Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGROFEST 2018 la Danagri - platforma în care pulsează performanţa

Publicat: 20 august 2018 - 15:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La jumătatea lunii trecute, pe platforma tehnologică Danagri, din Silistraru, judeţul Brăila, Chemark Rom a organizat o nouă ediţie a evenimentului AGROFEST. La reuşita manifestării, Chemark Rom a avut drept parteneri alte nouă companii: de seminţe (Limagrain, Syngenta şi Donau Saat), de nutriţia plantelor (Tradecorp International, Bio Energy Corporation) şi de protecţie fitosanitară (Corteva, BASF, Nufarm şi Belchim).

În faţa celor aproape două sute de fermieri invitaţi din Brăila şi din judeţele limitrofe, Lucian Iuga, directorul de marketing al firmei, a prezentat echipa Chemark Rom care a organizat ireproşabil evenimentul: Imre Balazs - director tehnic, Iulia Lăţcan - director de nutriţie, Veronica Ciucă - analist marketing, Marius Miron, responsabil culturi bio, Ionuţ Pavel, Dragoş Mocanu şi Costel Cîndea - directori regionali de vânzări, şi Marius Dumbrăian, din partea fermei Danagri.
Platforma a cuprins peste 12 hectare cu loturi demo de cereale păioase, floarea-soarelui şi porumb. Astfel, pe partea de seminţe, LG a expus trei soiuri de grâu pe circa un hectar, dar şi hibrizi valoroşi de floarea-soarelui şi de porumb pe 4,5 ha. Donau Saat a pregătit soiul de grâu timpuriu Amicus, nearistat, cu calităţi bune pentru panificaţie, iar Syngenta a prezentat două soiuri de grâu productive: Ingenio şi Moisson.
De asemenea, programele de protecţie fitosanitară au fost aplicate de specialiştii Corteva pentru soiurile de grâu LG şi Donau Saat, de BASF pentru hibrizii de floarea-soarelui, de Belchim pentru lotul de porumb, iar Nufarm pentru soiurile de grâu din portofoliul Syngenta.

AGROFEST 2018 la DanagriClick pe poza pentru galerie!

CHEMARK ROM: tehnologii performante de nutriţia plantelor
„Compania noastră a prezentat în exclusivitate cele mai noi şi performante tehnologii de nutriţia plantelor pentru culturile din câmp, dintre care nu au lipsit produsele firmelor Tradecorp Int., Bio Energy Corporation şi De Sangosse”, ne-a declarat Lucian Iuga.
În schema de fertilizare a grâului stabilită de Chemark Rom, s-au poziţionat: Delfan Plus - bionutrient şi Synergizer - îngrăşământ foliar cu macro şi microelemente chelatate şi cu acizi humici, ambele produse aplicate odată cu erbicidul, precum şi fertilizanţii Inomag N + Delfan Plus, administraţi odată cu tratamentul al doilea pentru bolile foliare. De asemenea, la următorul tratament fitosanitar pentru controlul complexului de boli foliare s-a aplicat Nutriphuse - îngrăşământ lichid pe bază de azot sub formă ureică, iar după recoltare a fost recomandat Ruinex pentru descompunerea accelerată a resturilor vegetale şi mineralizarea solului.

CORTEVA: erbicide de ultimă generaţie
Dispunând de un portofoliu generos şi performant de produse, Corteva - companie ce reuneşte trei branduri renumite: Pioneer, DuPont şi Dow - a oferit un program tehnologic atent pregătit pentru protecţia cerealelor păioase. Astfel, au fost folosite erbicidele Bizon, Lontrel, Mustang, Lancelot Super, Pallas, Floramix, Cerlit, Pixxaro+TBN, produse sistemice deosebit de eficace pentru controlul în postemergenţă al buruienilor şi pe întreaga dezvoltare vegetativă a plantelor, precum şi fungicidul Evolus, cu spectru larg de combatere a bolilor foliare, având în structură trei substanţe active cu tot atâtea moduri de acţiune.
Printre produsele noi prezentate şi analizate în câmp s-au evidenţiat Bizon, un erbicid extrem de eficace, cu aplicare în toamnă, şi Pixxaro (având la bază o nouă moleculă Arylex active), un erbicid flexibil ce poate fi aplicat până la faza de burduf a grâului.

BELCHIM: o cultură de porumb perfect curată
Specialiştii Belchim Crop Protection au stabilit o tehnologie de erbicidare a porumbului performantă şi eficace. „În faza de 2-3 frunze ale porumbului şi când buruienile se aflau într-o fază incipientă, s-a aplicat pachetul Onyx + Temsa (0,75 l/ha). Onyx este un erbicid cu efect de Booster, lansat anul acesta, iar Temsa este un produs de excepţie, flexibil şi selectiv, cu spectru larg de combatere a buruienilor dicotiledonate. Cele două erbicide s-au folosit în tank mixt şi efectul în lot s-a putut observa după circa o săptămână. În fenafaza de 6-7 frunze s-a administrat erbicidul Samson Extra (nicosulfuron 60 g/l, în doză de 0,75 l/ha)”, ne-a declarat Vasilica Marinescu, reprezentantul Belchim pe zona de est.
În lotul de porumb, fermierii au primit explicaţiile specialiştilor Bio Energy, din Lituania, despre fertilizarea cu Azofix şi Fosfix, produse microbiologice speciale ce permit plantelor o mai bună asimilare a azotului atmosferic şi a fosforului.

BASF: Pulsar Plus - erbicidul în care pulsează la maxim performanţa
La buruienile problemă anuale mono şi dicotiledonate din cultura de floarea-soarelui, BASF a pregătit mai întâi Frontier Forte şi apoi Wing P, două erbicide de mare eficacitate, cu aplicare în preemergenţă, iar în vegetaţie, soluţiile au fost Pulsar, Pulsar Plus şi Stratos Ultra, ultimul fiind un erbicid cu acţiune sistemică, pe bază de cicloxidim.
Pulsar 40 este un produs selectiv pentru combaterea buruienilor anuale cu frunza lată şi a unor buruieni cu frunza îngustă. Omologat în 2017 în România, noul erbicid Pulsar Plus este dedicat hibrizilor Clearfield Plus şi beneficiază de o formulare inovatoare şi are un spectru larg de combatere, chiar şi a celor mai dificile buruieni.
Controlul bolilor şi diminuarea stresului termohidric al plantelor a fost realizat cu Retengo, o soluţie pentru îmbunătăţirea producţiei şi a calităţii recoltelor de floarea-soarelui, precum şi cu Pictor, fungicid pe bază de două substanţe active sinergice, cu acţiune sistemică şi translaminară.

NUFARM: tehnologii adaptate unui an agricol extrem de dur
“Tehnologia de protecţie fitosanitară la unul dintre loturile de grâu a fost asigurată de Nufarm şi, în urma unei atente monitorizări, tehnologia de protecţie a fost adaptată problemelor cu care s-au confruntat plantele în acest sezon agricol extrem de provocator şi de dur. În cadrul acesteia, la primul tratament s-a aplicat noul erbicid Saracen Max, fungicidul Timpani şi regulatorul de creştere Stabilan. La al doilea tratament au fost folosite fungicidele Tazer şi Mystic Super şi insecticidul Kaiso Sorbie, iar la ultimul tratament s-a aplicat Mystic Pro - pentru Fusarium spp. - şi insecticidul Kaiso Sorbie”, ne-a declarat Nina Cîrstei, Area Sales Manager Nufarm.
În concluzie, în platforma tehnologică de la Danagri, fermierii prezenţi au putut vedea genetică valoroasă, culturi de grâu, de porumb şi de floarea-soarelui curate, bine hrănite şi sănătoase, realizate în urma aplicării unor tehnologii performante.
În formatul gândit de Chemark Rom, participanţii veniţi din judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea, Vrancea şi Buzău au avut parte de un prânz festiv, de muzică bună, dar şi de atractive concursuri dotate cu premii.

 


O PLATFORMĂ TEHNOLOGICĂ REUŞITĂ
Ferma Danagri deţine 1.100 de hectare, pe care, în afară de culturile clasice de păioase, rapiţă, floarea-soarelui şi porumb -, mai produce şi orz, mazăre şi lucernă. „Am început cu legume. Acum avem o suprafaţă de 13 hectare cu hibrizi de ceapă şi sperăm ca firma Chemark Rom să ne ajute cu tehnologia pe partea de nutriţie, astfel încât să obţinem rezultate remarcabile. Cultivăm şi sfeclă de zahăr, dar fără irigaţii cultura este o problemă. De la începutul perioadei de vegetaţie nu a plouat decât 25-27 litri/mp. Vreau să menţionez că în loturile demo nu este nimic special, nu am făcut altceva decât am aplicat tehnologiile de fertilizare şi de protecţie fitosanitară pe care în mod curent le folosim în câmp la grâu, la floare şi la porumb”, a declarat inginerul Marius Dumbrăian de la Danagri.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Vizualizat: 431 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?