Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Movila Banului şi edilii săi

Publicat: 28 noiembrie 2017 - 10:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Situată la câţiva kilometri de oraşul Buzău, comuna Movila Banului îl are ca primar pe legumicultorul Romică Moise şi viceprimar pe fermierul Călin Georgescu. Iată o comună administrată de doi fermieri!

Romică Moise cultivă 1,15 hectare de solarii încălzite. De altfel, am scris despre el în revista Ferma chiar în perioada în care se hotărâse să candideze la primărie. Ţin minte că era supărat pe ceea ce făceau (sau nu făceau) foştii edili. Atunci o spunea din postura de consilier local. Aşa că a preluat conducerea locală a PSD şi a candidat la primărie. Şi i-a ieşit! Acum, la doi ani de mandat, am trecut pe la Movila Banului să văd cum priveşte actualul primar viaţa aşezării pe care o administrează chiar el.

Movila Banului_b
Comuna deţine 6.720 ha de teren arabil şi doar şase fermieri mari. Unul dintre aceştia este chiar viceprimarul Călin Georgescu, care lucrează 780 ha şi creşte 70 de vaci cu lapte. Printre marii fermieri se află şi un cunoscut agricultor, Paul Sebastian Gheorghe, care lucrează 900 ha în localitatea Cioranca, aparţinătoare comunei Movila Banului. El este fermierul care spunea, într-un reportaj publicat în revista noastră, că ferma este prima lui soţie şi că aşa va fi mereu. Îmi amintesc că urma să facă irigaţii prin picurare la porumb şi acum am aflat că a reuşit, deocamdată doar pe 30 hectare.
Un alt fermier mare, consider eu, este un legumicultor cu 70 ha în câmp. Din care cel puţin 50 ha sunt ocupate cu roşii pentru industrializare. O recoltă purtătoare de un sprijin cuplat considerabil.
În comună, un olandez a înfiinţat o livadă de cireş. Deci iată că şi pomicultura prinde bine locului. Nu degeaba Romică Moise vrea să cultive în solarul său cu leuştean şi cireşi pitici. O afacere la mare căutare în Spania.

Călin Georgescu si Romică Moise_b

Un depozit pentru preluarea producţiei va stimula horticultura
Trebuie să menţionăm că în Movila Banului principala activitate este agricultura. Aici sunt cuprinse livezi, solarii (peste zece hectare) şi ferme zootehnice. Primarul a demarat, cu ajutorul DAJ Buzău, înfiinţarea unui depozit local pentru preluarea producţiei legumicultorilor. Vor organiza un grup de producători şi vor accesa fonduri europene. Se gândesc şi la o componentă de procesare pentru legumele care ies din STAS sau pentru perioadele de supraproducţie. Ar fi, spune primarul, marea sa realizare ca edil. În rest, povesteşte Romică Moise, a reuşit să reabiliteze o şcoală care de unsprezece ani nu mai era folosită. Apoi, aproape a terminat capela de care scriam că a sponsorizat-o chiar el ca fermier. Businessul său a fost preluat parţial de soţie şi parţial de băiat, care acum este şi student la Horticultură la USAMV Bucureşti.
În cele trei localităţi ale comunei Movila Banului, Cioranca, Limpeziş (locul de unde vine primarul) şi, evident, Movila Banului, cuvântul de ordine este ordinea şi curăţenia. Se vede de la o poştă că sunt foarte mulţi gospodari în localitatea buzoiană.
Movila Banului este adiministrată de doi fermieri şi sunt nevoit să recunosc că fac treabă bună în slujba comunităţii. Poate şi pentru că sunt obişnuiţi cu sculatul devreme dimineaţa şi cu orientarea spre muncă!

 

AR DESFIINŢA AJUTORUL SOCIAL
Primarul şi viceprimarul comunei Movila Banului ar desfiinţa ajutorul social. Principala problemă a fermierilor din comuna cu 2.870 de locuitori este lipsa forţei de muncă. Mai ales în campanii. Oamenii nu vor să piardă ajutorul social pentru un job sezonier.
De aceea, Romică Moise este printre puţinii primari care ar desfiinţa ajutorul social acordat persoanelor capabile de a presta muncă. Poate unde s-a lovit de foarte multe ori de lipsa zilierilor în ferma sa de-a lungul anilor.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/201 (editia 15-31 octombrie)

 

Vizualizat: 1753 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?