Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGRO FERMA - noul cluster agricol de la Iaşi

Publicat: 16 iunie 2017 - 18:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La sfârşitul lunii mai a luat oficial fiinţă la Iaşi Clusterul pentru Agricultură şi Zootehnie ”AGRO FERMA”, partenerii semnând acordul prin care proiectul a devenit funcţional. Clusterul va furniza atât servicii destinate sprijinirii companiilor în dobândirea de noi cunoştinţe şi tehnologii, servicii de consultanţă pentru inovare, precum şi servicii de comercializare a produselor şi tehnologiilor. 

Membrii fondatori ai Asociaţiei Cluster Regional ”Agro Ferma” sunt: Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Iaşi prin Consiliul Judeţean Iaşi, Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Leţcani prin Consiliul Local Leţcani, S.C. AgralMixt S.A. Andrieşeni, S.C. Agricola 96 S.A. Ţigănaşi, S.C. Agro Industrial Ceres S.R.L Bivolari, S.C. Agrocom Strunga S.A., S.C. Agrocomplex Lunca Paşcani S.A., S.C. Agromixt Spineni S.R.L., S.C. Boga Trifeşti S.R.L., S.C. Bonga S.R.L., S.C. Cronos Consulting S.R.L Iaşi, S.C. Farm Grapes S.R.L. Bârnova, S.C. Panifcom S.R.L. Iaşi, S.C. Prest Serv Impex S.R.L. Victoria, S.C. Suin Trif S.R.L. Trifeşti, S.C. YXS Avalana S.R.L. Bârnova, ABPlus Events, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi, Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine ”Moldoovis” Botoşani, Liceul Tehnologic ”Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei, Liceul Tehnologic Agricol Mihail Kogălniceanu Miroslava.

AGRO FERMA - noul cluster agricol de la IaÅŸi_b
„Printre priorităţile Consiliului Judeţean Iaşi se regăsesc modernizarea şi sprijinirea mediului rural, iar evenimentul de azi sperăm să vină în sprijinul agricultorilor şi al fermierilor ieşeni. În perioada următoare, vom construi în cadrul Transagropolis un Centru Regional de Transfer Tehnologic pentru Agricultură şi Zootehnie, care se va întinde pe o suprafaţă de 15 hectare, demersurile în acest sens fiind deja demarate”, a precizat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Asociaţia Clusterul Regional ”AGRO FERMA” are ca scop asigurarea unui cadru eficient de cooperare între membrii săi pentru creşterea competitivităţii economice în domeniul agricol la nivel regional, reprezentarea intereselor acestora faţă de terţi şi creşterea capacităţii de implementare a politicilor agricole şi industriale europene, inclusiv utilizarea eficientă a fondurilor nerambursabile precum şi a altor surse de finanţare.

Fermierii salută primul cluster agro-zootehnic din regiunea Moldovei
Asociaţia Agro Ferma este primul cluster de profil agro-zootehnic din zona Moldovei, propunându-şi a reprezenta un pol de dezvoltare a agriculturii din regiunea Nord-Est, prin facilitarea accesului la pieţe, tehnologii, programe şi investiţii. Ideea este considerată benefică, în special de către fermierii cu suprafeţe agricole mari şi medii care, de altfel, au fost primii actori ai acestei asocieri.
Deocamdată, în desfăşurare este partea agro-industrială, clusterul administrând patrimoniul creat de Consiliul Judeţean Iaşi, prin cofinanţări europene. Ulterior, suprafaţa va fi extinsă cu zece hectare pentru organizarea de expoziţii, pe alte 25 de hectare urmând a se construi noi spaţii de depozitare şi de procesare. Astfel, în condiţiile în care nu se poate implica în afaceri, Consiliul Judeţean Iaşi reuşeşte să pună la dispoziţia fermierilor o investiţie de milioane de euro, în speranţa că agricultura zonei va reuşi să se dezvolte, producătorii locali având la îndemână facilităţi de a pătrunde pe pieţele autohtone cu produsele obţinute în fermele lor.
”Acum există la Transagropolis un centru cu celule de depozitare frigorifică a fructelor şi a legumelor, precum şi un centru expoziţional. Era obligatoriu ca acest proiect să continue, fiindcă este vorba despre fonduri europene şi, în mod implicit, cineva trebuie să administreze aceste bunuri create cu finanţare europeană. Ne bucurăm, noi, fermierii, că s-a creat un asemenea patrimoniu care sprijină agricultura zonei. Primul proiect, Transagropolis, s-a încheiat. Acum, deja, este depus al doilea proiect pentru extinderea pe încă zece ha cu un spaţiu expoziţional, cu o hală pentru spălare/ambalare legume şi fructe, cu un ring pentru evenimentele zootehnice, cu anexele aferente etc. A treia etapă, cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Local Leţcani - Iaşi, va fi cea de extindere a suprafeţei până la 25 ha, urmând ca în final să construim un mare depozit frigorific cu vânzare directă de către fermieri. Este un model european, prin care fiecare fermier care va închiria o celulă frigorifică pentru depozitare tranzitorie, în faţă va avea un stand de prezentare şi va putea comercializa en-gros pe loc producţiile, ambalate sau pre-ambalate. Este, de fapt, ceea ce ne-am dorit şi ne-am propus de foarte mult timp, respectiv ca produsele locale să ajungă pe masa consumatorilor fără prea mulţi intermediari şi fără negocieri interminabile cu hipermarketurile”, preciza fermierul ieşean Vasile Lungu, proprietarul grupului de firme Domeniile Lungu.
Potrivit calculelor celor prezenţi la evenimentul de semnare a documentelor de înfiinţare oficială a Clusterului Agro Ferma, de exemplu, dacă un kilogram de mere pentru consum pleacă din fermă cu un preţ de aproximativ 2 lei şi ajunge ca în piaţă să fie comercializat cu aproximativ 3,5-4 lei/kg, adică mai mult cu peste 30%, prin noua formă de valorificare s-ar putea reduce această diferenţă de preţ. Beneficiarii finali urmează a fi consumatorii, care vor avea acces la produse alimentare autohtone şi mai ieftine, însă şi fermierii vor avea de câştigat deoarece vor putea să îşi desfăşoare activităţile şi investiţiile după strategii cu final controlat, cunoscând coordonatele legate de depozitarea şi comercializarea producţiilor obţinute.
În Parcul Agro-Industrial Transagropolis, gradul de ocupare a celulelor de frig pentru depozitarea produselor şi a spaţiilor cu birouri este de 90 la sută, potrivit informaţiilor transmise public de către primarul comunei Leţcani, judeţul Iaşi, Stelian Lungu.

 

PROIECTUL TRANSAGROPOLIS - EXCLUSIV PENTRU BENEFICIUL FERMIERILOR
”Dorim să transformăm judeţul Iaşi într-un pol agro-industrial, respectiv să nu mai vorbim doar despre recolte, ci şi despre ambalare/procesare. Pentru a realiza aşa ceva, întâi este nevoie de spaţii pentru stocarea recoltelor până ajung să fie procesate. Acest proiect a fost depus şi finanţat în cadrul programului de cooperare transfrontalieră, finanţatorul contribuind cu 2,8 milioane de euro, Consiliul Judeţean Iaşi suportând pentru toţi ceilalţi şase parteneri din proiect suma de 1,5 milioane de euro. Cei şase parteneri ai Consiliului Judeţean Iaşi, pentru realizarea proiectului Parcului Agro-industrial Transagropolis au fost: Consiliul Local Leţcani, Raioanele Făleşti şi Ungheni din Republica Moldova, Regiunea Viniţa din Ucraina, Direcţia Agricolă Iaşi şi U{AMV Iaşi.
La momentul iniţierii proiectului, noi am evaluat că beneficiarii direcţi ai proiectului sunt 331 producători agricoli ieşeni, 84 producători din Raionul Ungheni, 87 de producători din Făleşti şi 788 de fermieri din Regiunea Viniţa, Ucraina. Dar, cei care vor primi roadele acestei investiţii sunt cei aproximativ 2,2 milioane de locuitori ai regiunilor incluse în proiectul Transagropolis”, sublinia în luna iulie 2012, atunci când s-a dat startul investiţiei de la Leţcani, Iaşi, preşedintele de atunci al CJ Iaşi şi iniţiator al proiectului, Cristian Mihai Adomniţei.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/194 (ediţia 15-30 iunie 2017)

Vizualizat: 779 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?