Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Internetul - opacitate pe faţă din partea DAJ-urilor

Publicat: 28 septembrie 2018 - 15:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Toate direcţiile agricole judeţene au în dotare un site, dar, din păcate, multe dintre acestea nu au informaţiile actualizate sau sunt sărace în informaţii cu adevărat utile pentru agricultori.

De cele mai multe ori, documentele cu caracter legislativ sunt postate fără să fie însoţite de explicaţiile necesare. Multe dintre aceste site-uri par să existe mai degrabă dintr-un fel de obligaţie a instituţiilor de a deţine o pagină web (care a costat totuşi bani, şi nu puţini), decât din dorinţa acestora de a folosi acest miracol al lumii moderne, internetul, pentru a îmbunătăţi comunicarea dintre instituţii şi cetăţeni. Mai mult, numeroase direcţii agricole judeţene nu au catadicsit să publice toate listele cu beneficiarii diferitelor ajutoare de minimis acordate de-a lungul anilor, deşi legea le obligă la transparenţă!

Internetul - opacitate pe faţă din partea DAJ-urilorClick pe poza pentru galerie!

ALBA
www.dadralba.ro
Lista cu operatorii din agricultura ecologică nu este actualizată, fiind publicate datele din 31 octombrie 2017. La capitolul ”Legislaţie”, cam bate vântul: o hotărâre a CJ privind preţurile medii la produsele agricole pe baza cărora se calculează arenda (de apreciat că documentul e din 2018), un ghid privind obţinerea de informaţii publice, un ordin privind atestarea produselor tradiţionale şi codul de bune practici dintre fermieri şi apicultori. E loc de mai bine!

ARAD
www.dadrarad.ro
Aici aflăm o mulţime de documente postate în anii 2015 şi 2016. Un şir de proiecte de acte normative preluate de pe site-ul MADR. Oferte de vânzare terenuri la zi. Raport de activitate pentru anul 2017. N-am văzut lista cu beneficiarii ajutorului de minimis pentru tomate în spaţii protejate. Ca informaţie de interes public: salariul directorului executiv este de 7932 lei brut. La ”Achiziţii publice” nici un document!

ARGEŞ
www.dadrarges.ro
Ultima informare datează din 9 august 2018. E un material despre Pesta Porcină Africană, aşa cum a fost redactat şi distribuit de MADR. Lista operatorilor economici care exploatează spaţii de depozitare datează din 2016. Centralizatorul achiziţiilor publice este inaccesibil, deşi este plasat ca informaţie de interes public.

BACĂU
www.dadrbacau.ro
Ultima acţiune a conducerii instituţiei, potrivit informării de pe site, datează din 10 octombrie 2017 şi a fost ocazionată de Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti. Rubrica ”Sprijin financiar” conţine informaţii la timpul viitor despre primele subvenţii acordate după aderarea României la Uniunea Europeană: ”Plăţile Directe pe Hectar vor fi introduse în 2007 şi vor fi susţinute din fondurile UE”. Datele despre achiziţiile publice se opresc în anul 2013!

BIHOR
www.directiaagricolabihor.ro
După ce am dat click pe rubrica ”Obiective şi realizări”, am ajuns la o pagină goală. Alb absolut. Nici un obiectiv şi nici o realizare! Remarc însă că rubrica ”Avertizare boli dăunători” e plină cu informaţii. Măcar de le-ar citi fermierii! Datele statistice despre agricultura judeţului au îngheţat la nivelul anului 2014. Datele de interes public s-au oprit la nivelul anului 2015.

BISTRIŢA NĂSĂUD
www.dabn.ro
Atenţionare privind aplicanţii pentru ajutorul de minims pentru lână. Direcţia îi avertizează că la 1 septembrie expiră termenul de depunere a documentelor justificative. La capitolul ”Programe şi strategii” sunt preluate informaţii de la MADR. Direcţia judeţeană nu are măcar un program propriu? Direcţia e la zi cu rapoartele de activitate. Una peste alta, site-ul Direcţiei agricole judeţene Bistriţa-Năsăud e plin de informaţii, conţine inclusiv datele de contact ale conducerii instituţiei.

BOTOŞANI
www.dadrbt.ro: ”Ups! Pagina nu poate fi accesată”.

BRAŞOV
www.daj-brasov.ro
La ”Programe şi strategii”, link-uri către site-ul Ministerului Agriculturii. O atenţionare către ”producătorii de lapte” datează din iulie 2017. Ultimul plan de achiziţii publice a fost afişat în 2016, iar ultimul raport de activitate datează din 2015.

BRĂILA
www.dadr-braila.ro
Rubricile: ”Informaţii publice”, ”Comunicare”, ”Transparenţă” şi ”Media” au acelaşi conţinut: stat de funcţii, informare Pesta Porcină Africană, lista cu operatorii din agricultura ecologică, un şir de declaraţii de avere şi alte câteva documente. De precizat că tabelul cu funcţii în plată datează din 2016. Site sărăcuţ, cu câteva rubrici goale.

BUZĂU
www.dadrbuzau.ro
Suntem întâmpinaţi aşa: ”Ne propunem să vă oferim un portal de informaţii cât mai complet, actualizat cu toate noutăţile din domeniu”. Ultimul eveniment consemnat: ”Toamna buzoiană 2017, ediţia XII”. Ultima informare hidrologică şi de gospodărire a apelor datează din 27 iunie 2018. Ultimul comunicat e din 22 august şi îi priveşte strict pe angajaţii instituţiei care au de recuperat zilele de 16 şi 17 august, când Guvernul le-a dat liber.

CARAŞ-SEVERIN
www.dadrcs.ro
În ceea ce priveşte informaţiile utile pentru fermieri, site-ul a rămas la nivelul HG 39/2017, prin care a fost acordat ajutorul de 3000 de euro pentru fermierii care au cultivat tomate în spaţii protejate. La ”Târguri şi expoziţii” un anunţ despre Expoziţia Internaţională pentru cafea şi băuturi (vinuri, ceaiuri, sucuri, deserturi), 16-18 noiembrie 2018, Haikou, Provincia Hainan, China. Site-ul stă bine la capitolul Informaţii fitosanitare.

CĂLĂRAŞI
www.dajcalarasi.ro
La capitolul ”Programe şi strategii” este postat programul pentru agricultură al PSD. Informaţii la zi despre salarizarea angajaţilor. Directorul executiv are salariul de bază de 7546 de lei plus un spor de condiţii vătămătoare de 665 de lei. Site sărac, fără informaţii la zi despre agricultura judeţului şi despre activitatea instituţiei.

CLUJ
www.dadrcj.ro
La ”Programe şi strategii” sunt postate link-uri către site-ul MADR. La capitolul ”Transparenţă” este publicată lista cu documentele de interes public, dar acestea nu sunt postate. Datele despre achiziţiile publice au rămas la nivelul anului 2016.

CONSTANŢA
www.dadr-ct.ro
Ne sunt furnizate informaţii generale despre judeţul Constanţa, inclusiv date despre structura etnică. ”Buletinul de informaţii publice” conţine numai textul legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public. Ultimul buget afişat pe site datează din 2016. La ”Achiziţii publice” nu este postată nici o informaţie.

COVASNA
www.dadr.covasna-ro.eu
N-am văzut afişate listele cu beneficiarii ajutoarelor de minimis acordate de-a lungul anilor, deşi legea obligă direcţiile agricole judeţene să facă publice aceste informaţii. La capitolul ”Investiţii” pagina e goală.

DÂMBOVIŢA
www.dadrdambovita.ro
La ”Transparenţă instituţională” e plasată o informare cu caracter legislativ privind datele deschise. Buget actualizat 2018. La ”Programe şi strategii” apare un text cu caracter general despre atribuţiile direcţiilor agricole judeţene. PDF-ul cu rapoarte şi strategii datează din 2016. Este afişată numai lista cu beneficiarii ajutoarelor de minimis în baza unor HG din 2012, cum ar fi aceea pentru pagubele produse de secetă.

 

INTERACTIVITATE PE LINIE MOARTĂ
De semnalat că interactivitatea acestor site-uri cu utilizatorii este aproape inexistentă. Nu există rubrica de comentarii sau acolo unde este marcată, nu este funcţională. Puţine site-uri permit utilizatorilor să trimită întrebări on line. Ce să mai vorbim de existenţa unor forumuri sau a unor audienţe on line, prin care fermierii să poată discuta cu funcţionarii!
Internetul este folosit, din păcate, la o cotă joasă în comunicarea direcţiilor judeţene cu agricultorii, existând un potenţial imens pentru îmbunătăţirea acestei comunicări. Depinde de fiecare conducere în parte cum va aborda de aici înainte relaţia cu internetul: va alege să ofere mai multă transparenţă şi să furnizeze fermierilor informaţii utile sau va alege opacitatea instituţională şi să pună sub ochii fermierilor un site mort din punct de vedere informaţional!

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 16/221 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 242 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?