Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Şi tu poţi să faci ca ei...

Publicat: 13 mai 2010 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Salvarea satelor de la degradarea continuă actuală şi intrarea lor pe spirala unei evoluţii care duce la modernizare, poate fi făcută prin accesarea fondurilor europene destinate programului de dezvoltare rurală.

Click pe poza pentru galerie!

Ele sunt multe şi ţintesc tocmai acest obiectiv. Aducerea fondurilor europene în localităţile noastre nu se poate face, însă oricum, ci doar urmând o anumită cale, prin care să se poată stabili direcţionarea acestor fonduri şi, mai ales, modul în care vor fi ele folosite.

Prin urmare, este nevoie, înainte de toate, de identificarea obiectivelor care trebuie să fie atinse şi apoi de conceperea şi scrierea unor proiecte prin care să se motiveze necesitatea realizării obiectivului şi foloasele pe care le aduce, acum şi în perspectivă, comunităţii respective.

Reiese de aici că este necesar ca la primării să existe oameni care să identifice ţintele şi mai ales să dorească, cu ardoare, să le şi înfăptuiască. Asemenea oameni deosebiţi i-am întâlnit în comună bănăţeană Ghilad, judeţul Timiş. Voi vorbi despre ei pentru că activitatea oamenilor de aici merită să fie cunoscută şi să devină un exemplu de urmat şi pentru alţii. Spun acest lucru pentru că ei au reuşit să oprească declinul economic şi social al localităţii, şi i-au dat perspectivă de dezvoltare în viitor.

 

Istorie

Ghiladul are în prezent un număr de peste opt sute de case şi 1800 locuitori. De curând, localitatea a devenit din nou comună, după ce, timp de zeci de ani, a fost un sat care aparţinea de comuna Ciacova.
Despre Ghilad şi destoinicia oamenilor săi s-a mai auzit în trecut, nu numai în Banat, ci şi pe plan naţional. Dintotdeauna, locuitorii de aici şi-au dorit să fie în "fruncea" celorlalte localităţi.

Aici, pe timpul agriculturii cooperativizate, activitatea agricultorilor a fost îndreptată, cu preponderenţă, spre creşterea oilor pentru lână şi carne. Aici, cu sprijinul subsemnatului, împreună cu doctorul veterinar Ştefan Polverejan, cu preşedintele unităţii Viorel Şipeţan şi cu inginerii de la CAP, locuitorii satului, prin aplicarea ştiinţei, au reuşit să creeze o populaţie nouă de oi, cu parametrii genetici deosebiţi, care a deţinut, pentru mai mulţi ani, un loc fruntaş pe naţiune la producţia de lână.

Localitatea Ghilad mai este renumită în ţară, e drept, doar de către cunoscători, datorită talentului deosebit al unui om de cultură care s-a născut aici. Este vorba despre pictorul naiv Viorel Cristea, care, prin tablourile sale, i-a impresionat nu numai pe specialiştii români din domeniu, ci şi pe cei de peste hotare (Canada, SUA, Germania, URSS, Iugoslavia, Franţa, Portugalia, Elvaţia, Thailanda).

 

Prezent

Astăzi, Ghiladul revine din nou în atenţia publicului prin activitatea deosebită pe care o desfăşoară un alt talent artistic ieşit din comun, poreclit "Pavarotti din Ghilad”. Este vorba despre Costel Busuioc, care a impresionat puternic juriul spaniol, care selectează din popor, prin concurs, mari talente ale muzicii vocale.

Dar localitatea va redeveni cunoscută, sunt sigur, şi prin activitatea deosebită a primăriei comunei şi îndeosebi a primarului, Cornel Guran. El este acela care ne demonstrează practic, că atunci când se doreşte cu adevărat să se realizeze ceva, când omul este bine informat şi perseverează în preocupare, se pot găsi fonduri care să fie aduse în sat şi transformate în fapte măreţe în folosul comunităţii.

Primăria a întocmit şi accesat proiecte de dezvoltare rurală în valoare de peste 1.450.000 de lei. Cu ajutorul banilor, s-a restructurat şi renovat radical centrul comunei. Au realizat un parc frumos şi l-au pus în valoare, printr-o statuie, pe omul şi pictorul naiv Viorel Cristea, cel care a dus faima talentului artistic nativ românesc peste mări şi ţări.

Primarul Cornel Guran şi colaboratorii săi au renovat clădirea primăriei, au pus în valoare clădirea şcolii, au renovat şi modernizat clădirea căminului cultural şi, ceea ce este mai important, au clădit din temelii un edificiu special şi modern pentru grădiniţa cu o sută de locuri. Dotarea materială a grădiniţei, utilităţile şi modul de funcţionare a acesteia, sunt demne de cea mai evoluată localitate urbană.

Tot pe bază de proiecte, primăria a pietruit o parte din drumurile comunei, a reabilitat drumul care face legătura cu localitatea Gad, a introdus apa în casele oamenilor şi a asfaltat drumul principal care leagă oraşul Ciacova de Ghilad şi pe care-l continuă până la Deta. În total, s-au pietruit peste 20 Km de drumuri şi s-au asfaltat altele, pe o distanţă de 5 kilometri.

Cei care au cunoscut Ghiladul înainte de 2004 şi vin acum în localitate, se vor convinge că aici oamenii doresc cu adevărat să aducă civilizaţia urbană şi în comuna lor. Ei vor fi de acord cu mine că aici, locuitorii comunei au găsit şi au pus în fruntea lor un manager cu calităţi deosebite, un vizionar al satului urbanizat de mâine, un om care ştie să valorifice cu eficienţă, în folosul obştei, toate oportunităţile financiare, economice şi sociale ale momentului.

Dacă ai drum prin Banat nu ezita să vizitezi această localitate sau să intri în contact cu primăria pentru un schimb de informaţii, la adresa de email primariaghilad@yahoo.com.

În faţa acestor deosebit de frumoase realizări, efectuate într-un termen relativ scurt, şi cunoscând modalitatea de accesare a fondurilor europene, pot să-ţi spun, cititorule din mediul rural cu responsabilităţi obşteşti, că şi tu poţi să faci ca ei. Trebuie doar să doreşti cu adevărat acest lucru.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3(58)/2008

Vizualizat: 685 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?