Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

NĂRUJA, INIMA VRANCEI

Publicat: 15 decembrie 2019 - 22:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Comuna Năruja se află în vestul judeţului Vrancea, în zona de munte, la confluenţa râurilor Zăbala şi Năruja. Este formată din satele Năruja (reşedinţa), Podul Stoica, Podul Nărujii, Rebegari. Populaţia locală se ocupă preponderent cu creşterea animalelor şi prelucrarea primară a lemnului.

Această zonă de la curbura Subcarpaţilor este recunoscută ca fiind de o mare complexitate structurală şi tectonică, deosebit de activă, fiind situată la intersecţia a trei plăci tectonice. Conform unui studiu, epicentrul este chiar la Năruja şi nu la câţiva kilometri distanţă, în satul Vrâncioaia, unde este instalată o modernă aparatură de înregistrare şi avertizare seismologică.
Primarul Grigore Mihăeş ne-a fost ghid, întreaga zi de 17 iunie, în frumoasa comună vrânceană. A fost cald şi senin iar pământul a luat o pauză de la "zgâlţâială".
Am dat startul reportajelor cu un interviu realizat "la relee", un loc superb de unde întreaga zonă poate fi contemplată cu privirea. Am profitat de peisaj şi am ridicat şi drona. Am vorbit cu edilul despre proiecte finalizate, acţiuni în desfăşurare şi planuri pe termen scurt, toate menite să aducă plusvaloare comunităţii.

 foto 1_Grigore Mihaes_b

"În Năruja sunt de 20 de ani, venit prin prisma serviciului iar ca primar sunt din anul 2016. Am o experienţă a zonei şi o mai mică experienţă în funcţia de primar, pentru că am doar trei ani de mandat. Sistematic luând-o, împreună cu echipa Primăriei am realizat câteva obiective. Primul început de fostul primar: o punte peste râul Năruja care deserveşte o parte din populaţia aflată pe malul stâng în aval al râului Năruja; am modernizat iulminatul public, am înfiinţat o subunitate de pompieri, am achiziţionat un buldoexcavator, am făcut proiectul şi acum lucrăm la asfaltarea a 9,7 kilometri în comună. Ne mai ocupăm de construirea unei şcoli cu clasele I-IV în Podul Nărujii şi acum am atribuit contractul de achiziţii publice şi vom începe lucrările şi la reabilitarea Şcolii Barbu Ştefănescu Delavrancea. Am construit un pod peste râul Zăbala, a fost un proiect început în 2004 şi abandonat, dar l-am refinanţat şi am şi finalizat această lucrare", ne spune Grigore Mihăeş.

 naruja_b

Activitatea de bază a nărujenilor este creşterea animalelor şi prelucrarea lemnului. "Năruja are şi obşte, acele proprietăţi comune ale locuitorilor şi prelucrează lemnul la nivel de cherestea. Din pădure se exploatează buşteanul, se aduce la diverse societăţi comerciale şi se prelucrează la nivel de cherestea. Din păcate, nu avem un atelier specific, deşi eu susţin această iniţiativă. Eu sper ca încet, încet oamenii să înţeleagă că putem aduce plus valoare comunităţii prin prelucrarea lemnului", spune edilul.
Grigore Mihăeş îşi doreşte ca peste cel mult zece ani comuna Năruja să fie apreciată la adevărata ei valoare agroturistică, având în vedere şi zona foarte generoasă din punct de vedere geografic în care se află, dar şi tradiţiile renumite ale Ţării Vrancei.

Nicoleta DRAGOMIR
Leonard STAFIE

Vizualizat: 2135 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?