Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mecanici fără frontiere

Publicat: 13 iunie 2017 - 01:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Intrarea în satul Progresu, com. Sohatu, jud. Călăraşi, e anunţată de un indicator cu tabla atât de mâncată de rugină, încât abia identifici numele localităţii. Indicatorul e un vestigiu al comunismului, când pământurile sătenilor erau lucrate în CAP. După 1990, terenurile au fost retrocedate, cu ocazia promulgării şi aplicării succesive a legilor proprietăţii. Dintre noii proprietari, s-au ridicat cei cu spirit antreprenorial şi au ajuns în prezent fermieri de frunte ai Sohatului. 

Cătălin IordacheClick pe poza pentru galerie!

Agricultorul care lucrează cea mai mare suprafaţă de teren arabil (aproape jumătate din cele peste 6000 ha cât deţine comuna) este Cătălin Iordache (foto). Sediul fermei sale şi parcul de utilaje se află chiar la intrarea în satul Progresu, pe dreapta, de o parte şi de alta a unui drum neasfaltat care se transformă apoi într-un drumeag şerpuitor printre lanurile de grâu şi de rapiţă înflorită.

Pământ mult, utilaje performante
În timp, pornind de la un U650 second-hand, fermierul a reuşit să dezvolte şi să diversifice parcul de utilaje agricole. L-au ajutat semnificativ banii obţinuţi în cadrul programului SAPARD, activ în perioada de pre-aderare a României la UE. Cu cei 350.000 de euro, a cumpărat două tractoare Deutz-Fahr de 200 CP şi o semănătoare de păioase, plus o sumedenie de echipamente, cum ar fi discuri şi pluguri. Interesat să achiziţioneze cât mai multe utilaje, fermierul a ajuns într-o zi la Agromec Ştefăneşti. A pus ochii pe o combină Claas Tucano. Băiatul care prezenta utilajul lucrase înainte pentru Deutz-Fahr, producătorul preferat al fermierului din satul Progresu. În urma acelei întâlniri, s-a înfiripat o colaborare profesională mai greu de găsit în agricultura de pe la noi: Cătălin Iordache aduce mecanici din Italia pentru repararea utilajelor sale!

Mecanicii sosesc pe calea aerului
Cum stau lucrurile. Expertul cunoscut la Agromec Ştefăneşti este un maramureşean, Gheorghe Danci, care deţine în Italia un atelier mecanic împreună cu un asociat italian. Cătălin Iordache a căpătat încredere în modul de lucru al celor doi mecanici şi apelează la ei când are nevoie. ”Toate piesele vin din Italia. Dacă le cumpăr între 1 decembrie şi 1 martie, am un discount de 20 la sută. Danci face comanda, după ce-i trimit prin whatsapp poze cu piesele de care am nevoie. Piesele sosesc la fermă prin curierat, iar mecanicii sosesc în ţară cu avionul!”, îmi descrie Cătălin secvenţele unei intervenţii. Au fost şi situaţii când fermierul a expediat piesele în Italia cu camionul. De obicei, însă, vin mecanicii în România, la marea fermă din marginea satului Progresu. ”Stau la mine câteva zile. Au aici toate sculele necesare. Îi las în hală şi ei îşi fac treaba. Acum două săptămâni au fost aici şi mi-au reparat un tractor de 170 CP”, adaugă fermierul.

Feţele progresului
Când revin la asfalt, mai arunc o privire către indicatorul atât de ruginit, încât abia pot citi numele satului Progresu. Mă gândesc că poate fi un tâlc în aspectul deplorabil al indicatorului şi numele localităţii. Progresul dorit altădată de comunism s-a oprit şi a devenit istorie. S-a umplut de rugină. Realitatea însă s-a schimbat, iar în locul fostului CAP Progresu a apărut o mare fermă privată, cu utilaje agricole moderne, impunătoare şi eficiente. Nu e vorba aici de un real progres?
Bunicul lui Cătălin Iordache a fost şef de fermă în agricultura socialistă. Pe atunci repararea tractoarelor dădea mari bătăi de cap şi problemele se rezolvau de obicei cu sfânta cârpeală. Acum, la ferma privată vin mecanici din străinătate. Cum spuneam, progres!

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 491 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?