Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Transformări structurale în adăposturile de vaci

Publicat: 07 iulie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Există două argumente principale pentru care tehnologii şi proiectanţii Unităţii de Extensie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara propun transformarea fânarelor sau fostelor copertine pentru utilaje agricole în adăposturi pentru vaci.

Click pe poza pentru galerie!

În primul rând costul redus la mai mult de jumătate şi, mai apoi, înălţimea foarte bună a acestor structuri, de regulă metalice.

 

Din fânar, adăpost pentru vaci

În exemplul de faţă, structura metalică folosită ca fânar, proprietatea societăţii Gheţa SRL din localitatea Sinersig, Timiş, are o lungime de 48 m, lăţimea de 9 m (vezi figura şi partea haşurată a schiţei) şi înălţimea de 5,25 m.

Pornind de la această structură, s-a propus un adăpost pentru 62 de vaci cu două rânduri de cuşete, dispuse cap la cap, după cum se observă în schiţă. Practic, lăţimea fânarului se extinde cu câte 2,80 m pe fiecare parte; o parte este folosită pentru aleea de circulaţie a vacilor, cealaltă pentru furajarea vacilor cu o mult dorită remorcă tehnologică amestecătoare. De o parte şi de alta a cuşetelor sunt prevăzute două alei pentru circulaţie şi furajare. De-a curmezişul adăpostului sunt dispuse trei alei transversale.

Pereţii capetelor adăpostului sunt construiţi din cărămidă până la înălţimea de 1,80 m,  după care se continuă cu scândură de 5 ţoli cu interspaţii de 3 ţoli; pereţii laterali sunt amovibili, fiecare fiind alcătuit dintr-o plasă de sârmă şi o prelată divizată în două; aceasta se rulează la baza şi sub streaşina adăpostului.

Grajdul permite exploatarea a cel puţin trei grupe tehnologice (vaci cu producţii mari, vaci cu producţii mici şi vaci în repaus mamar) delimitate prin intermediul unor bare metalice. Furajarea are loc la ieslea situată în partea sudică a adăpostului, iar accesul la furaj se face printr-un grilaj autoblocat; apa este asigurată prin intermediul a trei adăpători dispuse pe aleile transversale. Evacuarea dejecţiilor de pe aleile de circulaţie, ambele cu o pantă de 1,5%, se poate realiza cu ajutorul unui motocultivator cu lamă.

Compartimentarea interioară asigură prin cuşeta de odihnă cu dimensiuni de 1,20x2,35 un spaţiu de  2,82 m2/vacă şi un front de furajare de 75 cm.

La jumătatea grajdului, pe latura dinspre intrarea fermei, construcţia se continuă cu o platformă de muls. Pe jumătatea stângă a construcţiei se găsesc sala de aşteptare, sala de muls de tip brăduleţ 2x4. În jumătatea dreaptă se află lăptăria, biroul fermierului, o mică magazie pentru materiale sanitare şi veterinare, câteva boxe de izolare-tratament şi un travaliu pentru contenţia vacilor.

Schiţă: 1 - alee de furajare; 2 - iesle; 3 - barieră de furajare; 4 - alee de circulaţie şi acces la furaje; 5 - cuşete de odihnă; 6 - alei transversale; 7 - adăpătoare; 8 - alee de circulaţie; 9 - câine electric; 10 - sală de aşteptare; 11 - sală de muls; 12 -culoar de întoarcere a vacilor mulse; 13 - birou fermier; 14 - lăptăria şi tancul pentru păstrarea şi răcirea laptelui; 15 - sală maşini; 16 - magazie pentru materiale sanitar-veterinare; 17 - travaliu pentru contenţie; 18 - boxe izolare şi tratamente.

 

Încercaţi… Transformarea vă poate ajuta să deveniţi mai buni!

Transformările minime ale structurii iniţiale, utilizarea conceptelor şi a materialelor moderne vor determina, susţinem noi, un preţ de execuţie rezonabil. Aşadar, dacă aveţi o structură metalică, nu vă grăbiţi s-o valorificaţi la centrele de colectarea a fierului ci, mai degrabă, încercaţi o transformare.  Idei, exemple, detalii şi planuri care v-ar putea inspira pot fi descărcate de la adresa www.unitate-extensie.org.ro, secţiunile extensie şi imagini.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(39)/2006

Vizualizat: 1338 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?