Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BASF apreciază vinul şi protejează viţa-de-vie

Publicat: 13 iunie 2017 - 02:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cei mai talentaţi vinificatori din crame mici şi mijlocii de pe întreg cuprinsul ţării au păşit pe covorul roşu al Galei premiilor BASF ”Poveşti cu vinuri româneşti” 2017, desfăşurată la Sibiu în seara zilei de 10 mai 2017. 

După succesul primei ediţii din 2016, BASF duce mai departe povestea viticultorilor mici şi mijlocii din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Transilvania, având alături Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR). “Dintotdeauna am ajutat fermierii să crească viţa-de-vie puternică şi sănătoasă, pentru un vin de cea mai bună calitate. Dar nu am vrut să ne oprim aici. Ne-am dorit să le oferim prilejul de a-şi împărtăşi experienţa, cunoştinţele şi succesul, să dăm startul unei competiţii sănătoase între producători şi să-i recompensăm pe cei mai buni. BASF este cu voi până la capăt. Aveţi încredere în parteneriatul nostru şi culegeţi roadele sale. Împreună creştem la fel de puternic şi sănătos precum viţa-de-vie care vă construieşte viitorul!”, s-a adresat Jörg Polzin - director departament Agro BASF, unui auditoriu numeros, format din specialişti ai domeniului şi parteneri ai companiei, cu toţii iubitori de vin.

 

Poveşti cu vinuri româneştiClick pe poza pentru galerie!
Apoi a luat cuvântul Holger Koch, directorul BASF pe segmentul culturi horticole pentru Europa şi Orientul Mijlociu, care a prezentat angajamentul companiei faţă de activităţile de cercetare - dezvoltare, cât şi noutăţi privind tehnologiile şi soluţiile producătorului german pentru protecţia viţei-de-vie.

350 de probe în concurs, 36 de vinuri finaliste şi un juriu internaţional
Începând cu luna februarie, compania BASF şi specialiştii ADAR au evaluat în patru etape regionale 350 de vinuri româneşti obţinute în ultimii trei ani de producţie. 36 dintre acestea, câte 12 pentru fiecare categorie - albe, roşii sau rosé -, au intrat în competiţie la marea finală de la Sibiu. ”A fost un eveniment apreciat şi gustat de viticultorii noştri. Comparativ cu anul precedent, calitatea probelor a crescut, la fel şi interesul pentru prezentările produselor noastre de protecţie a culturii de viţă de vie. De altfel, de la un an la altul, acest lucru s-a reflectat în creşterea vânzărilor BASF şi a interesului pe care viticultorii îl arată produselor noastre”, a declarat Robert Băicoianu, directorul de vânzări pentru culturi horticole în cadrul Diviziei BASF pentru Protecţia Plantelor.
Evenimentul ”Poveşti cu vinuri româneşti” a beneficiat de expertiza unui juriu format din degustători autorizaţi membri ADAR, cărora li s-au alăturat şi doi reprezentanţi ai cramei BASF din Ludwigshafen - Germania - Renate Fleischer şi Bernhard Wolff. Crama BASF este un important promoter al vinurilor de calitate, având în stoc peste 1.000.000 de sticle şi un rulaj de 7-800.000 de sticle de vin pe an.

Vinurile au răspuns celor mai ridicate exigenţe
Concursul a respectat absolut toate rigorile după care se desfăşoară marile competiţii internaţionale, utilizând punctajul celor o sută de puncte, practicat de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului. “Am apreciat în primul rând aspectul, limpiditatea. Am evaluat aromele primare din vin, ale strugurelui, apoi aromele secundare obţinute prin fermentaţia alcoolică, cele care dau fructuozitate şi prospeţime vinurilor. Analizăm şi aromele terţiare, buchetul, care se obţin prin maturarea în butoaie de stejar, prin reacţii de oxidoreducere lente, sau prin învechire la sticlă (...) Vinurile din concurs sunt generoase, de mare nobleţe şi rafinament”, a remarcat preşedintele juriului, Georgel Costache - unicul degustător expert din România care a obţinut Marea Medalie de Aur la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles.

Vinuri de catalog
BASF a pus la bătaie premii în valoare totală de 18.653 de euro. Pe lângă realizarea unui publireportaj TV, fiecare câştigător poate alege servicii profesionale de promovare a afacerii sau utilaje pentru aplicarea tratamentelor la viţa-de-vie. Finaliştii se bucură de o mai bună vizibilitate şi promovare pe piaţa vinurilor autohtone, capătă încredere în ceea ce fac şi curajul de a merge mai departe. “Având rezultatele de la acest concurs, cramele realizează potenţialul pe care-l au, vor avea mai multă încredere să trimită vinuri la concursuri, în plus aceste premii îi recomandă magazinelor şi reţelelor comerciale”, de-a declarat Georgel Costache. Ca şi anul trecut, BASF pregăteşte acum cel de-al doilea catalog naţional ”Poveşti cu vinuri româneşti”, în care pasionaţii de vin pot descoperi poveştile tuturor celor 36 de vinuri calificate în finala de la Sibiu.
Atmosfera evenimentului a fost amplificată şi de prezenţa agreabilă a amfitrionului, actorul Claudiu Bleonţ, care din când în când a “condimentat” seara festivă cu fraze memorabile despre vin: “O sticlă de vin conţine mai multe poveşti decât o bibliotecă” (Louis Pasteur) sau “Dacă sunt om, înseamnă că sunt vin. Pentru că omul e ca vinul, cu cât îmbătrâneşte, devine mai bun sau se face... oţet”.

Robert Baicoianu
Robert Băicoianu: „Dorim să promovăm micile afaceri viticole şi anumite vinuri, în aşa fel încât între BASF şi producători să nu fie doar o relaţie de vânzător - cumpărător. Vrem ca atunci când un viticultor are o problemă, specialiştii BASF să fie prima lor opţiune pentru a obţine un sfat. Pentru că cine iubeşte vinul, nu lasă viţa-de-vie să sufere”.

 

 Castigatori PoveÅŸti cu vinuri româneÅŸti

TREI VINURI ŞI-AU SCRIS POVESTEA DE SUCCES LA SIBIU
Concursul “Poveşti cu vinuri româneşti” a fost o experienţă cu final fericit surpriză pentru doi dintre cei 36 de finalişti:
• Crama Domeniul Vlădoi: Ion Vlădoi (Domeniul Vlădoi) a câştigat marele premiu la categoria vinuri rosé, cu o Fetească Neagră din anul 2016, iar Sauvignon-ul Blanc din anul 2016, creat de fiica sa, Anca Maria Vlădoi, a primit premiul cel mare la categoria vinuri albe.
Crama Domeniul Vlădoi este o afacere de familie cu 17,5 ha de vie nobilă, în Podgoria Murfatlar, cu o producţie de vin de 90 de mii de litri în 2016. ”Am avut surpriza şi satisfacţia că fiica mea, în vârstă de 27 de ani, îmi moşteneşte pasiunea şi dragostea pentru această nobilă meserie. Eu vinific mai tradiţional. Ea deja are stilul ei, e mai tânără, vede altfel vinurile”, a mărturisit Ion Vlădoi. Întrebat ce premiu va alege, managerul cramei Domeniul Vlădoi spune că: “Poate ne-ar trebui o mai bună poziţionare în piaţă, o mai bună strategie de branding, dar n-ar strica nici un utilaj pentru aplicarea tratamentelor”.
• Crama Licorna (Frey Andy SRL) a primit premiul cel mare la categoria vinuri roşii, cu un Cabernet Sauvignon din 2014. Anul trecut, Gabriel Lăcureanu, oenologul Cramei din Gura Vadului, regiunea Dealu Mare, a obţinut locul I cu un vin rosé, cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon şi Syrah. Licorna Winehouse cultivă viţa-de-vie pe 20 de hectare. “De obicei, când participăm la concursuri plătim noi. De această dată suntem plătiţi noi”, remarca Gabriel Lăcureanu la decernarea premiului. Tânărul ne-a declarat că anul acesta vor alege ca premiu utilajul de efectuat tratamente, după ce anul trecut au optat pentru promovarea cramei şi consolidarea identităţii de brand pentru două game de vinuri.
+ Text Foto CHENAR:
De la sânga la dreapta: Anca Maria şi Ion Vlădoi, Jörg Polzin şi Gabriel Lăcureanu

 

CONTROLUL BOLILOR VIŢEI DE VIE
Robert Băicoianu a atenţionat că în podgorii există acum trei factori favorizanţi ai bolilor, în special ai manei: umiditate ridicată, temperaturi crescute şi, al treilea, foliajul anumitor soiuri, precum Feteasca neagră, are creşteri semnificative într-o perioadă scurtă: „Să înlocuiţi, dacă este cazul, tratamentele cu produse de contact cu produse sistemice, în aşa fel încât noile creşteri să nu rămână neprotejate”, este sfatul specialistului BASF.
Totodată, acesta a anunţat că pachetele promoţionale formate din fungicidele Forum® Gold, Vivando® şi Cantus®, trei produse destinate combaterii celor mai importante şi comune boli ale viţei-de-vie - mană, făinare şi putregai cenuşiu, s-au epuizat înainte de începerea sezonului de aplicare.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 566 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?