Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tinerii fermieri de astăzi, ecologiştii de mâine

Publicat: 28 noiembrie 2017 - 10:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vorbind la o conferinţă organizată de Consiliul European al Tinerilor Agricultori (CEJA), la sfârşitul lunii septembrie a.c., comisarul Phil Hogan a subliniat importanţa tinerilor fermieri pentru viitorul acestui sector de activitate.

Cu o comunitate agricolă îmbătrânită, reînnoirea generaţiilor este tot mai importantă şi trebuie să fie însoţită de politici adaptate. Doar şase la sută dintre fermierii europeni au vârsta sub 35 de ani, în timp ce 56 procente au peste 55 de ani. „Sunteţi viitorul sectorului nostru agroalimentar din UE şi, prin urmare, opiniile dumneavoastră sunt de mare interes pentru mine atunci când vine vorba de găsirea de noi şi mai bune modalităţi de a face agricultura mai durabilă”, a declarat comisarul european în faţa unei asistenţe formate aproape în totalitate din tineri fermieri.

Foto-1agro217_b

Stimularea inovării şi a antreprenoriatului
Departamentul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală sprijină tinerii fermieri prin intermediul Politicii Agricole Comune. Mai mult de 177.000 de tineri agricultori vor beneficia până în 2020 de fondurile nerambursabile special alocate din bugetul de dezvoltare rurală. În plus, peste 280.000 de tineri beneficiază de sprijinul suplimentar în cadrul plăţilor directe, care corespunde unei majorări de 25% pentru o perioadă maximă de cinci ani. Apoi, există şi alte instrumente europene care sprijină generaţiile mai tinere de agricultori, cum ar fi Parteneriatul european pentru inovare agricolă (EIP-AGRI). Prin intermediul acestui instrument, o serie de programe sunt concepute pentru a încuraja adoptarea de tehnici inovatoare. De exemplu, a fost creat un grup de interese pentru a afla caracteristicile cheie ale noilor fermieri, principalele provocări cu care s-au confruntat şi cum să stimuleze inovarea şi antreprenoriatul în agricultură pentru aceşti nou-veniţi. În orice caz, după cum a subliniat comisarul Hogan, „societatea se aşteaptă deja ca sectorul agroalimentar să menţină aprovizionarea cu alimente sigure şi de înaltă calitate. Prin urmare, dacă ne aşteptăm ca sectorul să se îndrepte dincolo de mediu şi climă, trebuie create structuri de recompensare”.

Preţurile şi disponibilitatea terenurilor, marile provocări
Departamentul pentru agricultură al Comisiei Europene lucrează la adaptarea politicilor sale şi recunoaşte necesitatea de a colabora direct cu actorii din acest sector. Acesta este motivul pentru care a fost lansată o consultare publică privind „modernizarea şi simplificarea Politicii Agricole Comune”. Pentru tinerii agricultori, rezultatele au arătat că principalele obstacole în calea devenirii unui agricultor sunt preţurile şi disponibilitatea terenurilor. În plus, atunci când au fost întrebaţi cum îi poate ajuta Politica Agricolă Comună mai bine pe tinerii agricultori sau pe alţi tineri antreprenori din mediul rural, participanţii la consultarea publică s-au concentrat în principal pe sprijinirea înfiinţării de întreprinderi (20% din răspunsuri), respectiv pe susţinerea transferului de cunoştinţe şi formarea profesională (16%).

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/201 (editia 15-31 octombrie)

 

Vizualizat: 345 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?