Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

AFIR a împlinit 17 ani

Publicat: 27 noiembrie 2017 - 22:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Primul simpozion naţional al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), organizat pe 26 septembrie a.c., a fost de înaltă ţinută. Palatul Bragadiru din Bucureşti a oferit condiţiile pentru ca această primă ediţie cu tema „Dezvoltarea durabilă a mediului rural” să fie un succes. 

Invitaţi au fost toţi cei implicaţi în dezvoltarea rurală şi, evident, în atragerea fondurilor pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii. De la ministrul Agriculturii, Petre Daea, până la fermierii care au beneficiat sau urmează să beneficieze de sprijinul AFIR. Chiar şi agricultori, precum Laurenţiu Baciu - liderul LAPAR, care nu au avut amintiri prea frumoase legate de proiectele pe bani europeni pe care au vrut să le implementeze la un moment dat. Amintiri defulate chiar de pe scena simpozionului, alături de recunoaşterea evidentei influenţe a activităţii din ultimii 17 ani a AFIR asupra dublării producţiei agricole a României, după cum s-au exprimat vorbitorii.

AFIR a împlinit 17 aniClick pe poza pentru galerie!

Plăţi în valoare de 11,7 miliarde de euro
Totalul plăţilor făcute de AFIR în cei 17 ani de existenţă se cifrează la 11,7 miliarde de euro, prin programele SAPARD, PNDR 2013 şi PNDR 2020. Doar prin actualul PNDR, 93.445 de hectare au fost modernizate şi reabilitate prin proiectele de irigaţii, aproximativ 8.000 de tineri au fost susţinuţi pentru înfiinţarea de ferme iar peste 2.000 de fermieri din zona montană au fost sprijiniţi financiar. Au fost create 146 de unităţi de procesare, cu banii alocaţi din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), au creat 2.000 km de drumuri comunale şi reţeaua de canalizare din sate a fost extinsă cu 1.364 km. Urmărind cifrele, am putea spune că sloganul „Împreună creştem satul românesc” este ancorat în realitate.
Toţi invitaţii au evoluat în sala de bal a Palatului Bragadiru, în aşa fel încât toată lumea a putut vorbi cu toată lumea. Boierul (doar are în proprietate un conac bine întreţinut) Claudiu Daviţoiu de la Afumaţi, administratorul Agroindaf, susţinea că 2017 este cel mai bun an agricol de când lucrează el în agricultură. Şi o cam face din 1972! Cât priveşte afacerea sa, fermierul ilfovean spune că modernizează infrastructura actuală şi ridică un grajd nou pentru trei sute de vaci. De această dată, cu banii lui, fără fonduri europene.
Simpozionul organizat de AFIR a fost de înaltă ţinută. De la primirea oaspeţilor şi până la comunicările limpezi şi concrete. Şi toată lumea l-a declarat “vinovat” pe directorul AFIR, Adrian-Ionuţ Chesnoiu, care a oferit condiţiile cele mai bune pentru această primă ediţie a simpozionului naţional AFIR.

Petre Daea
Petre Daea: „Tinta noastră este ca toţi banii prevăzuţi în PNDR să fie atraşi în ţară, indiferent câte sărbătoriri vom mai face. Ne-am dus spre bunăstare, că a expirat măsura, dar şi spre irigaţii. Avem de gând să mutăm banii prevăzuţi pentru Fondul Mutual spre alte măsuri active, de unde să poată fi atraşi de fermieri. De ce să stea acolo ca în Tabelul lui Mendeleev?!”


ŞI FCBR A BĂTUT LA UŞA FEDERATIEI EUROPENE SIMMENTAL
Claudiu Frânc, liderul Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, a participat şi el la evenimentul AFIR. Nu am scăpat ocazia să îl întreb ce părere are despre intrarea ACVBR-Sim în Federaţia Europeană de Simmental. Acesta a spus că „pe 22-24 octombrie vom fi şi noi primiţi în Federaţia Europeană de Simmental, conform protocolului semnat anul acesta la Congresul Bălţatei Româneşti de tip Simmetal, desfăşurat la Târgu-Mureş. Cât priveşte ACVBR Sim, ar fi bine să înveţe că un prestator de servicii trebuie să presteze acele servicii spre binele Bălţatei Româneşti de tip Simmental”.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/201 (editia 15-31 octombrie)

 

Vizualizat: 411 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?