Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

20 de ani de învăţământ agronomic brăilean

Publicat: 20 ianuarie 2020 - 14:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Motto: „Timpul nu trece. Noi trecem prin timp” - Garabet Ibrăileanu

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, în aula Facultăţii de Inginerie şi Agricultură din Brăila a Universităţii “Dunărea de Jos” Galaţi, au avut loc trei evenimente aniversare: împlinirea a 20 de ani de învăţământ superior agronomic brăilean; 15 ani de la absolvirea primei promoţii de ingineri agronomi şi 10 ani de la absolvirea promoţiilor 2004-2009 şi 2005-2009 de agronomi.
Astfel, foştii studenţi, majoritatea angajaţi în agricultura brăileană, s-au întâlnit cu foştii dascăli, cadre didactice, unele aflate la vârste venerabile, care le-au îndrumat paşii în specializarea pentru care s-au pregătit.

Marele absent al evenimentului a fost Lucian Buzdugan, preşedintele CA Agricost, din Insula Mare a Brăilei, cadru didactic al Facultăţii, care nu a putut onora cu prezenţa, fiind plecat din ţară. Mesajul cunoscutului specialist a fost transmis asistenţei de către Gabriel Novac, consilierul tehnic al societăţii din IMB.

Manuela Dumitru, sufletul unui frumos eveniment

Festivităţile au fost conduse de Manuela Dumitru, absolvent al primei promoţii a Facultăţii, fost profesor al unităţii de învăţământ. Manuela Dumitru şi Andi Necula, şi el fost absolvent, au mulţumit tuturor cadrelor didactice care de-a lungul timpului au fost alături de studenţi, manifestându-şi bucuria personală de a-i avea alături la acest frumos eveniment aniversar.
Înainte de deschiderea festivităţii, întreaga asistenţă a ţinut un moment de reculegere în memoria unuia dintre profesorii din învăţământul superior brăilean care plecase la ceruri cu câteva zile înainte.

Studenţi de excepţie, şefi de promoţie

În cuvântul lor, participanţii au subliniat faptul că în cei 20 de ani de la înfiinţarea specializării Agricultură, unitatea de învăţământ superior brăileană a format 17 promoţii de ingineri agronomi, cei mai mulţi absolvenţi fiind înregistraţi în urmă cu un deceniu şi jumătate, în anul 2005, când au fost promoţiile cu cinci şi cu patru ani de studiu universitar.
În aula „Edmond Nicolau” a Facultăţii, au fost prezenţi studenţi de excepţie, şefi de promoţii, între care Cosmin Ciobotaru, actualul director naţional de vânzări la cunoscuta companie Corteva, sau Daniela Trifan, cercetător, cadru didactic universitar şi actualul director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila.

Istoricul Facultăţii de Inginerie şi Agricultură Brăila

La data de 1 iulie 1999, Guvernul României a emis HG 535 privind autorizaţia de funcţionare provizorie sau acreditarea specializărilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particular. Această hotărâre guvernamentală constituie, de fapt, actul de naştere al specializării Agricultură la Brăila, respectiv documentul prin care Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi a fost autorizată să înfiinţeze la Facultatea de Inginerie de la Brăila, specializarea Agricultură, iniţial cu funcţionare provizorie.
Deşi nu dispunea de o bază deosebită, dar cu sprijinul material al unor unităţi agricole brăilene şi cu entuziasmul şi priceperea cadrelor didactice asociate angajate, s-a reuşit şcolarizarea cu succes a primei promoţii de ingineri agronomi. Temeinicia şi rigoarea ştiinţifică au fost confirmate de faptul că la examenul de licenţă susţinut în anul 2004 la USAMV Iaşi toţi absolvenţii prezenţi au obţinut rezultate bune şi foarte bune.
Autorizarea provizorie a funcţionat până în anul 2007, când s-a obţinut acreditarea definitivă a specializării Agricultură, în cadrul Facultăţii de Inginerie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

„Voi sunteţi rezultatele muncii noastre!”

Mesaje emoţionante au fost transmise de profesorul Gheorghe Marin, cel care s-a preocupat îndeaproape pentru buna funcţionare a facultăţii şi a specializării Agricultură încă de la începuturi, subliniind că „Brăila este o zonă agricolă foarte puternică şi de aceea era nevoie de învăţământ superior de calitate”.
„Vă mulţumesc că mi-aţi dat posibilitatea şi prilejul să-mi îndeplinesc idealurile de tânăr inginer venit la Brăila în anul 1954, atunci când s-a înfiinţat staţiunea de cercetare agricolă. De asemenea, vă mulţumesc pentru sprijinul acordat să tipăresc o carte în care sunt sintetizate cunoştinţele profesionale, lucrare pe care mi-am dorit-o toată viaţa”, a rostit emoţionat fostul cadru universitar Maria Vasiliu, care la cei 89 de ani împliniţi îşi găsea cu greu cuvintele prin care să poată exprima tot ce simţea în acele momente.
Prezent la eveniment, Marcel Bularda a amintit că, într-un an, pe timpul cât a fost director al SCDA Brăila, a angajat în cercetare patru absolvenţi. În alocuţiunea sa a reţinut cuvintele unor foşti studenţi, potrivit cărora „facultatea ne-a învăţat să iubim pământul şi ne-a învăţat să aparţinem unui colectiv, acela al agronomilor”.
Cadre didactice precum Cristian Silviu Simionescu, Voicu Gheorghe, Aurica Soare, Magdalena Zară au fost deschizători de drumuri, contribuind vreme de două decenii la dezvoltarea acestei specializări. Ei au arătat spre foştii studenţi: „Voi sunteţi rezultatele muncii noastre, ne mândrim cu faptul că v-aţi clasat peste media multor universităţi din ţară; voi sunteţi mărturia vie a trăiniciei construcţiei noastre, sunteţi confirmarea că nimic din ceea ce a fost nu este în zadar!”
În acest cadru festiv, au fost înmânate diplome de excelenţă, plachete şi medalii jubiliare cadrelor didactice prezente, pentru contribuţia lor la dezvoltarea învăţământului universitar agricol brăilean.


INTERES PENTRU A SPRIJINI ACTIVITATEA DIDACTICĂ

Mulţumiri deosebite a primit fostul absolvent Sandu Paveliuc, din Scorţaru Vechi, cel care a pus la dispoziţia facultăţii brăilene câteva hectare de teren pentru ca studenţii să poată desfăşura acolo activitatea didactică şi de cercetare.
Plecând de la faptul că fermierii produc şi, din păcate, vând materia primă, iar în zonă lipsesc cu desăvârşire fabricile de prelucrare, primarul municipiului Brăila a lansat ideea că poate oferi o suprafaţă de teren adecvată pentru proiecte de construcţie a unor unităţi de producţie şi procesare a materiei prime agricole pentru întreprinzătorii particulari. Aceasta, întrucât Primăria Brăila şi Primăria comunei Vădeni deţin, între Brăila şi Galaţi, suprafeţe însemnate de teren cu deschidere la dig sau la drumurile naţionale şi judeţene.
De asemenea, şi Consiliul Judeţean Brăila este dispus să pună la dispoziţia Facultăţii de Inginerie şi Agricultură o suprafaţă de cel puţin 50 ha de teren, astfel ca studenţii facultăţii să poată desfăşura activitate didactică şi să pună în operă proiecte de cercetare.


Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

Vizualizat: 88 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?