Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Acţiune comună Agrocomerţ - Lemken în Câmpia de Vest

Publicat: 23 august 2019 - 12:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În plină campanie de seceriş, Agrocomerţ Holding a organizat o demonstraţie cu utilaje în câmp, la care au fost invitaţi fermieri din judeţul Timiş. Acţiunea a avut loc în data de 17 iulie a.c., în raza localităţii Uihei, pe terenul lui Corneliu Niţu, apropiat colaborator al reprezentantului Claas pe zona de vest şi Transilvania.

În prima parte s-a discutat despre tractoare. Au fost prezentate trei modele: Axion 930 - de putere mare, destinat operaţiunilor grele dintr-o fermă; Arion 420 - un tractor robust şi extrem de flexibil; Atos 350 - foarte agil, în ciuda ampatamentului redus (acest tractor era dotat cu un încărcător frontal, iar în spate avea ataşată o presă de balotat Rollant 340).
A urmat apoi mult aşteptata recoltare, cu o combină Tucano 320, despre care Marius Frimu, reprezentant de vânzări pe judeţele Timiş şi Caraş-Severin, spunea că poate lucra fără probleme 27 de hectare pe zi, fiind recomandată exploataţiilor de până la 500 de hectare. Aşadar, o combină de clasă medie, propulsată de un motor Mercedes Benz de 245 cai putere, care se încadrează în standardele de emisie Tier 4 Final, şi un buncăr de cereale cu capacitatea de 6.500 de litri. Modelul testat era echipat cu un heder de cereale Vario de 5,6 metri. „În funcţie de masă, consumul de carburant este de 10 până la 12 litri, iar kitul de cereale poate fi înlocuit cu cel de rapiţă în 10 minute sau maximum 15, pentru un operator care nu este foarte experimentat”, ne-a asigurat reprezentantul Agrocomerţ.

Acţiune comună Agrocomerţ - Lemken în Câmpia de VestClick pe poza pentru galerie!

Operare intuitivă, economie de combustibil

Despre Tucano se ştie că este o combină foarte apreciată de români, în special de către cei care lucrează suprafeţe mici spre medii sau care fac prestări de servicii şi doresc o combină de mare capacitate, dar nu atât de sofisticată precum cele din gama Lexion. Chiar şi aşa, însă, trebuie spus că Tucano este echipat cu numeroase sisteme de asistenţă pentru operator, care simplifică mult sarcinile acestuia. Spre exemplu, Auto Crop Flow controlează fluxul de material recoltat, iar Auto Slope este foarte util la lucrul în pantă, când turaţia ventilatorului trebuie mărită pentru a menţine fluxul de material în sistemul de curăţare şi a asigura separarea boabelor. De asemenea, Dynamic Power este un sistem inteligent de gestionare a motorului care reglează cuplul generat în funcţie de puterea necesară, rezultând economii importante de carburant. Toate funcţiile utilajului pot fi uşor accesate prin intermediul terminalului CEBIS cu ecran tactil. Operarea este intuitivă, nefiind necesare cunoştinţe anterioare. Prin urmare, chiar şi operatorii fără experienţă pot ajunge în scurt timp să controleze utilajul în mod sigur şi fiabil, reuşind să exploateze la maxim potenţialul acestuia. În funcţie de model, capacitatea buncărului poate ajunge la 11.000 de litri, având un debit de descărcare impresionant - 105 litri/secundă!

Plugul rămâne indispensabil

Şi pentru că Agrocomerţ Holding este şi dealer Lemken, la eveniment a fost prezent şi Franz Jakoby, directorul general pentru România, care ne-a oferit mai multe informaţii despre noua generaţie de pluguri din portofoliul Lemken, nu înainte de a ne asigura că plugul rămâne un echipament de bază în sistemul de lucrări dintr-o fermă. „Nu putem exclude plugul din agricultură. Observăm că şi alţi producători de utilaje au început să se orienteze spre această direcţie, ceea ce ne dă serios de gândit”, spune Franz Jakoby. Pentru a ne convinge, acesta ne-a invitat apoi să urmărim o demonstraţie de arat cu un plug Diamant 11. Între timp, însă, acest model a fost înlocuit cu Diamant 16, o versiune îmbunătăţită, lansată în urmă cu un an. „Diferenţe mari nu sunt între cele două modele. Doar că pe Diamant 16 la bolţuri s-au montat nişte rulmenţi excentrici care preiau torsiunile de pe cadru”, ne-a explicat reprezentantul Lemken. Noul Diamant 16 poate fi echipat cu trupiţe de tip Dural sau DuraMaxx, cu până la 9 brazde. Gama de aplicaţii pentru acest plug a fost de asemenea extinsă pentru a putea lucra în spatele unor tractoare cu putere de tracţiune mai mare. Sistemul OptiLine cu care este prevăzut acesta compensează tracţiunea laterală care rezultă din poziţia asimetrică a plugului, prin faptul că un cilindru controlat de presiune transferă un cuplu suplimentar la tractor. Acest sistem de reglare schimbă linia de tracţiune a tractorului/plugului spre centrul punţii spate şi asigură astfel o economie de combustibil de până la 10%. În acelaşi timp, cererile pentru operator sunt reduse, deoarece nu este nevoie de contra-direcţie.

Franz Jakoby_b
Franz Jakoby: „Arătura este practic primul erbicid, dislocă foarte bine resturile vegetale şi distruge dăunătorii, cum ar fi şoareci şi alte rozătoare, iar plugul va rămâne în ciclul de producţie a fermei ca o unealtă de bază. Mai ales când vine vorba de lucrările din primăvară, plugul rămâne un utilaj indispensabil”.


CAMPANIE ÎNTÂRZIATĂ, PROBLEME CU FUZARIOZA

Deşi în mod normal, în Câmpia de Vest, culturile însămânţate în toamnă erau deja recoltate la mijlocul lui iulie, anul acesta s-a întârziat foarte mult din cauza ploilor care au amânat intrarea combinelor în lan. În aceeaşi situaţie se află şi fraţii Valentin şi Daniel Coroamă, care lucrează 500 ha de teren în apropiere de Timişoara. Până la 17 iulie aceştia au recoltat doar 30 la sută din grâu. „Norocul nostru este că am semănt mai târziu, pentru că am fost nevoiţi să întoarcem rapiţa. Asta a făcut ca plantele să răsară în ianuarie, după topirea zăpezii, ceea ce ne-a ferit de apariţia fuzariozei. Nu în totalitate, dar undeva până în 5%, ceea ce este ok pentru condiţiile din acest an. Din primele estimări rezultă că pe parcelele mai slabe am recoltat o medie de 4,6 tone de grâu la hectar. Avem şi parcele mai bune, unde am depăşit 6 tone”, ne-a explicat Valentin.
Pentru a-şi proteja investiţiile, fraţii Coroamă au optat pentru densităţi mai mici la semănat, respectiv 160 kg/ha. „În primul rând am redus costurile, pentru că am folosit cu 100 kg de sămânţă mai puţin, dar în acelaşi timp am observat că grâul are o rezistenţă mai bună la cădere şi nici nu este atât de predispus la boli. Anul trecut, când am ales pentru prima dată să mergem pe densităţi reduse la semănat, am realizat o producţie medie de 6,4 tone la hectar”, susţine fermierul bănăţean. Din cauza umidităţii, combinele nu pot lucra o zi întreagă. Abia după prânz sunt puse în funcţiune.

Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 45 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?