Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Politica unui „pierde vânt” și furtuna protestelor!

Publicat: 06 iunie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu mai bine de un deceniu, România devenea, pentru unii întreprinzători, raiul zeului Eol! Legislația ce reglementează domeniul energiei verzi, permisivă și favorabilă, a făcut ca peste noapte în multe regiuni ale țării să răsară parcuri întregi de eoliene, puse în calea vânturilor... turbate ale tranziției. Megawații se instalau precum eșalonul doi în algoritmul puterii. 

Click pe poza pentru galerie!

Perspectiva era frumoasă și generoasă, se încuraja dezvoltarea și extinderea surselor regenerabile. Dar, odată cu modificarea schemei de sprijin pentru energia verde și a legislației ce reglementează domeniul, vântul politicii dâmbovițene și-a schimbat direcția, proiectele regionale privind energia regenerabilă au încremenit și s-au înverzit la... implementare!

 

Cota mică pentru certificatele verzi falimentează producătorii 

Cinci asociații ce reprezintă industria energiei regenerabile - Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), Asociația Industriei Fotovoltaice din România (RPIA), Asociația Română de Biomasă și Biogaz (ARBIO) și Asociația Română pentru Microhidroenergie (ARmHE) - anunțau, într-un comunicat, că menținerea cotei de certificate verzi la un nivel foarte mic pentru al treilea an consecutiv reprezintă o lovitură de grație pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile. Acestea au reclamat că noua cotă anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi, a fost stabilită de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la 12,15% față de 17% cât era stabilit inițial în Legea 220, în baza căreia toți producătorii și-au fundamentat planurile de afaceri. 

Potrivit unui raport al Agenției pentru Protecția Mediului Galați, județul din sudul Moldovei ar fi putut avea astăzi aproape 900 de eoliene, dacă și numai dacă toți investitorii care au solicitat acord de mediu și-ar fi pus în operă toate proiectele pe vânt. Astfel, în perioada 2009-2012, au fost înregistrate 84 de solicitări de acord de mediu pentru dezvoltarea unor proiecte, cu un număr total de 898 de turbine eoliene, însă dintre acestea au ajuns să fie amplasate doar 75.

Bunăoară, în comuna Scânteiești, primăria a concesionat aproape 600 de hectare pentru ca operatorii specializați în producerea de energie verde să își înalțe eolienele spre cerul… comunal. Numai că a bătut iute vântul răzgândirii și firmele cu pricina au fugit din calea furtunii. Iar acest fenomen se poate constata la nivelul întregii țări, mai ales în Dobrogea, unde întreaga regiune era o uriașă turbină eoliană.

 

Generatorii unei premiere… eoliene în România! 

Astfel, anul trecut, Monsson Group, cel mai mare dezvoltator din domeniul eolian din România, cu un portofoliu de proiecte de peste 2.400 MW, a decis demontarea turbinelor eoliene din CEE Târgușor, din județul Constanța. Decizia a fost luată în urma reglementărilor legislative adoptate de Guvern în ultimii doi ani și a incertitudinii din piața de energie regenerabilă. "Ne aflăm, astfel, în ipostaza, total nedorită de noi, de a fi generatorii unei noi premiere în România - și anume să demontăm primele turbine eoliene, din cauza contextului economic nefavorabil, a schimbării majore a legislației energiilor regenerabile care nu mai permite proiectului să se mai încadreze în parametrii economici estimați inițial, devenind nefezabil din punct de vedere financiar”, informa Monsson Group.

Parcul eolian de la Târgușor, instalat în 2012, cu o capacitate totală de 27 MW, nu a fost pus în funcțiune, pe fondul contextului legislativ nefavorabil investițiilor.

 

Protest verde… crud!

Situația producătorilor de energie din surse regenerabile tinde să se agraveze dramatic în acest an, mulți dintre aceștia urmând să intre în insolvență sau faliment în contextul aprobării iminente de către Guvern a unei cote care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi de 12,15%, redusă pentru al treilea an consecutiv, avertizează PATRES. Aceasta a lansat site-ul www.falimentulverde.ro care se dorește a fi o platformă de dezbateri online.

Organizația Patres a declanșat o amplă campanie de protest “Stopați falimentul verde!”, care a strâns în jurul ei circa 200 de producători de energie din surse regenerabile, unii membri ai organizației, alții investitori din domeniu, care au răspuns prompt la un Chestionar cu șase întrebări relevante. “Într-un apel disperat, cei două sute de producători, care au răspuns prompt la un Chestionar cu 6 întrebări relevante, protestează față de lipsa totală de decizii, care dăunează sectorului regenerabilelor. Solicităm intervenția de urgență a autorităților pentru salvarea unui sector indispensabil României, insistând pentru luarea unor măsuri astăzi, nu mâine când va fi sigur prea târziu!”, susține Viorel Lefter, liderul PATRES.

În numele celor  două sute de investitori din sectorul regenerabilelor, PATRES a transmis, luna trecută, o Scrisoare deschisă către Președinție, Parlament, Guvern, Ministerul Energiei și ANRE, din care cităm câteva paragrafe: “După o serie de hotărâri dezastruoase luate de foștii guvernați, asistăm în prezent la o lipsă totală de decizii care va conduce la insolvențe și falimente în masă începând cu acest an. Și Curtea de Conturi, prin Raportul de audit al performanței privind piața de energie electrică în perioada 2010-2014, confirmă aspecte sesizate de PATRES în repetate rânduri și, totodată, identifică și cauze ale rezultatelor negative ale unor producători în domeniu”. 

Semnatarii scrisorii sunt în măsură să prezinte situația de facto a producătorilor din sectorul energiei regenerabile, care au investit cu încredere în economia țării peste șapte miliarde euro, au plătit taxe și impozite statului român și, drept recompensă, acum sunt executați fără drept de apel. Din cauza deselor schimbări în legislația privind energia regenerabilă, investitorii intervievați înregistrează pierderi în valoare de peste 201,873,914 euro.

Producătorii din sectorul energiei regenerabile au răspuns demersului inițiat de PATRES, pentru a-i determina pe decidenți să reacționeze pentru binele României care trebuie să promoveze și să susțină viitorul verde, așa cum procedează toate țările lumii. 

Deocamdată, autoritățile române n-au nici o adiere și nu se prea ostenesc să pornească turbinele. Se mulțumesc cu politica păguboasă a lui… pierde vânt! 

 

 

CAMPANIA “STOPAȚI FALIMENTUL VERDE!”

Câteva dintre măsurile propuse de participanții la campania PATRES:

- respectarea legislației în vigoare la momentul la care au fost făcute investițiile sau revizuirea Legii 220 prin creșterea cotei de certificate verzi care să acopere toate certificatele verzi emise în condițiile fixării prețului la minimul actual prevăzut de lege; 

- eliminarea duratei de valabilitate a certificatelor verzi; 

- impozitarea certificatelor verzi la vânzarea efectivă a acestora și nu la intrarea în posesie a acestora; 

- reintroducerea contractelor bilaterale de vânzare - cumpărare de energie; 

- eliminarea/ajustarea taxei pentru apa turbinată; 

- eliminarea taxei pentru chiria pe albia minoră.


 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.10(171) 1 - 14 iunie 2016

Vizualizat: 819 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?