Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un om ce nu există?!

Publicat: 17 iulie 2018 - 21:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reportajul intitulat “La păşunat pe râul… Styx!” şi publicat în ediţia din 15-31 martie 2018, a revistei Ferma, a trezit interesul autorităţilor locale din comuna Lopadea Nouă, judeţul Alba. Astfel, viceprimarul Arpad Kiss (foto) a simţit nevoia să vină cu câteva precizări. Le reluăm succint în rândurile ce urmează.

“Ion Pârâu este un crescător de animale care nici nu există în comuna noastră! Deci nu figurează nicăieri: nici în evidenţele de la Primărie, nici în cele ale Registrului Agricol! Pur şi simplu nu există!”, ne-a declarat Arpad Kiss. Aşadar, din punct de vedere al autorităţilor locale este… (vai, Doamne!) mort… instituţional! Nefiind înregistrat, nici nu este fiscalizat! Însă autorităţile din Lopadea Nouă nu sunt străine de soarta lui. “Ion Pârâu afirmă că a avut 75 de animale şi i-au murit 21! Păi cum să nu-i moară, dacă nu are un fir de fân adunat? Nu are nimic! Vacile stau în noroi până la burtă, nu are ce le da de mâncare; au murit, săracele, din cauza foamei. De mult voiam să sun la protecţia animalelor, dar nu am vrut să fac rău! Şi apoi, nu ne-a contactat pe noi nici cu ecarisajul, atunci când animalele moarte trebuiau ecarisate. De şapte ani, de când sunt eu la primărie, tot acolo l-am prins şi niciodată nu ne-a contactat!”, a susţinut viceprimarul Arpad Kiss, el însuşi crescător de animale.

Arpad Kiss_b
“Şi ar mai fi ceva care trebuie spus. Acolo unde păşunează cu vacile, nu are nici o palmă, un petec de teren. Nu are contract de arendare sau de concesionare cu nimeni. Ion Pârâu s-a băgat abuziv pe pământurile oamenilor din satul Odverem, care aparţin tot de comuna noastră, Lopadea Nouă. Am discutat cu oamenii şi aceştia vor să încheie contracte de arendare, să plătească, dacă tot foloseşte terenurilor lor!”, a susţinut viceprimarul din Lopadea Nouă.

Un vis de mult timp aşteptat: modernizarea drumului comunal!
După cum ne-a declarat Ion Pârâu, după ce l-a scos de pe păşunea orăşenească, primăria Blaj “l-a transferat la dracu-n praznic”! Şi aşa a ajuns la Ocnişoara, “satul vitreg al comunei Lopadea Nouă”, aşa cum este postat un videoclip pe youtube. “Acolo unde s-a aşezat, sigur, nu are curent electric, costă mult să realizeze alimentarea cu energie, căci nu dispune de fonduri. Satul este electrificat, dar a trenat o problemă cu infrastructura de acces. Şi acum vin cu o veste bună: de câteva zile s-a semnat contractul de finanţare pentru modernizarea drumului comunal dintre Ciuguzel şi Ocnişoara. Astfel, comuna noastră va primi 100 de milioane de lei, bani cu care vor începe lucrările. Pentru cele 20 şi ceva de familii se va împlini un vis de mult timp aşteptat!”, a conchis Arpad Kiss, viceprimarul din Lopadea Nouă.
Sigur, este un lucru bun şi lăudabil că autorităţile locale se gândesc să îmbunătăţească şi calitatea vieţii locuitorilor săi din zone mai izolate. În reportajul “La păşunat pe râul… Styx!” am căutat să prezentăm existenţa unui om care a fost constrâns de împrejurări, de circumstanţe nefavorabile, să se retragă într-o “buclă a timpului”! Ion Pârâu şi-a ridicat o şubredă construcţie şi trăieşte ca un ascet într-un loc (un grajd al unui fost IAS dezafectat) fără utilităţi, “răstignit” între gândurile, frustrările şi dezamăgirile sale…


Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/214 (ediţia 14-31 mai 2018)

 

Vizualizat: 183 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?