Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

AISR 10 ani în promovarea semințelor de calitate

Publicat: 14 martie 2023 - 15:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

 „O agricultură performantă începe cu o sămânță performantă” - acesta a fost, încă de acum un deceniu, principiul călăuzitor al Alianței Industriei Semințelor din România (AISR).

De curând, AISR a aniversat zece ani de la înființarea sa. Deși nu întotdeauna activitatea asociației a fost foarte vocală și prea publică, organizația a reprezentat un sprijin puternic pentru producătorii de semințe și un serios partener de dialog pentru autoritățile din domeniu.

 Maria Cirja 02_b

Misiunea noastră este susținerea și promovarea creșterii gradului de cunoaștere în rândul fermierilor români, a utilizării semințelor certificate și promovarea rezultatelor cercetării privind noile tehnici genomice.
MARIA CÎRJĂ
Președinte AISR

 

UN DECENIU DE SUSŢINERE A CUNOAŞTERII


AISR avea, la finalul anul 2022, un număr de 10 membri: BAYER, Corteva, KWS, Lidea, Limagrain, MAS Seeds, Soufflet Agro Romania şi Syngenta, ca membri plini, dar şi doi membri asociați: Alta Seeds și RAGT Semințe. La ora când scriem, BASF România s-a alăturat Alianței.
Alina Mihai, directorul executiv al AISR, a vorbit despre principalele obiective pentru viitor: „Vom continua să facem un lobby permanent și campanii privind conștientizarea de către publicul larg privind noile tehnici genomice și urmărim îndeaproape apariția draftului legislativ în domeniu. Vom continua campaniile de conștientizare privind folosirea de semințe certificate, pentru că reprezintă în continuare o problemă. Totodată, ne exprimăm îngrijorarea privind noile prevederi din PNS, având în vedere că, din 2024, fermierii vor fi obligați să facă rotația culturilor, inclusiv la porumb sămânță - GAEC 7, iar industria semințelor va fi afectată. Profităm de acest prilej și vrem să anunțăm că industria este îngrijorată inclusiv cu privire la faptul că, în acest an, 10% din suprafață ar trebui dedicată culturilor fixatoare de azot și trebuie discutată disponibilitatea semințelor”.

eveniment aisr 2023_b

PRODUCŢIA DE SEMINŢE ADUCE ŞI PLUSVALOARE


Evenimentul a reprezentat un bun prilej de discuții între reprezentanți ai companiilor membre și fermierii producători de semințe.
La întâlnire au participat și Costin Telehuz, ministru secretar de stat în cadrul MADR, Valeriu Tabără și Aurel Badiu, reprezentanți ai ASAS, precum și alți actori din agribusiness. Cu toții au dorit să sublinieze, la rândul lor, importanța acestui sector, dar, mai ales, a necesității ca el să fie susținut puternic, pentru viitorul agriculturii românești. Căci producția de semințe nu reprezintă doar o condiție pentru sustenabilitate ci, în același timp, un sector care aduce plusvaloare pentru fermieri!
Importanța activității din România nu se manifestă doar în țară, ci și în numeroase alte state. România este un exportator net de semințe, foarte apreciat în unele zone.

 Francesca Minniti 0k_b

Asociațiile membre Euroseeds sunt de importanță strategică pentru a asigura alinierea și consistența pozițiilor. Ceea ce este discutat și prezentat instituțiilor UE de către secretariatul Euroseeds trebuie discutat și prezentat instituțiilor naționale ale statelor membre.
FRANCESCA MINNITI
Reprezentant Euroseeds


EUROSEEDS A FOST PREZENTĂ LA EVENIMENTUL AISR


AISR este afiliată și la EuroSeeds, Asociația europeană a producătorilor de semințe. Cu ocazia evenimentului, a fost anunțată intenția AISR de a se afilia și la CropLife Europe, una dintre cele mai puternice organizații din UE ale companiilor din agribusiness.
Vorbind despre activitatea internațională, Francesca Minniti - reprezentant Euroseeds, prezentă la eveniment, a precizat: “Politica de advocacy pe mai multe niveluri, de la Bruxelles în ţările membre, dar și din țările membre la Bruxelles, este fundamentală pentru a obține un impact pozitiv pentru industria noastră deoarece, ceea ce pledează Euroseeds la Bruxelles trebuie să aibă rezonanță la nivel naţional, căci acolo este implementată legislația Uniunii Europene”.


un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV

Vizualizat: 557 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?