Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Multe discuţii şi puţine soluţii pentru crescătorii de bovine

Publicat: 01 septembrie 2010 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Importurile de lapte materie primă au dus la rezilierea unilaterală de către fabricile procesatoare a 30 la sută dintre contractele cu fermierii români, susţin reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

Click pe poza pentru galerie!

„Situaţia în sectorul creşterii vacilor de lapte este deosebit de dificilă, atât din cauza a importurilor de lapte materie primă din Ungaria, Polonia şi Slovacia, dar şi din cauza decapitalizării fermierilor români. Preţurile la lapte materie primă scad de la o lună la alta.

În 12 mai am avut o întâlnire cu conducerea firmei Friesland, care a solicitat să se întâlnească cu fermierii din judeţele din care colectează lapte - Timiş, Satu Mare, Maramureş, Bihor, Cluj, Sălaj, şi în care, efectiv, am fost anunţaţi că va scădea preţul oferit pentru laptele conform cu conţinut de grăsime de 3,7 la sută şi conţinut de proteină de 3,2 la sută, la 96 de bani, în condiţiile în care costul mediu de producţie al unui litru de lapte se ridică la 1,2 lei.

În momentul de faţă, fermierii livrează lapte la preţuri sub costul  de producţie. Pe lângă scăderea preţului, foarte mulţi fermieri nu mai au cui să predea laptele. Doar în judeţele Mureş şi Cluj rămân zilnic câteva zeci de mii de litri de lapte pe care fermierii nu au cui să îl livreze”, ne- a spus Mircea Ciurea, preşedintele FCBR.

 

Subvenţia pe calitate... îndoielnică

„Dacă anul acesta nu se vor lua măsuri, probabil din luna iulie nu se vor mai putea accesa subvenţiile pentru calitatea laptelui din cauza lipsei de fonduri. Noi am solicitat ministerului ca, în cazul în care perioada de acordare a acestui sprijin se prelungeşte, aceste fonduri să fie asigurate la nivelul cotei de livrare de 1 milion două sute de mii de litri de lapte, cât este cota României, pentru ca fermierii care produc lapte conform şi livrează către procesatori să poată beneficia de această susţinere.

Dacă subvenţia se dă în continuare la „găletari”, atunci nu văd cum vor mai fi bani pentru calitatea laptelui după jumătatea anului”, a adăugat Ciurea. Acesta a explicat că mulţi producători mici livrează cantităţi mici de lapte la centrele de colectare şi primesc buletine de conformitate a laptelui şi subvenţia pe calitate pentru a compensa preţul foarte mic, de sub 50 de bani, pe care îl primesc de la procesatori.

 

Crescătorii solicită intervenţia statului

Crescătorii de bovine au solicitat, din nou, intervenţia statului pentru respectarea legislaţiei româneşti şi europene a comerţului cu lapte materie primă, obligarea procesatorilor de lapte de a eticheta corespunzător produsele finite, indicând distinct ţara de origine a materiei prime, trasabilitatea laptelui materie primă, reguli privind reconvertirea laptelui praf în lapte de consum, restricţii privind utilizarea denumirii „produs natural românesc”, solicitarea în regim de urgenţă a unui contingent de la UE pentru realizarea în România a stocurilor de lapte praf şi unt, conform prevederilor europene, preţ de intervenţie care să acopere diferenţa dintre preţul de producţie şi preţul de livrare a laptelui materie primă, armonizarea formelor de sprijin a fermierilor români cu cele practicate în UE, precum şi susţinerea din partea asociaţiilor din domeniu şi a Ministerului Agriculturii consumului de produse autohtone.

Solicitările au fost prezentate şi dezbătute în cadrul întâlnirii ce a avut loc la sfârşitul lunii aprilie între reprezentanţii FCBR şi cei ai ministerului.

În 8 mai 2009, a avut loc o nouă întâlnire de lucru între reprezentanţii Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Bovine din România - membru Agrostar, ai Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România şi ai FCBR şi secretarul de stat Cătălin Roşculete, consilierul în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, şi reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ai Consiliului Concurenţei.

Crescătorii de bovine au reluat propunerile privind necesitatea unor reguli stricte privind trasabilitatea laptelui materie primă şi etichetarea produselor din magazine precizând conţinutul şi provenienţa materiei prime folosite.

 

Compensarea datoriilor cu valoarea subvenţiilor

Alte propuneri ale fermierilor au vizat compensarea datoriilor fiscale ale fermierilor cu valoarea subvenţiilor de încasat, în condiţiile în care aceştia sunt obligaţi să nu aibă datorii la stat când solicită subvenţii, dar statul întârzie, adesea, plăţile către fermieri (potrivit lui Ciurea, Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Cluj, care realizează controlul oficial al producţiei, nu i-au fost achitate deconturile începând de la sfârşitul anului trecut), scutirea de accize la combustibili şi electricitate, conform directivei 2003/96/CE, implicaţiile impozitului forfetar asupra societăţilor agricole, precum şi facilităţi la acordarea de credite agricole.

 

NU NUMAI ROMÂNIA PRODUCE LAPTE NECONFORM!

„Au fost înfiinţate comisii de monitorizare a importurilor de lapte şi s-au constatat nişte nereguli legate de calitatea laptelui importat. Lapte neconform se produce nu doar în România, ci şi în alte ţări europene.

Noi am înaintat Ministerului Agriculturii toate documentele şi am menţionat şi faptul că mulţi procesatori au renunţat să mai importe lapte din Ungaria, deoarece randamentul laptelui a fost necorespunzător. Rămâne de văzut ce măsuri vor fi luate, în condiţiile în care legislaţia europeană permite penalizarea statului unde se constată nereguli.

Avem, de asemenea, informaţii că foarte multe produse lactate care ajung pe rafturile magazinelor sunt făcute din lapte praf, de aceea am propus că este obligatoriu ca şi consumatorul să ştie exact ce conţine fiecare produs şi am cerut ca produsele să fie etichetate cu ţara de provenienţă a materiei prime.

Din păcate, reprezentanţii Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului cu care ne-am întâlnit au susţinut că originea nu se poate stabili şi că produsele prelucrate în România sunt considerate produse originale româneşti, chiar dacă laptele materie primă este adus din Ungaria, dar au promis că vor încerca să se documenteze pentru a vedea în ce măsură acest lucru este posibil.

Reprezentanţii procesatorilor au refuzat să participe la întâlnirea comună pe care am avut-o şi au ales o altă zi pentru discuţii cu reprezentanţii ministerului”, ne-a mai spus Mircea Ciurea.


FĂRĂ TVA LA SUBVENŢII

„Am făcut o notificare către Direcţia de buget-finanţe a Ministerului Agriculturii pentru ca fermierii să nu plătească TVA pentru subvenţiile primite, în Codul Fiscal existând o prevedere care ne obligă  să plătim TVA pentru aceste sume, ceea ce este aberant, din moment ce banii nu îi primim pe bază de facturi. Aceeaşi problemă a fost şi în sectorul porcinelor şi în cel al păsărilor, dar acolo s-a rezolvat şi am primit asigurări că se poate rezolva şi pentru noi”, a mai spus preşedintele FCBR.


UNA ALBĂ, UNA NEAGRĂ...

„Un lucru bun este că am reuşit să avem un reprezentant al crescătorilor de bovine în Consiliul ştiinţific al Autorităţii Sanitar Veterinare, şi anume doctorul Claudiu Frânc, care este şi vicepreşedinte al Federaţiei şi am reuşit să eliminăm din ordinul 26 termenul de „autorizare a fermelor” care era prevăzut în ordin, deşi de anul trecut mai este necesară doar înregistrarea fermelor.

De asemenea, am reuşit ca de anul acesta taxele pentru vaccinurile obligatorii anticărbunos şi tuberculină, în valoare de 40 de lei pe cap de animal, efectuate anual, să fie suportate de la bugetul statului.

Cu toate acestea, unii veterinari încearcă să perceapă taxe pentru aceste vaccinuri şi, mai mult, sunt medici veterinari concesionari care merg la fermieri şi îi obligă să facă testele pentru mamită şi mastită, pe care fermierii trebuie să le plătească pentru fiecare animal, când, de fapt, aceste teste sunt obligaţia fermierului şi nu intră în atribuţiile medicului concesionar.

Orice fermier este conştient că trebuie să aibă animale sănătoase şi nu e treaba medicului veterinar să meargă să oblige fermierul să facă aceste teste”, a mai precizat Ciurea.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 5(72)/2009

Vizualizat: 559 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?