Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

LICEELE AGRICOLE NU SUNT UN MOFT, CI O NECESITATE!

Publicat: 29 aprilie 2019 - 01:32
Comenteaza   | Galerie   | Video 1 2 3   | Print | Trimite unui prieten

1 martie 2019, Ciumbrud, judeţul Alba. În sera Liceului Tehnologic Agricol "Alexandru Borza" e forfotă mare. Elevii de la horticultură, dar şi tehnicienii veterinari trebăluiesc de zor pentru finalizarea lucrărilor de sezon. Ne aflăm totuşi în localitatea cu cei mai mulţi fermieri din ţară care produc material săditor horticol. Iar liceeni noştri nu fac excepţie.


I-am cunoscut la începutul lunii decembrie 2018 când, la nici o săptămână de la ceremonialul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, am organizat la liceul din Ciumbrud un eveniment de promovare în cadrul proiectului "Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol". Ne-am revăzut ulterior la toate întâlnirile de la liceele cu profil agricol din ţară pe care le-am vizitat.

sera Ciumbrud 2_b
Pe Alex Cabulea, de pildă, îl recunoaşte toată lumea după… pălărie. Nu a renunţat la ea nici în solar. Pesemne, îi poartă noroc oriunde s-ar afla. Deşi este în clasa a XI-a la profilul veterinar, pentru că locuieşte în zona de munte a judeţului Alba, acasă are un mic solar în care aplică tot ceea ce învaţă în şcoală. "Acum transplantăm muşcatele, ca sa le vindem mai departe. Sunt mai multe etape pe care le facem, şi multe alte activităţi de repicare, plantare. Aceasta este perioada în care vindem foarte multe muşcate, de aceea şi vrem să le înmulţim. Facem şi aranjamente florale împreună cu doamna profesoară, tot aici în seră", îmi explică Alex. Mai mult, el se ocupă şi de promovarea răsadurilor pe pagina oficială de facebook a liceului şi, implicit, de vânzare.

sera Ciumbrud 6_b
Îl întreb pe Alex dacă i se pare complicat să lucreze în seră? "Nu, noi facem aici practica comasată şi îmi place. Eu sunt la specializarea tehnician veterinar şi chiar dacă nu are nici o legătură vin cu drag să muncesc aici mai ales că stau la cămin; în fiecare după-amiază venim şi lucrăm aici cât putem de mult", spune liceanul.
Cu o maturitate dincolo de vârsta pe care o are, Alex Cabulea defineşte viitorul învăţământului agricol: "Eu sper să mai urce o treaptă învăţământul agricol, dar trebuie multă muncă. Recomand copiilor să vină la liceu agricol pentru că vor avea un loc de muncă asigurat".

sera Ciumbrud 5_b

Învăţarea practică este obligatorie!
La 1 martie a.c., Mihaela Baidoc era încă profesor la catedra de Agricultură şi Horticultură a Liceului Tehnologic Agricol din Ciumbrud. A părăsit acest loc frumos forţată de împrejurări dar, cu siguranţă, în urma ei au rămas generaţii întregi de elevi pe care i-a format cu multă dăruire.
"Acum suntem în faza de producţie, spre exemplu aici avem salata. Noi producem totul natural, fără substanţe chimice. Ca şi îngrăşământ folosim gunoiul de grajd, îngrăşământ organic. Mai avem rucola, muşcate transplantate şi tot cu ajutorul copiilor am plantat ceapă verde, spanac şi salată creaţă", spune Mihaela Baidoc. La data interviului nostrum avea 6 ani de la preluarea practicii în seră, pentru laboratoare cu elevii şi pentru orele de practică comasată.

sera Ciumbrud 4_b
După recoltare, legumele şi florile sunt vândute iar banii sunt primiţi la liceu sub formă de donaţie. Tot câştigul este reinvestit în seminţe şi unelte. Recent a fost achiziţionată şi o pompă submersibilă folosită pentru udat. Apa de ploaie este captată într-un bazin şi de acolo este trasă cu pompa. Clienţii liceului sunt o parte dintre profesori, mămicile de pe reţelele de socializare care cumpără legumele pentru că sunt naturale, locuitorii din Ciumbrud. "Uneori nu facem faţă cererii, fiind necesar un asolament al culturilor", spune Mihaela Baidoc.
Bineînţeles, îmbunătăţirea şi chiar extinderea activităţii în seră necesită investiţii. Adică bani. "Deocamdată am investit în instalaţia de irigare prin picurare, în seminţe şi am vrea să facem şi un solar. Dar trebuie să investim şi în mâna de lucru, pentru că în perioada vacanţelor nu putem aduce elevii de acasă", explică profesoara.
Periodic, în sera Liceului Agricol din Ciumbrud sunt organizate vizite tematice pentru elevi de la şcolile generale care sunt implicaţi în mici proiecte de antreprenoriat. Li se arată ce se poate face acolo şi astfel sunt atraşi spre această instituţie de învăţământ.

sera Ciumbrud 3_b

Aplică în grădina de acasă ceea ce învaţă la şcoală!
Într-o altă parte a serei, băieţii au trecut la recoltat rucola. Ioan Coţea este elev în clasa a XII-a şi este şi el pasionat de medicina veterinară. Cu toate acestea, vine în timpul liber în seră, împreună cu colegii lui şi dau o mână de ajutor la udat şi recoltat. Este şi cazul lui Paul Alexandru Pavin din clasa a XI-a profil "Tehnician veterinar" sau al lui Emanuel Goţia care vin în seră să-şi ajute colegii de la horticultură. Paul are trei grădini acasă, deci vine şi cu experienţă de la părinţi şi îmi spune că îi place foarte mult liceul agricol.
În alt sector, Maria Redean şi Anamaria Avram înfiinţează o cultură de ceapă verde din arpagic. "Am grădină acasă şi lucrez împreună cu familia. Le mai dau sfaturi părinţilor mei şi pentru partea vegetală, dar şi pentru animale, pentru că suntem şi crescători de animale. Iar părinţii mei chiar se bucură că le mai zic câte ceva din ce am învăţat la şcoală", mărturiseşte Maria. Tânăra, elevă în clasa a XI-a spune că şi-a dorit foarte mult să urmeze cursurile liceului agricol: "Mi-a plăcut mult profilul şi vreau să evoluez în acest domeniu. Mă văd lucrând într-un cabinet veterinar pe viitor, asta îmi doresc".
sera Ciumbrud 7_b
Aceşti copii, dar şi colegii lor de la alte licee agricole din ţară sunt motivul pentru care spunem că învăţământul preuniversitar agricol TREBUIE salvat. Fără nici o exagerare ei reprezintă viitorul în agricultură şi de priceperea lor, dobândită în şcoală, depinde siguranţa noastră alimentară şi agrară.

sera Ciumbrud 1_b

Vizualizat: 7399 | Video Video 1 2 3 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

1.
Play Decizii pentru viitor!

Decizii pentru viitor!

09 martie 2019
3.
Play Pe urmele Marii Uniri

Pe urmele Marii Uniri

09 martie 2019

Citeste si:

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?