Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

6 motive pentru care să participi la Agriventura!

Publicat: 13 mai 2022 - 09:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Încă de la începutul activității sale, Asociaţia ”GRÂNARII. DĂ-TE PE BRAZDĂ!” Moldova - Iaşi a organizat numeroase evenimente agricole în câmp, cu scopul prezentării celor mai noi repere din agricultură.

În ultimii doi ani, în județul Iași, alături de cele trei evenimente agricole desfășurate la fiecare dintre loturile experimentale de grâu, floarea-soarelui și porumb, a fost organizată și manifestarea „Elogiu Satului Românesc”, cu caracter cultural-artistic, evocator și de recunoștință pentru toți cei ce au creat, promovat și conservat valori, obiceiuri și tradiții ce formează patrimoniul culturii populare.

 

Când va avea loc AGRIVENTURA?


În anul 2022, Asociația GRÂNARII introduce un concept nou, reunind într-un singur eveniment toate manifestările specializate desfășurate în anul 2021, un eveniment care se va afla sub genericul  ”SFATUL GRÂNARILOR - AGRIVENTURA”. Prima ediţie se va desfăşura în Iaşi, în perioada 30 iunie - 2 iulie 2022.

”În condițiile în care activitatea agricolă românească se confruntă cu provocări tot mai complexe și mai inedite, de la secetă, arșiță, inundații, grindină, vijelii, subfinanțare cronică ori lacune de natură legislativă, până la crizele și presiunile determinate de pandemia COVID-19, de conflictele armate de la granițele țării ori de exploziile prețurilor inputurilor și de efectele schimbării regulilor prin noua PAC, simțim obligația morală de a promova Agricultura în rolul principal", spune Emil-Teofil Bălteanu, președinte al Asociației "Grânarii. Dă-te pe brazdă!" Moldova - Iaşi.

granarii 1_b 

4 evenimente într-unul singur


În cadrul evenimentului „Sfatul Grânarilor - Agriventura” vor fi reunite, sub o singură cupolă, evenimentele similare organizate în anul 2021, respectiv: Ziua Grâului Moldova 2021, Sfatul Grânarilor - Sărbătoarea florii însorite 2021, Ziua porumbului Moldova 2021 și „Elogiu satului românesc” - eveniment adresat cu precădere intelectualilor de la sate, adică fermierilor, preoților, profesorilor, învățătorilor, primarilor, dar și creatorilor și meșterilor populari, artiștilor și interpreților de folclor.

Noul concept ieşean ”SFATUL GRÂNARILOR - AGRIVENTURA” vizează optimizarea și reunirea tuturor acțiunilor publice agricole și cultural-artistice sub forma celei mai importante manifestări din Regiunea de Nord-Est, din domeniul agriculturii. Evenimentul va fi organizat exclusiv de Asociaţia Grânarii.

 

Unde va avea loc evenimentul?


S-au făcut toate diligențele pentru ca "Sfatul grânarilor" să beneficieze de sprijinul tehnic al specialiștilor, pe tipuri de culturi. Este vorba despre specialiști din cadrul Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), Stațiunilor de Cercetare de profil din Podu Iloaiei și Dancu-Holboca, județul Iași, al Universității pentru Științele Vieții Iași, ASAS etc.

Evenimentul va avea loc pe Platforma experimentală de la Podu Iloaiei, în cadrul fermei PANIFCOM IAȘI, care lucrează terenuri agricole ce aparțin Stațiunii de Cercetări Agricole Podu Iloaiei, unitate aflată în coordonarea Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu-Holboca, județul Iași.

 

3 culturi pe 200 hectare!


În structura evenimentului ”SFATUL GRÂNARILOR - AGRIVENTURA”, un punct de referință îl reprezintă explorarea platformelor experimentale pentru culturile principale, respectiv grâu, porumb și floarea-soarelui. Vor fi analizate la fața locului stadiul de dezvoltare a plantelor și influența asupra evoluției culturilor a tuturor factorilor climatici și tehnologici, suprafața totală a platformei experimentale fiind de aproximativ 200 de hectare.

 

Conferinţele de la Agriventura


Cu acest prilej, se vor desfășura şi Conferinţele anuale „GRÂNARII”, la care vor participa fermieri din toate zonele țării și din alte state europene, reprezentanți ai structurilor asociative, oficialități ale statului abilitate în domeniul agriculturii, europarlamentari, reprezentanți ai învățământului preuniversitar și universitar de profil, ai cercetării, ai procesării/comercializării producției agricole, ai transportatorilor etc.

Un alt punct de referință evidențiat de către organizatori îl reprezintă panelul dedicat fertilizanților și substanțelor inovatoare de protecție a plantelor, realizat în colaborare cu o unitate autohtonă de producție, respectiv Agrisol România din Filipești, județul Bacău.

 granarii 2_b

6 obiective ale AGRIVENTURA


Principalele obiective ale platformelor experimentale sunt:

1. Cunoașterea potențialului hibrizilor și a soiurilor testate, precum şi evidențierea celor care au avut cele mai bune rezultate în zonă.

2. Experimentarea unor noi variante de fertilizare și tehnologii aplicate culturilor, promovarea celor mai eficiente tehnologii de pregătire a patului germinativ și de întreținere a culturilor.

3. Urmărirea interacțiunii dintre factorii climatici (temperatură și precipitații) și condițiile de vegetație ale plantelor.

4. Stabilirea optimului tehnologic și a celui economic pentru culturile testate.

5. Dezvoltarea unor relații de sprijin reciproc cu producătorii de semințe şi îngrășăminte.

6. Analiza stadiului, obiectivelor și evoluției implementării în zona noastră și în țară a directivelor strategiei "Farm to Fork - limite, limitări, măsuri de întreprins”.

logo granarii_b

Cu ocazia primei ediţii AGRIVENTURA va fi inaugurat practic proiectul comun Asociația GRÂNARII - ASAS, pentru dezvoltarea unui parc-platformă cu activitate continuă, pe terenurile SCDA Podu Iloaiei.

 

AGRIVENTURA: CULTURI PRINCIPALE ŞI UN LOT SURPRIZĂ!

Din suprafața de 200 de hectare a evenimentului de la Podu Iloaiei, 100 ha sunt rezervate porumbului, câte 25 ha revin culturilor de grâu și de floarea soarelui, iar restul suprafeței agricole va fi destinată unui lot experimental cu o cultură şi cu unele tehnologii surpriză, cu totul speciale pentru agricultura românească!

 

DEMONSTRAŢII SMART, ÎN CÂMP!

AGRIVENTURA va include şi zona de smart-agri (tractoare, mașini și utilaje agricole super-moderne, drone, stații meteo, sisteme agricole digitale etc.), demonstrații agricole în câmp, pe o suprafață de aproximativ 4 hectare, precum și prezentări de specialitate realizate de companii de utilaje agricole, furnizori de inputuri, servicii și produse pentru agricultură.

 Emil Balteanu1_b

Ne propunem să organizăm demonstrații de tehnică agricolă, standuri expoziționale de prezentare a peste 100 de companii și branduri de utilaje agricole, companii producătoare de semințe, standuri și echipamente zootehnice, furnizori de soluții complete pentru ferme, prestatori de servicii.

EMIL-TEOFIL BĂLTEANU

Președinte Asociația Grânarii

Moldova - Iaşi

 

Prima ediție a evenimentului dedicat culturii de floarea soarelui - Sfatul Grânarilor la „Sărbătoarea florii însorite”, desfășurat în Moldova, s-a bucurat de vreme bună şi de prezenţa a peste cinci sute de fermieri.

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 768 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?