Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GAL Valea Mostiştei - profesionalismul ca ocupaţie de bază!

Publicat: 04 octombrie 2018 - 10:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De curând, am scris despre fermierul Valentin Popa, din comuna Suhatu, judeţul Călăraşi, care a obţinut fonduri nerambursabile prin intermediul GAL Valea Mostiştei. Aşa am auzit multe lucruri frumoase despre echipa care deserveşte acest grup de acţiune locală. Atât despre managerul Ion Voicu Costea (absolvent de ASE, fermier şi fost lucrător în Miliţie), cât şi despre Nicolae Ghedzira (fost primar al comunei Săuleşti, postură din care a şi iniţiat acest GAL).

Fermierul din Suhatu mi-a vorbit despre profesionalismul şi implicarea celor doi, fără de care ar fi renunţat la susţinerea europeană. Alături de cei doi membri ai GAL Valea Mostiştei, la birou am găsit şi pe Roxana Iulia Ivan şi pe Cristian Radu Ghiţă, doi tineri aflaţi din prima zi în echipă. Sediul organizaţiei se află în oraşul Lehliu Gară, judeţul Călăraşi. Un sediu generos, închiriat, asta după ce au tot trecut dintr-o locaţie în alta, chiar şi printr-o cancelarie de grădiniţă.

Nicolae GhedziraClick pe poza pentru galerie!

Când puţinul face mult
Acest mic PNDR, cum îi spun oamenii, reuşeşte cu bani puţini să rezolve probleme mari.
Cert este că GAL-urile sunt mult mai aproape de fenomenul economico-social-cultural decât OJFIR, aşa că pentru viitor văd un rol mult mai mare atribuit acestor grupuri de acţiune în derularea fondurilor europene spre comunităţile locale.
GAL Valea Mostiştei are un site foarte bine pus la punct şi oameni pregătiţi să-i ajute pe doritorii de fonduri europene. Ceea ce face ca localităţile deservite de acest Grup (pe Valea Mostiştei se află o salbă de amenajări piscicole care au permis accesarea fondurilor atât pe POPAM, cât şi din PNDR pentru turism piscicol) să beneficieze de alocări destul de importante. Localităţile Săruleşti, Ileana, Tămădăul Mare, Valea Argovei, Frăsinet, Gurbăneşti, Nicolae Bălcescu, Suhatu, Plătăreşti, Mânăstirea, Vasilaţi, Gălbinaţi, Dor Mărunt, Nana şi oraşul Lehliu Gară pot atrage resurse importante pentru dezvoltarea microregiunii.
Ultima alocare totală derulată prin GAL Valea Mostiştei a fost de 3.051.844,31 euro, din care 610.368,09 euro cheltuieli de funcţionare. Cea mai atractivă măsură din cele 8 derulate a fost măsura 4 (investiţii în exploataţii agricole, pe care a accesat-o şi Valentin Popa). Aici alocarea iniţială a fost de 556.795 euro, dar, din ce a mai rămas necheltuit pe la alte măsuri, au suplimentat cu 163.000 euro şi foarte repede s-au găsit proiectele care să acopere noua alocare. „De altfel, dacă aveam toţi banii pe măsura aceasta, îi terminam într-un singur an!”, a spus managerul Ion Voicu Costea. Cât priveşte alocările pe investiţiile non-agricole mici (150.000 euro), banii s-au dus repede în două studiouri de fotografie şi pe o instalaţie de brichetat peleţi din resturi vegetale. Iar pe măsura 3 (investiţii non-agricole mari) alocarea de 450.000 euro a sprijinit înfiinţarea unui centru de echitaţie în comuna Săruleşti şi modernizarea şi extinderea unei croitorii în Lehliu-Gară.
Ar fi multe de spus despre o astfel de echipă care reuşeşte să sprijine financiar dezvoltarea microregiunii pe care o acoperă, dar acum ne rezumăm la a sintetiza totul cu un singur cuvânt: profesionalism!

Ion Percu_b
UN PROIECT DE FINANŢARE INEDIT
Întâmplarea a făcut să întâlnesc un solicitant care accesa fondurile derulate prin GAL Valea Mostiştei, pe programul LEADER, într-o speţă complet altfel decât mă aşteptam. Era vorba de un grup de colindători speciali ai unei comunităţi de romi, stabilită aici după cedarea celor două judeţe din sudul Dobrogei, cunoscute ca regiunea Cadrilaterului, Bulgariei.
Ineditul acestor obiceiuri din comunitatea romilor, care, spune Ion Percu (liderul acestora), „se trag din neamul lui Brâncuşi”, este faptul că fiecare colind este personalizat pe gospodărie, dar şi pe componenţii acesteia. Adică, dacă familia respectivă are trei copii, se cântă patru colinde. Copiilor li se cântă colindul imediat după botez şi asta în fiecare an, până la nuntă. Acelaşi colind în fiecare an! Colindătorii pleacă în seara de ajun şi colindă până în miezul zile de Crăciun. Trupa este condusă de un ţar care se schimbă, prin alegeri, din trei în trei ani. Dar personajul cel mai frumos este cel numit Pisica, acesta se preface că face inventarul cămărilor iar gazdele sunt nevoite să-i stâmpere curiozitatea iar în final îi oferă ceva.
Proiectul de finanţare constă în achiziţia de costume, a unui aparat foto, a unui cort de evenimente şi a unui computer care să-i ajute la înregistrări. Valorea este de 8.500 euro.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 16/221 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 277 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?