Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Proiect pentru satele româneşti, premiat la Bruxelles

Publicat: 08 noiembrie 2022 - 16:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Proiectul ”Centru de incluziune socială”, dezvoltat de Asociația GAL Napoca Porolissum, a câștigat premiul concursului “Rural Inspiration Awards 2022”, la categoria Incluziune socială și viitor inovativ.

Proiectul se adresează copiilor, tinerilor și adulților din teritoriul GAL Napoca Porolissum, care cuprinde 14 comune și orașul Huedin din județul Cluj. ”Este de maximă importanță să facem ceva pentru copiii și tinerii din mediul rural, tocmai pentru a le crește stima de sine și a le da șansa să învețe și să rămână în mediul din care provin și să își poată ridica nivelul de trai. Îi învățăm cum să ia fonduri europene, cum să scrie un proiect, să își înființeze un startup”, spune Adina Pășcoiu, președinte GAL Napoca Porolissum.

 

Bani din trei surse diferite


Proiectul a început în mai 2021 și se va încheia la finalul anului 2023. Bugetul total al proiectului este de 1,62 milioane de euro, bani atrași din trei surse diferite de finanțare: Fondul European de Dezvoltare Rurală (FEADR), Erasmus+ și Programul Operațional pentru Capital Uman (POCU).

ADINA PASCOIU GAL NAPOCA_b

Adina Pășcoiu, președinte GAL Napoca Porolissum (stg.) și Marion Eckardt, președinte Asociația Europeană pentru Dezvoltare Rurală LEADER (dr.)

”Cred că a contat foarte mult sinergia dintre cele trei fonduri europene diferite și că juriul care ne-a votat a apreciat asta, pentru că e mare lucru să le poți îmbina în acest fel”, afirmă Adina Pășcoiu.

Din banii FEADR, aproape 90.000 de euro, a fost reabilitată și dotată o clădire abandonată din Gilău, județul Cluj, unde este acum sediul Centrului. Tot din acești bani, Centrul a fost mobilat cu mese, scaune și echipamente moderne - laptopuri și table interactive, jocuri pentru copii, iar GAL Napoca a achiziționat și un microbuz, pentru a ajuta tinerii să participe la evenimentele organizate la Centru sau în orașele apropiate.

 

Cum sunt sprijiniți locuitorii din mediul rural

 

Cea mai mare parte din finanțarea proiectului este însă din programele Erasmus+ și POCU, peste 1,5 milioane de euro.

În total, 250 de persoane - copii, tineri și adulți - au participat la activitățile organizate în cadrul Centrului de incluziune socială și au beneficiat de servicii de consiliere, informare, educație, dar și de finanțare pentru a-și deschide mici afaceri în mediul rural.

O parte dintre beneficiarii proiectului au fost ajutați să își găsească de lucru, iar 8 persoane, care au participat la un curs de antreprenoriat social, unde au fost învățați să scrie proiecte, au obținut și finanțare, câte 25.000 de euro fiecare, pentru a-și deschide mici afaceri non-agricole, cum ar fi o spălătorie auto, o spălătorie de covoare, un centru de terapie cu animale pentru copiii cu dizabilități, o rulotă de vânzare a produselor alimentare amplasată lângă un obiectiv turistic.

Tot în cadrul proiectului sunt organizate tabere pentru copii care nu au plecat niciodată până acum din satele lor, ateliere de educație împotriva discriminării, vizite de lucru la Universitatea de Agronomie din Cluj, vizita unor tineri din Franța.

Din fondurile atrase prin Erasmus+, a fost înființat și Parlamentul Rural al Tinerilor.

 

Activități dedicate pentru copiii supradotați


”Unic în acest proiect pentru care am luat premiu este că o parte din grupul țintă sunt copii supradotați din mediul rural. Am testat, pe baza unor teste Raven, în jur de 1.600 de copii din toate școlile cu clasele I-IV din teritoriu”, mai spune președinta GAL Napoca.

Grupul selectat reunește 52 de copii supradotați, din care 24 de copii provin din familii defavorizate. Aceștia participă la activități dedicate, au fost într-o tabără, lucrează cu instructori specializați, cu învățătoarele și cu psihologii școlari. O parte din activități sunt organizate inclusiv pentru părinții acestor copii.

 RIA AWARDS 2022_b

 

Rural Inspiration Awards 2022


Prin premiile Rural Inspiration Awards (RIA), Comisia Europeană recunoaște meritele unor proiecte ce constituie modele de bune practici care demonstrează potențialul fondurilor europene de a ajuta zonele rurale să facă față unei provocărilor economice, de mediu și sociale ale secolului XXI. Tema din acest an a fost „Viitorul este tineretul”, inspirată și de faptul că anul 2022 este Anul European al Tineretului.

În finala RIA 2022, au concurat 24 de proiecte, selectate din 111 de proiecte din 24 de țări UE, grupate pe patru categorii tematice: Viitor verde, Viitor digital, Reziliență și Incluziune socială și viitor inovativ.

 

Câștigătorii celor 5 premii


1. La categoria Viitor verde, proiectul câștigător a fost Woola (Estonia), care înlocuiește ambalajele din folie de plastic cu bule cu ambalaje din deșeuri de lână.

2. Proiectul Broadband din Irlanda a câștigat premiul Viitor digital pentru reușita de a introduce internetul de bandă largă în aproximativ 750 de locuințe și întreprinderi dintr-o regiune izolată a țării.

3. Un proiect de certificare a genealogiei pentru o rasă autohtonă de vaci din Grecia a câștigat premiul la categoria Reziliență.

4. La categoria Incluziune socială și viitor inovativ, proiectul câștigător ”Centru de incluziune socială”, dezvoltat de Asociația GAL Napoca Porolissum, din România, a concurat cu trei proiecte dinEstonia, Polonia și Grecia.

5. Proiectul ”Cel mai pesimist oraș din Finlanda”, care a reușit, într-o manieră plină de umor, să transforme pesimismul în brand local, pentru a atrage turiști într-o mică localitate din nordul Finlandei, a câștigat Premiul de popularitate, în urma voturilor online.

Premiile au fost decernate pe 6 octombrie 2022, la Bruxelles, în deschiderea evenimentului de lansare a Rețelei Europene PAC (EUCAPNetwork).

 

10 MILIOANE EURO ÎN 10 ANI


Asociația GAL Napoca Porolissum a fost înființată la finalul anului 2011 și a atras până acum peste 10 milioane de euro prin proiectele implementate. ”Avem o echipă de 14 oameni, foarte buni și cu experiență, și relații foarte bune, construite în timp, cu multă muncă, cu primăriile, cu organizațiile neguvernamentale și cu fermierii din teritoriu”, mai spune Adina Pășcoiu.

GAL Napoca Porolissum este unul dintre cei 6 membri fondatori ai Federației LEADER, din care fac parte peste 40 de GAL-uri din întreaga țară.

 

CITIŢI ÎN NUMĂRUL VIITOR

Citiți în ediția următoare a Revistei Ferma un interviu cu Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri, despre noua Rețea Europeană PAC.

 

 

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

 

Vizualizat: 1045 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?