Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Pe drumuri... agricole!

Publicat: 24 februarie 2018 - 02:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tot românul îşi doreşte ca drumurile din localitatea sa să fie asfaltate. În consecinţă, orice primar include în programul său electoral promisiuni privind asfaltarea străzilor, iar dacă uliţele sunt asfaltate, nu-i nimic, le mai asfaltează o dată. Fermierii mari şi mici sunt preocupaţi însă şi de soarta drumurilor secundare, agricole, care ajung la tarlale. O circulaţie dificilă către terenurile agricole afectează direct interesele economice ale agricultorilor. 

Comuna Bogdan-Vodă, judeţul Maramureş. Statuia ecvestră a voievodului maramureşean, despre care legenda spune că a întemeiat Moldova, străjuieşte peste drum de primărie, amintind privitorilor că odinioară dealurile şi munţii erau străbătuţi în şaua calului. Acum, sătenii dispun de tractoare şi maşini de teren, cumpărate din banii câştigaţi cu precădere în străinătate, unde lucrează de ani buni. Accesul la proprietăţile situate pe dealurile înalte, cu versanţi abrupţi, e posibil numai pe drumurile agricole, folosite din moşi-strămoşi. Numai că drumurile s-au mai stricat, mai ales din cauza ploilor.

pe drumuri de tara_b

O primăriţă şi ambiţia ei
Anuţa Bizău, aflată la primul mandat de primar, şi-a propus să repare toată reţeaua de drumuri agricole: ”Nu e o treabă uşoară. Trebuie mai întâi să găsesc o firmă care să facă proiectul tehnic. Apoi să scot lucrarea la licitaţie. Drumurile acestea sunt foarte importante pentru locuitori. Au fâneţe, unii mai au şi culturi, mai ales de cartofi, alţii au animale acolo, trebuie să aibă acces uşor”. Deocamdată e o adevărată aventură să parcurgi drumurile care şerpuiesc pe versanţii abrupţi ai dealurilor care înconjoară comuna. Intrările sunt amenajate, dar cu cât înaintezi, drumurile sunt tot mai deteriorate. Ca să evite porţiunile dificile, conducătorii maşinilor de teren, ai tractoarelor şi atelajelor nu au ezitat să traverseze proprietăţi private, călcând cu roţile prin fâneţe. Pe de altă parte, localnicii nu sunt dispuşi să cedeze nici măcar un lat de palmă pentru lărgirea drumurilor. O problemă în plus pentru autoritatea publică locală.

Accesul spre livadă
Comuna Corbi, judeţul Argeş. Gospodăriile se înşiră de o parte şi de alta a şoselei care traversează aşezarea, dar sunt risipite şi pe muscelele desprinse din trupul de granit al Munţilor Făgăraş. Grădinile corbenilor încep chiar de la poala dealurilor şi urcă până pe culme. Sunt proprietăţi mici, de până într-un hectar, ocupate fie cu fâneţe, fie cu pomi fructiferi, mai ales pruni. Accesul la acest mozaic funciar este asigurat de o reţea de drumuri comunale, întinsă ca un păienjeniş pe dealuri. ”Asta a fost una dintre grijile mele, să repar drumurile agricole. Multe se stricaseră, localnicii nu mai puteau urca la grădini şi unii chiar le abandonaseră”, povesteşte primarul Virgil Baciu.
Comuna Corbi dispune de păşuni întinse în Munţii Făgăraş, păşuni închiriate Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Corbii de Piatră, dar şi altor asociaţii din comună. Redevenţa de 350 de lei/ha constituie o sursă importantă pentru bugetul local. Din banii strânşi la buget, primarul a angajat lucrări de reparare a drumurilor comunale. ”Acum pot oamenii urca la grădini, nu numai cu căruţe, dar şi cu tractoare şi recoltează fânul mecanizat. Toamna îşi pot culege fructele din livezi şi le pot transporta acasă sau la piaţă. Drumurile agricole sunt foarte importante într-o comună de deal sau de munte. Fără această reţea de drumuri bine îngrijită, agricultura locală are de suferit”, este convins edilul comunei Corbi.
E bun asfaltul în localitate, dar nu trebuie uitate nici drumurile secundare. O circulaţie uşoară către ogor sau stână contribuie la un mai bun randament al activităţii agricole.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Vizualizat: 943 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?