Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bayer Agro Arena 2019 - tehnologii avansate, genetică performantă

Publicat: 29 august 2019 - 00:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru al XIII-a an consecutiv, compania Bayer a organizat seria evenimentelor în formatul „Bayer Agro Arena”, un brand deja consacrat în agricultura românească, aducând în atenţia fermierilor produse inovatoare pentru protecţia plantelor, seminţe performante şi servicii de calitate, toate acestea destinate unei agriculturi durabile, sustenabile.

În platforma tehnologică amenajată în ferma lui Nicu Râşnoveanu, de lângă Însurăţei - jud. Brăila, într-una dintre principalele zone agricole ale României, cei aproximativ trei sute de invitaţi, majoritatea producători agricoli, clienţi fideli care utilizează produsele Bayer, au descoperit cele mai moderne tehnologii de protecţie a culturilor de cereale păioase de toamnă, de rapiţă şi de porumb.

Bayer Agro Arena 2019Click pe poza pentru galerie!

Bayer încurajează tratamentele în preemergenţă la porumb
Tehnologia Bayer pentru protecţia plantelor este grefată pe genetica performantă, dispunând de un portofoliu complet în combaterea buruienilor. În câmpul de testare, cultura a fost erbicidată la timp, deci era curată şi se dezvolta în condiţii normale. Compania Bayer încurajează tratamentele în preemergenţă la porumb. Astfel, pentru preemergenţa şi postemergenţa timpurie, propune erbicidele Adengo (ce combate atât buruieni cu frunza lată, cât şi cu frunza îngustă, utilizând o cantitate mică de produs la hectar), Merlin Flexx şi Merlin Duo pentru controlul mono şi dicotiledonatelor anuale. Pentru postemergenţa normală şi târzie sunt oferite produsele Capreno şi Laudis, menite a ţine sub control un spectru larg de buruieni, precum şi Equip pentru costrei şi Buctril Universal, erbicid eficient inclusiv asupra buruienilor avansate în vegetaţie şi a celor perene. „Avem un portofoliu de 18 hibrizi cu grupe de maturitate pentru toate tipurile de sol şi de tehnologie. Ca noutăţi, vom lansa anul viitor trei hibrizi: DKC 4098, un timpuriu cu o maturitate relativă la 90 de zile, recomandabil pentru toate mediile de producţie şi de tehnologie şi DKC 4391 - pretabil şi el pentru toate mediile de producţie (atât scăzut, cât şi ridicat), cu o viteză bună de pierdere a apei din bob. Iar ultimul pe care-l vom lansa este DKC 5092, un semitimpuriu creat anume pentru tehnologiile intensive, cu potenţial maxim de producţie, cu densităţi de peste 80.000 de plante la hectar”, a declarat Gabriel Ghiţă, director regional de vânzări Dekalb pe zona de sud-est.

Protecţia cerealelor păioase
Soluţia Bayer pentru primul tratament la cerealele păioase este pachetul tehnologic Falcon Pro, compus din două produse sistemice foarte eficiente: erbicidul Sekator Progress OD şi fungicidul Falcon Pro. Acestea sunt perfect compatibile la dozele recomandate şi pot fi aplicate concomitent în perioada de la începutul alungirii paiului şi până la apariţia frunzei stindard, pentru a proteja culturile de grâu şi de orz de bolile foliare, cât şi pentru a combate principalele buruieni dicotiledonate anuale şi perene. Combinând cele două produse, cultura este tratată cu cinci substanţe active, dintre care două au acţiune erbicidă şi trei cu acţiune fungicidă, asigurând astfel un tratament complex, complet şi de mare eficacitate la culturile de păioase.
Cel de-al doilea moment de aplicare este la apariţia frunzei stindard, la burduf, pentru combaterea bolilor, cu trei produse performante: Nativo Pro, Zantara şi noutatea lansată în acest an - erbicidul de top Aviator XPro (substanţe active: protioconazol 150 g/l & bixafen 75 g/l), un produs sistemic care înglobează toate rezultatele de ultim moment în chimia Bayer, pornind de la substanţe active şi continuând cu solvenţii şi adjuvanţii. Aviator XPro poate aduce sporuri de producţie de până la 1.000 kg pe hectar.
La cultura de cereale păioase, echipa Bayer propune în această toamnă două noutăţi, şi anume fungicidul Bariton Super (substanţe active: protioconazol 50 g/l & tebuconazol 10 g/l & fludioxonil 37,5 g/l - suspensie concentrată pentru tratarea seminţelor de cereale păioase),
alături de Peridiam Active (adjuvant pentru îmbunătăţirea calităţii tratamentului seminţelor, stimularea germinării şi a dezvoltării tinerelor plante şi intensificarea culorii seminţelor tratate la culturile de grâu şi de orz), asigurând culturii de cereale un start foarte bun la germinaţie şi în primele faze de vegetaţie.

Un portofoliu performant ce rezolvă problemele rapiţei
Portofoliul Bayer acoperă principalele probleme din tehnologia de cultură a rapiţei. Astfel, în programele de tratament, specialiştii companiei recomandă Centurion Plus, erbicid postemergent pentru combaterea buruienilor graminee anuale; Folicur Solo, fungicid sistemic pentru controlul bolilor; Propulse, un produs nou destinat combaterii bolilor, şi Tilmor, fungicid sistemic de ultimă generaţie. De asemenea, pentru controlul dăunătorilor, sunt puse la dispoziţia fermierilor insecticidele Biscaya, produs sistemic cu spectru larg de acţiune; Decis Expert, un insecticid foliar; Proteus, un produs sistemic şi de contact. „În plus, Bayer are în oferta comercială pachetele tehnologice Biscaya (Biscaya şi Tilmor), Proteus (Proteus şi Tilmor) şi Propulse (Biscaya şi Propulse), care asigură o bună protecţie fitosanitară culturii de rapiţă”, a precizat Frideric Salmen, director de vânzări Bayer - Protecţia plantelor, pentru zona de sud-est.
De asemenea, pentru reducerea pierderilor prin supracoacere, cultivatorii de rapiţă pot aplica adezivul Lamfix SO, care şi-a dovedit din plin eficacitatea în lanurile cu „aurul galben”.

Un concept nou pentru tratarea seminţelor hibride
O soluţie inovatoare marca Bayer este tratamentul la sămânţă Acceleron Seed Applied Solution - o combinaţie exclusivă ce conţine produse biologice şi ingrediente chimice. Aici se poate discuta de două variante: Acceleron Standard, formulat cu un fungicid şi un biostimulator, şi Acceleron Elite, care pe lângă fungicid şi biostimulator este poziţionat şi un insecticid.
Aceste soluţii integrate protejează recolta de boli şi dăunători, îmbunătăţeşte uniformitatea culturii şi vigoarea plantei şi maximizează potenţialul de producţie.


TRATAMENTELE FITOSANITARE - PIATRA DE ÎNCERCARE A FERMIERILOR
Anul acesta a fost unul propice pentru dezvoltarea dăunătorilor în culturile de cereale păioase iar fermierii au fost nevoiţi să aplice masiv insecticide. Compania are deja o paletă largă de produse cu diverse moduri de acţiune: de contact (Decis Expert), sistemică (Biscaya), precum şi Proteus, care le combină pe cele două.
Pentru tot mai mulţi dintre cultivatori, erbicidarea la cereale a fost anul acesta o piatră de încercare prin faptul că temperaturile scăzute au blocat activitatea erbicidelor, iar buruienile s-au dezvoltat în voie. Anul trecut, Bayer a lansat erbicidul Atlantis Flexx, destinat buruienilor graminee din culturile de cereale păioase, ce asigură o protecţie de lungă durată; acum produsul se află în al doilea an de utilizare şi a intrat în topul preferinţelor cultivatorilor.
De asemenea, provocarea cu bolile foliare a fost foarte mare pentru fermieri, deoarece după o perioadă de secetă, în care culturile de cereale de toamnă au suferit foarte mult, ele au parcurs stadii de dezvoltare foarte precare în primăvară, după care au venit precipitaţiile şi a fost nevoie de fungicide cu eficacitate ridicată.

Viorica Guzu_b
PROBLEME ÎN LANUL DE RAPIŢĂ
Din cauza condiţiilor grele din toamnă, din şase hibrizi de rapiţă semănaţi în platforma tehnologică de la Însurăţei, în cultură a rămas doar unul! Acesta a intrat bine în iarnă, în stadiul de 8-10 frunze, având o densitate de 36 plante/mp. În primăvară s-a aplicat fazial, de două ori, azotat de amoniu, în doze de 150 kg/ha pe fiecare fază. „Acoperim 40% din piaţa de rapiţă din România. Hibrizii Dekalb au o bună toleranţă la scuturare şi vigoare la dezvoltare, prezintă toleranţă la îngheţ, dispun de un conţinut ridicat de ulei şi utilizează eficient azotul. În acest an, pregătim opt hibrizi convenţionali de rapiţă şi patru din categoria Clearfield. Genetica nouă este reprezentată de sămânţa hibridă DK Expansion (care în curând va fi nr. 1 în România), DK Extime, DK Exstorm, DK Excellium, iar din categoria Clearfield: DK Implement CL, DK Imaret CL, DK Impression CL şi DK Imminent Cl. De asemenea, ca noutate se află în prelansare hibridul DK Extremus, semitimpuriu recomandat pentru tehnologia convenţională, caracterizat prin producţii stabile şi toleranţă la scuturarea boabelor din silicve”, a susţinut Viorica Guzu, director regional de vânzări Dekalb pe zona de est.

Articol publicat în revista Ferma nr. 13/240 (ediţia 1-14 august 2019)

 

Vizualizat: 165 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?