Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Revoluţia ecologică

Publicat: 20 octombrie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Spania este numărul doi în Europa şi pe locul opt în lume din punct de vedere al suprafeţelor dedicate culturilor ecologice

Click pe poza pentru galerie!

Circa 80 la sută din producţia agriculturii organice este destinată exportului, principalele pieţe de desfacere fiind Germania, Ţările de Jos, Franţa şi Marea Britanie. Doar un procent din cheltuielile spaniolilor pe produse agro-alimentare se adresează sectorului ecologic.

Primele forme de agricultură ecologică s-au dezvoltat la sfârşitul anilor 70, cu ferme de mici dimensiuni, asociate grupurilor de consumatori din marile oraşe. Iniţiativele au venit din partea unor tineri din provincia Catalonia.

Astăzi, sectorul agriculturii ecologice este mult mai complex, caracterizat de producţia foarte diversificată, în toate regiunile ţării. Creşterea este lentă, dar constantă. Deşi introducerea de măsuri de sprijin de agro-mediu pentru producţia ecologică, prin politica agricolă comună, a venit mai târziu decât în alte state membre ale Uniunii Europene. După introducerea plăţilor de sprijin pentru agricultura ecologică, în ultimii ani, s-a înregistrat o accelerare a conversiilor de la agricultura convenţională la cea de tip ecologic.

În 2009 erau certificate ca şi unităţi de producţie în agricultura ecologică 27.627 de ferme. Cele mai multe dintre acestea (8.444) se aflau în Andaluzia şi numai 5% în Catalonia.
Pe de altă parte, suprafaţa de teren ecologic nu este direct legată de numărul de ferme dintr-o regiune.

De exemplu, în Aragon 727 de producătorii cultivă 70.515 hectare, în timp ce în Insulele Canare 909 producători cultivă 5.113 hectare.

Păşunile şi furajele (378.820 hectare) ocupă cea mai mare suprafaţă a terenurilor agricole ecologice, urmate de păduri (89.451 hectare). Principalele culturi ecologice sunt cele de cereale şi leguminoase (113.304 hectare), măslini (93.432 hectare), migdale (44.600 hectare) şi vii (16.831 hectare).


INFO

P.A.C.
Beneficii majore

Spania susţine o politică agricolă comună (PAC) puternică, reformată, precum şi schimbări ale strategiei în domeniul pisciculturii, pentru asigurarea unor venituri decente în acest sector. Transparenţa preţurilor şi organizarea lanţurilor agro-alimentare este o altă preocupare a autorităţilor de la Madrid. De altfel,

Spania se află printre ţările care primesc cele mai mari sume de bani sub forma fondurilor europene pentru agricultură. În 2010, plăţile de sprijin în cadrul PAC au totalizat aproape 7,55 miliarde euro, dintre care aproximativ 5,132 miliarde au constituit plăţi directe, 1,32 miliarde au fost alocate prin programul de dezvoltare rurală şi 1 miliard pentru măsurile de intervenţie pe piaţă.

OMG
20% porumb transgenic

Dependentă de importurile de cereale pentru furaje, Spania are o politică permisivă în ceea ce priveşte organismele modificate genetic (OMG). Anul acesta, suprafaţa cultivată cu soiul MON 810 (Monsanto), una din cele două varietăţi de porumb transgenic aprobate pe teritoriul Uniunii Europene, s-a mărit cu 4,7%, până la 80.200 hectare, reprezentând mai mult de 20 procente din suprafaţa totală însămânţată cu porumb.

Vizualizat: 460 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?