Vorbind la o conferinţă organizată de Consiliul European al Tinerilor Agricultori (CEJA), la sfârşitul lunii septembrie a.c., comisarul Phil Hogan a subliniat importanţa tinerilor fermieri pentru viitorul acestui sector de activitate.
Cu o comunitate agricolă îmbătrânită, reînnoirea generaţiilor este tot mai importantă şi trebuie să fie însoţită de politici adaptate. Doar şase la sută dintre fermierii europeni au vârsta sub 35 de ani, în timp ce 56 procente au peste 55 de ani. „Sunteţi viitorul sectorului nostru agroalimentar din UE şi, prin urmare, opiniile dumneavoastră sunt de mare interes pentru mine atunci când vine vorba de găsirea de noi şi mai bune modalităţi de a face agricultura mai durabilă”, a declarat comisarul european în faţa unei asistenţe formate aproape în totalitate din tineri fermieri.
Stimularea inovării şi a antreprenoriatului
Departamentul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală sprijină tinerii fermieri prin intermediul Politicii Agricole Comune. Mai mult de 177.000 de tineri agricultori vor beneficia până în 2020 de fondurile nerambursabile special alocate din bugetul de dezvoltare rurală. În plus, peste 280.000 de tineri beneficiază de sprijinul suplimentar în cadrul plăţilor directe, care corespunde unei majorări de 25% pentru o perioadă maximă de cinci ani. Apoi, există şi alte instrumente europene care sprijină generaţiile mai tinere de agricultori, cum ar fi Parteneriatul european pentru inovare agricolă (EIP-AGRI). Prin intermediul acestui instrument, o serie de programe sunt concepute pentru a încuraja adoptarea de tehnici inovatoare. De exemplu, a fost creat un grup de interese pentru a afla caracteristicile cheie ale noilor fermieri, principalele provocări cu care s-au confruntat şi cum să stimuleze inovarea şi antreprenoriatul în agricultură pentru aceşti nou-veniţi. În orice caz, după cum a subliniat comisarul Hogan, „societatea se aşteaptă deja ca sectorul agroalimentar să menţină aprovizionarea cu alimente sigure şi de înaltă calitate. Prin urmare, dacă ne aşteptăm ca sectorul să se îndrepte dincolo de mediu şi climă, trebuie create structuri de recompensare”.
Preţurile şi disponibilitatea terenurilor, marile provocări
Departamentul pentru agricultură al Comisiei Europene lucrează la adaptarea politicilor sale şi recunoaşte necesitatea de a colabora direct cu actorii din acest sector. Acesta este motivul pentru care a fost lansată o consultare publică privind „modernizarea şi simplificarea Politicii Agricole Comune”. Pentru tinerii agricultori, rezultatele au arătat că principalele obstacole în calea devenirii unui agricultor sunt preţurile şi disponibilitatea terenurilor. În plus, atunci când au fost întrebaţi cum îi poate ajuta Politica Agricolă Comună mai bine pe tinerii agricultori sau pe alţi tineri antreprenori din mediul rural, participanţii la consultarea publică s-au concentrat în principal pe sprijinirea înfiinţării de întreprinderi (20% din răspunsuri), respectiv pe susţinerea transferului de cunoştinţe şi formarea profesională (16%).
Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/201 (editia 15-31 octombrie)