Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGRICOVER: Tendinţe şi inovare în AGRICULTURĂ

Publicat: 01 februarie 2018 - 12:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Acesta a fost tema conferinţei Agricover recent desfăşurată la Sinaia. În sală au fost prezenţi fermieri care însumează 600.000 ha. O medie de peste 2.000 ha de căciulă, cum s-ar aproxima la o primă aruncare de privire.

Nicuşor Şerban, preşedinte Holstein Ro şi administrator Agroserv Măriuţa, vestitul Alexandru Baciu, din Grădiştea, Călăraşi, cel care a ridicat la alt nivel afacerea în agricultură, dar şi Romulus Oprea, vicepreşedintele Federaţiei Cartoful din România, Constantin Bazon, vicepreşedinte LAPAR, Cristinel Brînză, din Brăila, Cosmin Băcanu, fermier din Teleorman sau Constantin Dume, cunoscut ca arendaşul lui Băsescu au venit la conferinţa Agricover să afle de la Ghiţă Pinca, directorul general al Agri-Business Agricover, cum se continuă inovarea pentru fermierii români, sau de la directorul genearal al Agri-Finace, Robert Rekkers, care sunt tendinţele şi inovaţiile în finanţarea agriculturii. Aşa au putut afla că Agricover a crescut pe acest segment cu 38% (1,37 miliarde lei plasamente) în 2017 faţă de 2016, ceea ce a atras atenţia şi Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare care s-a hotărât să devină partener cu Agricover pentru întâmpinarea nevoilor de cash a fermierilor români. Fermierii români au contabilizat doar anul trecut un profit de circa 5 miliarde lei, adică peste 1 miliard de euro.

agricover 2018_1_b

Portofoliul Agricover a ajuns la circa 4.500 de fermieri care lucrează aproape 2 mil ha. Cât despre tendinţe, Robert Rekkers spune că profitul reinvestit s-a dus într-o mare proporţie spre achiziţia de teren agricol. Doar anul trecut s-au tranzacţionat circa 100.000 de ha dintre care 15 % prin intermediul Agricover. Oferta de vânzare a terenului agricol este în scădere iar preţurile în urcare. O urcare care se va menţine dar cu o curbă mai lejeră. Încă, spune specialistul Agricover, fermierii nu sunt tentaaţi să achiziţioneze teren agricol deoarece la terenul aarendat se menţine o cotă de profitabilitate destul de ridicată (în jue de 20%) deşi a scăzut constant în ultimii ani. O cotă care le permite în continuare o dezvoltare a fermelor.
Agricover a devenit cel mai important actor pe piaţa porcinelor odată cu definitivarea investiţiilor în abatorul de la Periş. 400.000 capete porci sacrificaţi pe an este o cifră importantă!

agricover 2018_4_b

Procentul de juma/juma (bani proprii/bani împrumutaţi) la achiziţiile de teren agricol arată faptul că fermierii evită să se îndatoreze deşi pragul de îndatorarae este relativ scăzut (sub 1000 euro/ha).
Dar mai pe larg despre toate acestea dar şi despre partenerii Agricover care s-au implicat în buna desfăşurare a conferinţei în revista Ferma!

agricover 2018_3_b

agricover 2018_2_b

agricover 2018_5_b

Vizualizat: 572 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?