Inclusiv anul acesta 10.000 de salate au fost livrate prin cooperativă”, a precizat Adrian Radu Măhălean, primarul comunei Vărăşti.

Irinel Craciun
Irinel Crăciun, producător: „Nu aveam încredere că acest proiect se va materializa. Eu îmi vindeam marfa în en-gross şi pieţe, dar nu aveam certitudinea ca această marfă va fi vândută în totalitate şi că voi lua un preţ rezonabil. Acum mă simt uşurat, ştiu planul de producţie pentru un an, nu mai am pierderi, mi se plăteşte la timp”.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

Vizualizat: 992 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?