Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VICENŢIU CREMENEANU: Cu investiţii optime şi echilibrate, 2014 poate fi un an agricol bun

Publicat: 13 februarie 2014 - 16:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Vicenţiu Cremeneanu, director general al companiei Alcedo, a decis să lucreze în agricultură încă din vremea liceului, iar la scurt timp după terminarea facultăţii s-a alăturat echipei Alcedo, crescând împreună cu ea

Click pe poza pentru galerie!

Prin munca în echipă, a reuşit să aducă Alcedo pe poziţia de lider al pieţei de inputuri în agricultură. În acelaşi timp, înţelege foarte bine problemele fermierilor, având o exploataţie în Deveselu, judeţul Olt. Îşi doreşte un an agricol 2014 normal din punct de vedere climatic şi, în opinia sa, fermierii ar trebui să acorde cea mai mare atenţie pământului pe care-l lucrează.
 

Când şi cum aţi decis să lucraţi în agricultură?

Vicenţiu Cremeneanu: M-am decis din ultimul an de liceu. Am urmat Facultatea de Agricultură, iar după terminare am încercat să lucrez în domeniul agricol. Am lucrat o lună la Serele Işalniţa la Craiova, apoi m-am angajat la Oltchim, la serviciul de vânzare a produselor agrochimice. După un an m-am alăturat echipei Alcedo, lucrând ca director de vânzări în judeţul Olt, pe partea de sud-vest a ţării, care era la acel moment neacoperită. Doi ani mai târziu am devenit directorul comercial al companiei. În anul 2001 am fost avansat pe poziţia de director executiv, iar din 2008 ocup funcţia de director general Alcedo.

Care sunt cele mai mari satisfacţii profesionale?

Vicenţiu Cremeneanu: Satisfacţiile profesionale sunt cele legate de Alcedo, fiind în prezent cel mai mare distribuitor naţional de produse de protecţia plantelor (PPP-uri), dar şi de seminţe. Ocupăm, de asemenea, un loc fruntaş şi la distribuţia de îngrăşăminte. Precizez că Alcedo, alături de fermierii săi, a crescut an de an, menţinându-şi poziţia de lider de piaţă de mai bine de 14 ani.

Tot la capitolul satisfacţii profesionale vreau să punctez şi activitatea companiei Alchimex, care face parte din grupul Alcedo şi care, astăzi, a ajuns cel mai mare formulator local de produse de protecţia plantelor. În plan personal, am reuşit, alături de fratele meu, să punem bazele unei ferme. Am pornit doar cu 6 hectare, ajungând acum la 600 ha de teren agricol. Avem şi 100 de capre pentru producerea de brânzeturi.

Ce investiţii aţi făcut în fermă?

Vicenţiu Cremeneanu: În general, investiţia de la Deveselu a fost realizată cu fonduri proprii. În momentul în care Alcedo a adus pe piaţă serviciul de finanţare, l-am accesat pentru a-mi achiziţiona utilaje agricole. Ca pentru orice fermier, a contat faptul că avem o afacere serioasă. A primat credibilitatea, şi nu poziţia pe care o am în companie. Vreau să reţineţi că oriunde aş fi mers, ferma de la Deveselu ar fi fost eligibilă. Suma pe care am obţinut-o a fost doar o mică parte din ceea ce îşi permit alţi fermieri cu suprafeţe mult mai mari. Nu este o investiţie foarte mare, important este să ştii cum să o faci, pentru că vorbim de utilaje şi dacă nu le pui în valoare, nu ai făcut nimic.

Există şi regrete ale activităţii profesionale?

Vicenţiu Cremeneanu: Nu aş avea ce să regret. Am crescut business-ul Alcedo alături de fermieri şi am învăţat meserie alături de ei. Am încercat să facem performanţă şi se vede că am reuşit, datorită poziţiei fruntaşe pe care Alcedo o ocupă pe piaţă de ani buni. Ne dorim să continuăm pe acest drum al succesului.

Ce ar mai constitui o provocare din punct de vedere profesional?

Vicenţiu Cremeneanu: Până la urmă, cea mai mare provocare a mea, dar şi a colegilor, este să putem aduce în piaţă cât mai multe noutăţi din domeniul în care activăm şi exprimarea noastră către fermieri să fie cât mai accesibilă. Activăm într-un mediu concurenţial destul de puternic, iar dincolo de asta, una dintre provocări este să te adaptezi schimbărilor climatice, care ne afectează pe toţi în ultima vreme. Este important să găseşti tehnologia potrivită pentru a putea obţine maximul de profit în fermă.

Cum se îmbină viaţa de familie cu o carieră de succes?

Vicenţiu Cremeneanu: Nu ştiu dacă pot spune că ceea ce fac este neapărat echilibrat. Am avut noroc de o familie înţelegătoare. Pentru că majoritatea timpului sunt la serviciu, iar în timpul liber, la fermă. Comunicarea ne ajută cel mai mult în viaţă. Şi faptul că petreci mai puţin timp acasă te face să apreciezi şi mai mult familia.

Ce planuri are Alcedo pe termen scurt, mediu şi lung?

Vicenţiu Cremeneanu: Planurile noastre se referă la activitatea de distribuţie, la colaborarea pe care o avem cu fermierii, la îmbunătăţirea ofertei noastre. Încercăm să venim cu oferte cât mai atractive, mai ales în ceea ce priveşte produsele de protecţia plantelor. Anul acesta avem o ofertă specială cu 31 de pachete tehnologice pentru principalele culturi, respectiv cereale păioase, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă.

De asemenea, venim cu ofertă atractivă de seminţe pentru aceste culturi, şi nu numai. Din păcate, până în 2015 trebuie să facem faţă şi restricţiei neonicotinoidelor. Sperăm că reprezentanţii Comisiei Europene vor suspenda această restricţie şi vor înţelege că tratamentul la sămânţă este o verigă importantă de tehnologie, pe care dacă nu o respectăm, vom avea mari probleme în culturile noastre.

Revenind la oferta pentru acest an, nu trebuie să uităm că finanţăm fermierii şi că tot ce vindem acum se plăteşte de către aceştia după recoltare. De asemenea, oferim şi consultanţă prin oamenii noştri care sunt foarte bine pregătiţi, toţi fiind ingineri agronomi. Preluăm produse agricole, finanţăm utilaje, iar la Herăşti, în judeţul Giurgiu, avem, începând de anul trecut, un laborator de analize de sol, la care fermierii pot apela. În acest mod, ei vor şti ce tipuri de îngrăşăminte pot utiliza în culturile lor.

Întotdeauna le recomandăm fermierilor ca aplicarea îngrăşămintelor chimice să fie făcută numai în baza unei cartări agrochimice. Doar aceasta le poate da un răspuns privind nevoile solului.
Pe viitor, încercăm să ne extindem activitatea, cu asigurări agricole. În următorii 2-3 ani, luăm în calcul şi investiţii în staţii de îngrăşăminte, unde fiecare fermier să poată mixa reţeta pe care a primit-o în urma analizelor de sol.

Din punct de vedere financiar, ce rezultate aţi avut în 2013 şi ce vă propuneţi pentru 2014?

Vicenţiu Cremeneanu: Fiind un an agricol foarte bun, cifra noastră de afaceri a crescut în 2013 cu peste 40%. Ca număr de fermieri, am crescut cu 10%, iar fermierii pe care îi avem în portofoliu şi-au consolidat terenurile, şi-au mărit fermele şi şi-au mărit gradul de utilizare de tehnologie în fermă.
Nu ne-am propus ţinte mari, dar în momentul în care ai în piaţă o ofertă bine gândită, o echipă care să te poată reprezenta în faţa fermierilor, creşterile vin automat, chiar peste aşteptări.

 

Ce noutăţi veţi aduce pentru 2014?

Vicenţiu Cremeneanu: Pe lângă investiţiile pe termen scurt, mediu şi lung despre care v-am vorbit, vrem să mai aducem ca element de noutate mărirea capacităţii de depozitare. Până acum avem depozite în Fundeni, judeţul Călăraşi, la Roman, dar şi la Timiş - Carani. Urmează să încheiem silozul din Timiş, unde vom reloca şi depozitul. Vom continua pe zona de nord-vest (Satu-Mare sau Bihor) şi nu numai, şi, de asemenea, plănuim să realizăm silozuri şi în Oltenia şi pe partea de sud-est a ţării. Investiţiile din următorii ani vor fi între 3 şi 5 milioane de euro. Prin investiţiile pe care dorim să le facem vom dubla, în mod cert, în următoarea perioadă, capacitatea de depozitare.

 

Cum vede specialistul Vicenţiu Cremeneanu anul agricol 2014 şi ce sfaturi are pentru fermieri?

Vicenţiu Cremeneanu: Zăpada căzută în luna ianuarie, pentru agricultură, înseamnă bogăţie. Ne dorim un an 2014 normal din punct de vedere climatic. În privinţa sfaturilor, le recomand fermierilor să fie foarte atenţi la investiţiile pe care le fac, în continuare, în alegerea unei variante tehnologice optime. Nu trebuie să îndepărtăm natura din toată această ecuaţie. Pentru majoritatea fermierilor, este important să ia în calcul schimbarea tehnologiei de lucru a terenului. Aceasta este o provocare. Mă refer la tehnologii de conservare a apei în sol. Utilaje sunt.

Eu fac aceste lucruri în ferma de la Deveselu şi sunt încântat de rezultatele pe care le am. Eu am tot timpul în plan un echilibru între inputuri şi rezultatele muncii. Este foarte important să ai această atitudine şi să nu ţinteşti neapărat să faci o producţie mare cu costuri foarte mari. Pentru că dacă ceva nu merge bine, pierderile sunt semnificative. Trebuie să investeşti prudent, ţinând cont de condiţiile climaterice. Trebuie să ai grijă şi de solul pe care-l lucrezi, în ce condiţii îl fertilizezi şi care este rezultatul final. Consider că cea mai mare atenţie a fermierilor în viitor este grija faţă de pământul pe care-l lucrează.

Vizualizat: 1278 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
PROFESIONALISM
|
02. 19, 2014. Wednesday 11:18
Performanta se face cu oamenii destepti si de caracter
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!