Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Project manager în IT, acum șef în propria fermă

Publicat: 19 octombrie 2016 - 19:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten


Otilia Ioana Moraru, o tânără care își găsise “cărarea” în IT ca project manager, a schimbat macazul spre agricultură. Pentru că a moștenit gena agrară de la părinții ei. Tatăl, inginer horticol, a fost director la Pomicola Fetești, iar mama, contabilă la IAS Fetești. Acum tânăra își vede viitorul în ferma de la Burdușani, la câțiva kilometri de Fetești, printre tehnologii și provocări agricole.

Cu cât s-a îndepărtat de Bărăgan, cu atât gena de agricultor a rechemat-o mai tare înapoi. Cam la fel s-a întâmplat și cu fratele ei mai mare, care deși este avocat, acum lucrează circa 200 ha. Otilia face chiar mai mult, a preluat o parte din grijile fermei părinților și a început să-și construiască propria fermă.

fermieri-7Click pe poza pentru galerie!

Agricultura i-a rămas la suflet
A avut totuși o strângere de inimă când și-a depus demisia de la firma de IT (una din cele mai mari din România). Nu pentru că ar fi avut vreun regret, ci pentru că nu era convinsă că va putea performa rapid în agricultură. Dar prietenul ei, fratele și părinții săi au încurajat-o. Fiecare în parte știau că Otilia este cu sufletul la agricultură. Pasiunea aceasta se vede din focul care se aprinde în ochii ei, de acum fermieră, când vorbește despre cum a început să lucreze cu oamenii. Mai întâi cu zilierii de la recoltatul cireșelor, iar apoi cu cei cinci angajați ai fermei familiei - SC Muller SRL.
A început deja să meargă la multe evenimente organizate de firmele de inputuri și/sau organizații socio-profesionale, pentru că setea de cunoaștere este evidentă. Nu numai din CV-ul ei, ci și din abordarea diferitelor teme despre cultura mare. Punctând de multe ori esențe la care se ajunge după ani de agricultură. Probabil a fost atentă la discuțiile de acasă. Așa se face că, după ce a absolvit Facultatea de Limbi Străine și un master în Securitate și Apărare, cu gândul de a deveni spioană, Otilia Moraru a intrat în lumea fermierilor. Cu un popas de câțiva ani în lumea programatorilor, o lume aproape exclusiv masculină (ca și agricultura!!). Aici a îmbrățișat destul de rapid managementul, după ce a performat ca trainer, care se potrivea mai bine pe structura creierului său. A lucrat apoi ca project manager, chiar și în Bulgaria, pentru a construi acolo o echipă. Toate aceste treceri dovedesc excelente capacități intelectuale, de efort susținut și de adaptare. Politica ar avea nevoie de asemenea oameni. Dar mai ales administrația centrală.

fermieri-6Click pe poza pentru galerie!

Ionel Moraru e mândru cu fata lui
Tatăl Otiliei a absolvit Horticultura prin anul 1980 și a fost repartizat la Fetești. Este vâlcean de origine și nu se gândea să rămână prea mult prin zonă, dar l-au numit rapid director, cu derogare, și când s-a văzut cu un salariu aproape dublu, a renunțat să mai plece. Chiar mai mult, în 1981 și-a cunoscut actuala soție iar un an mai târziu se năștea băiatul care acum este avocat, dar și fermier de după-amiaza și de week-end. Deh, gena nu i-a dat pace și gata. Familia Moraru are și doi nepoți, pentru care cresc animale la fermă. Otilia Moraru e hotărâtă să crească suprafața de teren lucrată cu grădină de zarzavaturi și chiar să ridice un solar lângă fermă. Acolo unde se gândește să planteze și zece hectare cu nuc. Plus ceva livadă superintensivă de caise. De fapt, livada este activitatea de suflet a inginerului horticol, după ce vestita tornadă din 2001 de la Făcăi i-a distruns via. Majoritatea terenurilor pe care le exploatează a aparținut Fermei nr. 5 Fetești, acolo unde a fost multă vreme director. Încă se mai văd pe câmpuri platformele pentru siloz ale unei foste ferme uriașe de vaci. Chiar și clădirile unde cazau forța de muncă sezonieră care venea la recoltatul cireșelor, caiselor, piersicilor, dar și a strugurilor din zonă. Un adevărat complex agricol.

fermier-i5Click pe poza pentru galerie!

PFA Otilia Ioana Moraru are 89 ha în proprietate
SC Muller SRL a aplicat la o măsură din PNDR, accesând un proiect în valoare de 230.000 euro pentru achiziția de utilaje, dar tânăra nu a accesat sprijinul pe tânăr fermier pentru că este hotărâtă să înființeze livezi superintensive pe submăsura 4.1 a. Despre livada de nuc a vorbit cu aceeași ardere în ochii. Se vede trăind printre pomi și câmpurile cu soia, grâu și rapiță. Ceea ce e un semn că nu e totul pierdut în țărișoara asta frumoasă. „De la birou, în câmp e o senzație de libertate. Ca o evadare!”, spune Otilia Moraru cu convingere. Alegerile din fermă sunt ale ei. Se consultă cu tatăl, dar încearcă să-și facă propriul management. Ionel Moraru are talentul să se impună zâmbind și se vede de la o poștă cât de mult se bucură că fata e alături de el. Mai ales că, oficial, a ieșit la pensie anul acesta. Tânăra s-a implicat activ și în procesul de vânzare a producțiilor de fructe, dar și de strategiile viitoare. În marea lor majoritate, cireșele au migrat către o fabrică de procesare din Râmnicu Sărat, administrată de un italian. Dar și direct către piața locală. Mai precis, către piața din Fetești și pentru fabrica de conserve Clever. Cât privește caisele, fiind de calibru mare, au mers în special spre piață. En-gross, desigur. Dar și la Topoloveni, în perioada de vârf de producție.

fermier-i4Click pe poza pentru galerie!

Curtea fermei, dovada că ordinea și disciplina sunt la ele acasă aici
Recunosc că sunt foarte puține fermele în care rigurozitatea cu care sunt împărțite spațiile și starea de ordine și curățenie se află pe primul plan. Deși peste tot sunt create condițiile. Rar am văzut că utilajul ieșit din câmp să fie spălat și gresat pentru a doua zi. Ai sentimentul că e o expoziție, poate doar urmele de pământ de pe roți pot să te ducă cu gândul că aceste utilaje sunt folosite. Mă uitam la combina Laverda, cumpărată în leasing (anul acesta încheie plata), aflată la finele celei de-a treia campanii, și mă întrebam dacă nu cumva a fost cumpărată anul acesta. O parte din tractoare, cele două Belarus, erau pe câmp. Sunt foarte mulțumiți de randamentul lor și de raportul preț-calitate. Mai au și două tractoare John Deere (un 6132 M și unul de putere mai mică) și o instalație de erbicidat M 732 de la aceeași firmă, cu o rampă de 24 m. Tot la capitolul tractoare, era parcat frumos și roșu un tractor japonez Ito. Aproape de un tractor pomicol fabricat de mult de tot la Brașov, un 445 care avea legată o instalație de stropit MST 200. Au achiziționat și o semănătoare Kurt. Am văzut în curtea fermei, la fel de curat și bine întreținut, și un plug cu antetrupițe Multi-Master 113. Dar și discuri, combinatoare și mașini de împrăștiat îngrășăminte solide. Adică tot necesarul pentru buna funcționare a fermelor familiei Moraru.
La final am vizitat și locuința familiei, acolo unde soția și mama celor doi fermieri ține în ordine și actele, dar și gospodăria situată la doi pași de intrarea pe autostradă, într-un adevărat cartier al fermierilor din zonă. Iar ei chiar sunt toți fermieri, inclusiv cei doi nepoți care aveau drept jucării copii în miniatură ale unor tractoare și combine vestite. Un loc stategic de unde se poate ajunge într-o oră la mare și tot într-o oră la București. Ionel Moraru făcea deja planuri pentru o vizită în Deltă, acolo unde toamna aduce culori minunate, dar și păsări din tot sud-estul Europei. Asta după ce sămânța de grâu va fi pusă sub brazdă. La încolțit de... pâine.

 fermieri-3Click pe poza pentru galerie!

IONEL MORARU FACE O AGRICULTURĂ PERFORMANTĂ PE SUPRAFEȚE MODESTE PENTRU BĂRĂGAN
Dar așa are timpul necesar pentru a se ocupa îndeaproape de tot. Și de cele 240 ha cu cultură mare. Cultivă grâu (anul acesta vor pune Glosa), soia, floarea-soarelui și, din când în când porumb. La rapiță au cultivat genetică Dekalb de la Monsanto, cu hibrizii Exodus și Exstorm; pe 27 septembrie a.c. rapița era mare, Ionel Moraru alegând să devanseze data semănatului pentru a avea condiții de răsărire, chiar dacă va fi nevoit să aplice un retardant. În locul soiei, pe o parte de teren irigat, va pune un lot de hibridare la porumb. Se ocupă cu plăcere mai ales de livada plantată în anul 1988. Între cele 20 ha de cireș și 54 ha cu caiși se simte cel mai legat de glie. Așa, ca de o iubire fără margini, ca un dulce blestem. Și e răsplătit pe măsură.

 

 fermier-i2Click pe poza pentru galerie!

 

 

 

 

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (179) din 15-31 octombrie 2016

Vizualizat: 4974 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!