Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Spania

Publicat: 21 octombrie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Casă pentru aproape un milion de români, Spania este o ţară cu un potenţial agricol uriaş, însă din cauza condiţiilor climatice extreme, întinse suprafeţe de teren rămân neexploatate

Click pe poza pentru galerie!

Comparativ cu alte state vest-europene, suprafaţa de teren destinată exclusiv agriculturii este scăzută în raport cu suprafaţa totală a ţării. În anii 1980, aproximativ 5 milioane de hectare au fost consacrate culturilor permanente: livezi, plantaţii de măslini, şi viţă de vie. Alte 5 milioane de hectare rămân însă necultivate în fiecare an din cauza lipsei de precipitaţii.

Deoarece interiorul este dominat de platouri semiaride şi munţi înalţi, zonele cele mai productive sunt regiunile de coastă. Astfel, în partea de nord şi nord-vest, unde există un climat mai blând, se află principalii producători de porumb şi crescători de vite.

Livezile de meri şi peri, alături de câmpurile de cartofi sunt parte integrantă a acestui areal. Ţinutul Cataloniei (nord-est) are de asemenea o agricultura diversificată. Aici gradul de mecanizare a fost întotdeauna peste nivelul întâlnit în celelalte provincii.

Câmpiile înguste de pe coasta mediteraneană adăpostesc plantaţii de orez, livezi de portocali şi smochini, iar horticultura şi legumicultura sunt îndeletniciri de bază. În sudul extrem (Andaluzia), se găsesc cele mai importante plantaţii de măslini, bumbac, tutun şi trestie de zahăr. În schimb, producţia agricolă este deosebit de slabă în centrul Spaniei, din cauza lipsei de precipitaţii şi a solului aspru, pietros.

Fermierii din această parte a ţării se ocupă în special de creşterea ovinelor şi caprinelor, dar şi de viticultură. Deşi în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie Spania ocupă locul întâi în lume (cu peste 1,17 milioane hectare), din punct de vedere a producţiei se află abia pe locul 3, cu 41,5 milioane hectolitri. Pe de altă parte, Spania produce mai mult ulei de măsline decât Italia şi exportă o cantitate mai mare de vin decât Franţa.

 

Peste un milion de ferme

Agricultura reprezintă 3% din valoarea Produsului Intern Brut (PIB) şi reuneşte 6,4% din forţa de muncă. La ora actuală există în total peste un milion de ferme, dintre care 3,3% acoperă mai mult de 100 hectare. Dimensiunea medie a unei ferme spaniole este de 25,4 hectare, peste media UE (18,5 ha), deşi există diferenţe mari între sectoare.

Spre exemplu, o exploataţie de cereale ocupă în medie 40 hectare, iar una de legumicultură doar 6 hectare. La nivelul anului 2007, circa 27% din terenurile agricole erau lucrate în arendă. Sectorul zootehnic este foarte bine reprezentat în economia spaniolă, în special prin creşterea şi exportul de ovine, cornute mari şi porcine (locul 5 în lume, cu 22 milioane capete).


Regatul Spaniei, în cifre

Teren agricol: 25,6 milioane ha (cca. 50,7% din suprafaţa totală a ţării)
Teren arabil: 13,7 mil. ha (cca. 53,5% din totalul terenului agricol)
Păduri: 14 mil. ha
Păşuni: 10,3 mil. ha
Populaţia: 46 milioane locuitori
Membru UE din 1986

INFO

ECONOMIE
Valoarea producţiei

Conform rapoartelor oficiale, valoarea totală a producţiei agricole obţinută în 2010 a fost de 36,747 miliarde euro, ceea ce reprezintă 11,4 la sută din totalul înregistrat pe teritoriul Uniunii Europene.

Sectorul vegetal a contribuit cu aproximativ 66,3 la sută, dintre care 22,3% a însemnat valoarea producţiei de legume şi produse horticole, 16,7% producţia de fructe şi doar 9,5% producţia de cereale. Valoarea economică a sectorului zootehnic a reprezentat 33,7 procente din totalul producţiei agricole.

LEGUMICULTURĂ
Pierderi uriaşe

Fermele şi fabricile de procesare a legumelor au suferit pierderi irecuperabile din cauza isteriei provocate în primăvară de bacteria E.coli. Federaţia spaniolă a producătorilor-exportatori de fructe şi legume a evaluat prejudiciul la circa 200 milioane de euro pe săptămână. Autorităţile iberice au solicitat compensaţii Comisiei Europene pentru daunele provocate de suspiciunea cum că Spania s-ar afla la originea epidemiei din Germania, deşi sursa contaminării nu a fost nici până astăzi identificată.

Vizualizat: 2619 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?