Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tehnologia Suneo pentru floarea soarelui

Publicat: 22 ianuarie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La sfârşitul lunii noiembrie 2013, BASF împreună cu Limagrain le-au prezentat fermierilor, distribuitorilor şi colaboratorilor tehnologia Suneo, un concept nou destinat culturii de floarea soarelui, care îmbină în mod eficient rezistenţa genetică la rasele noi de Orobanche cu tehnologia Clearfield

Click pe poza pentru galerie!

Prezentările s-au axat pe problematica culturii de floarea soarelui în România, dar şi în lume. Maria Joiţa Păcureanu, cercetător la INCDA Fundulea, a vorbit despre răspândirea Orobanche şi despre pagubele pe care le poate produce.

Liviu Chira, director culturi speciale în cadrul BASF România, a descris sistemul Clearfield pentru floarea soarelui, în timp ce Matthias Pfenning, director tehnic pe Europa în cadrul BASF pentru tehnologia Clerfield, a explicat noul sistem Clearfield Plus. Noutatea pentru 2014 este tehnologia Suneo, fiind expusă de Laszlo Hargitay, reprezentant al Limagrain Ungaria, şi de Bruno Pouzet, reprezentant Limagrain Franţa.

 

Primele ţări beneficiare ale tehnologiei Suneo

Tehnologia Suneo va fi disponibilă în cultură din 2014 în Turcia, România şi în Bulgaria, iar din 2015 va apărea şi în Rusia şi în Ucraina, precum şi în alte state europene, a precizat Bruno Pouzet. S-a început cu Turcia, România şi Bulgaria deoarece riscul de infestare cu Orobanche mai agresive decât rasa E este mult mai mare în aceste state. Laszlo Hargitay a explicat că „Bulgaria are risc de infestare cu Orobanche mai agresivă de rasa E de 90% din suprafaţa cultivă cu floarea soarelui, Turcia, de 62%, iar România, de 44%.

Pentru Ucraina şi Rusia riscul scade sub 30%”. Potrivit reprezentantului Limagrain Ungaria, segmentul de piaţă vizat este Europa, unde cu floarea soarelui se cultivă 18,6 mil. ha. Cele mai mari suprafeţe cultivate cu floarea soarelui sunt în Rusia (7,5 mil. ha), Ucraina (5,25 mil. ha), România (1 milion ha), Kazakhstan (0,79 mil. ha), Bulgaria (0,75 mil. ha), Spania (0,72 mil. ha), Franţa (0,7 mil. ha), Ungaria (0,62 mil. ha) şi Turcia (0,51 mil. ha), potrivit estimărilor interne ale Limagrain. Fiind destinat şi pentru zonele aride, Suneo este foarte potrivit pentru Bulgaria, România, Ucraina şi Rusia, unde 70% din suprafaţă este afectată de secetă, precum şi pentru Turcia şi Spania, unde incidenţa secetei scade la 60% din suprafaţă.

 

Protecţia randamentului

„Suneo înseamnă cea mai bună genetică Limagrain care include cele mai noi gene de rezistenţă la Orobanche şi tehnologia Clearfield. Este o tehnologie sustenabilă pentru că aduce o dublă protecţie împotriva Orobanche, are un control mai bun al buruienilor şi este o soluţie ideală pentru zonele aride”, a explicat Laszlo Hargitay.

Dubla protecţie împotriva Orobanche este asigurată pe toată perioada de vegetaţie, de la atacul timpuriu până la atacul tardiv, chiar şi în lipsa tratamentului, conform prezentării susţinute de Laszlo Hargitay. Această tehnologie permite controlul mai bun al buruienilor prin aplicarea erbicidelor de tip Clearfield la momentul optim, ceea ce oferă flexibilitate.

Printre avantajele aduse de noua tehnologie Suneo se numără creşterea profitabilităţii culturii de floarea-soarelui prin controlul strict al Orobanche pe termen lung, la care se adaugă un sistem eficient de combatere a buruienilor. De asemenea, combinat cu erbicide Clearfield sau Clearfield Plus, pentru zonele secetoase oferă posibilitatea de a reduce dozele de aplicare a erbicidelor, a precizat Bruno Pouzet.
Testele efectuate în acest an au demonstrat eficacitatea tehnologie Suneo atât în ceea ce priveşte atacul timpuriu de Orobanche, cât şi la atacul în vegetaţie.

Pentru 2014, fermierii au la dispoziţie doi hibrizi cu tehnologia Suneo în sistemul Clearfield (unul semitardiv şi unul semitimpuriu), la care se adaugă unul semitimpuriu în tehnologie Clearfield Plus.

Vizualizat: 560 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?