Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un veteran al câmpului - 40 de ani împliniţi în slujba agriculturii

Publicat: 28 august 2019 - 23:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ionel Mărunţoiu şi-a dorit de tânăr să ajungă agronom. S-a înscris la facultate în Bucureşti. Apoi, timp de câteva decenii a profesat într-o frumoasă şi nobilă meserie! În această toamnă împlineşte 40 de ani în slujba agriculturii! O viaţă închinată respectului pentru oameni şi pentru pământ.

Când am sosit în comuna constănţeană Săcele, la începutul lunii iunie a.c., începuse să bureze. Câmpul nu mai primise binecuvântarea ploii de mai bine de două luni. Inginerul Ionel Mărunţoiu se bucura vizibil. Chiar mi-a spus, râzând, că am venit în ferma lui să-i aduc... ploaia, de parcă aş fi fost... Sfântu’ Ilie! „O aşteptam de un an de zile! Astă-toamnă s-a lucrat foarte greu la pregătirea terenului pentru semănături; sub nici o formă nu am avut zi cu precipitaţii! Cu eforturi mari am reuşit de am pus sămânţa sub brazdă! Nu a răsărit nimic. Într-un final, am întors cinci sute de hectare de rapiţă! Nici orzul nu l-am putut ţine în cultură”, ne-a declarat Ionel Mărunţoiu.
Specialistul a fost nevoit să aştepte răsărirea grâului şi a orzoaicei la început de martie, când au venit foarte puţine precipitaţii; o dată 7 litri/mp, apoi 5 litri/mp. În primăvară, Ionel Mărunţoiu a semănat 180 ha de floarea-soarelui şi vreo 70 ha de porumb. „Din păcate, m-am mai confruntat cu asemenea situaţii, dar nu eram aşa de deprimat, pentru că se iriga din plin, staţiile de pompare funcţionând zi şi noapte. Apoi, din anul 1990, s-a irigat mai chinuit, dar s-au udat culturile! Într-un an, am avut o secetă cumplită şi am obţinut producţii foarte slabe, de nu am reuşit să onorez arenda la oameni”, şi-a depănat amintirile fermierul.

ing Ionel Maruntoiu_b

Producţiile de vârf încununează o muncă de succes
„Pământul nu leneveşte dacă este bine muncit”, spune un proverb chinezesc. Ionel Mărunţoiu a ştiut să obţină recolte mari, sigure şi stabile pentru că i-a plăcut să muncească cu sârg, să fie disciplinat şi exigent cu el însuşi, dar şi cu ceilalţi oameni din jur. A impus respectul, dar şi ştiinţa agronomică. „Pentru a obţine producţii de vârf contează tehnologia pe care o aplici, iar tehnologia depinde de câţi bani ai în buzunar ca să investeşti. Am avut nişte ani buni care mi-au permis să fac o tehnologie ca la carte, de tip intensiv, mai ales dacă am beneficiat şi de irigaţii!”, a susţinut fermierul.
Astfel, au fost sezoane agricole când a produs şi 7.300 kg/ha la grâu, cam tot atâta la orz, aproape 6.000 kg/ha la orzoaică, 4.300 kg/ha la floarea-soarelui, peste 4.000 kg/ha la rapiţă, iar la porumb recoltele se apropiau de 10 tone/ha.

Raul, tânărul agronom care îl urmează cu cinste!
Inginerul Mărunţoiu este mulţumit că fiul său Raul îi duce pe mai departe ştafeta profesiei; s-a „plantat” adânc în afacerea de familie. Este de două ori licenţiat; prima dată în Drept, apoi în Agricultură la USAMV Bucureşti, după care a urmat un master în ştiinţe agronomice. “Am avut de ales calea în profesie; în urma unor discuţii mai aplicate am optat pentru agricultură. Nu am greşit, pentru că mi-am dat seama că locul şi rostul meu este aici în mijlocul câmpului, să lucrez cu oamenii!”, ne-a declarat tânărul inginer Raul Mărunţoiu.
Vreme de patru decenii inginerul agronom Ionel Mărunţoiu şi-a iubit profesia aleasă, a respectat pământul, oamenii cu care a lucrat, s-a respectat pe sine! Ceea ce nu este puţin lucru; de aceea merită toată lauda şi preţuirea!

Raul si Ionel Maruntoiul_b
„DE REVELION, TRANSPORTAM PRODUCŢIA DIN CÂMP!”
„La 1 septembrie 1979, după ce am absolvit Agronomia la Bucureşti, am venit cu repartiţie la CAP Săcele. A fost pur şi simplu o întâmplare! Eram aproape de părinţi, mama mea e născută aici, iar eu am crescut în Ovidiu. Gândul meu era să promovez, să mă apropii de oraş! Prin natura lucrurilor, am rămas aici. Am fost şef de fermă vegetală şi în foarte scurt timp am promovat inginer-şef şi preşedinte al cooperativei. Pe atunci cultivam sfeclă de zahăr pe 100 ha, viţă-de-vie pe 43 ha, aveam 150 ha cu fasole, 200 ha de cartof - de la cel timpuriu, până la cel de toamnă. Dar aveam apă! Aveam încheiate contracte pentru export, trebuia să le onorăm în condiţii de calitate, cantitate şi la timp. Era groaznic pentru mine ca tânăr specialist! Munceam până noaptea târziu, fără sărbători. Lumea pleca la Revelion şi eu căram ultimele remorci cu sfeclă de zahăr sau cu ştiuleţi, că aşa se recolta pe atunci porumbul”, şi-a amintit Ionel Mărunţoiu.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 13/240 (ediţia 1-14 august 2019)

 

Vizualizat: 185 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?