Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Franţa

Publicat: 16 februarie 2012 - 14:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura rămâne un sector vital al economiei franceze, chiar dacă angajează doar aproximativ 3,2% din forţa de muncă şi contribuie cu circa 2,7 procente la formarea PIB

Click pe poza pentru galerie!

Franţa deţine o suprafaţă agricolă de aproape 30 milioane hectare, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din suprafaţa totală a teritoriului. Terenurile situate de o parte şi de cealaltă a paralelei 45 latitudine nordică permit o mare diversitate a producţiei. Circa 61% din suprafaţa agricolă a ţării este ocupată de culturi, 35% de păşuni şi 4% de vii.

Dacă în 1960 Franţa importa de două ori mai multe produse agroalimentare decât exporta, la sfârşitul anilor 70, investiţiile masive la nivel tehnologic au schimbat total această situaţie. În 2010, soldul pozitiv al balanţei comerciale în cazul produselor agroalimentare a atins 11,639 miliarde de euro.

În prezent, fermele franceze exportă mai multe produse agricole decât orice altă naţiune europeană (respectiv 22% din producţia agricolă totală a UE), Franţa urmând să devină prima ţară de pe continent complet auto-suficientă în ceea ce priveşte alimentele de bază. Chiar dacă activitatea economică se concentrează în jurul unui număr redus de întreprinderi de mari dimensiuni, agricultura rămâne de domeniul micilor exploataţii de tip familial.


Motorul agriculturii europene

Cele mai productive ferme vegetale se află în nordul ţării, în timp ce producţia de lactate, carne de porc şi păsări de curte este concentrată în vest. Pe de altă parte, cei mai mulţi crescători de vită se găsesc în centru, iar producţia de porumb, legume, fructe şi vin este realizată în special în regiunile centrale şi de sud.

Potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), Franţa este cel mai mare cultivator de cereale de pe continent şi lider la producţia de grâu, orz şi porumb dintre statele UE. De asemenea, în 2010, Franţa a ocupat primul loc în ceea ce priveşte producţia de carne de pasăre (1,7 milioane tone) şi, respectiv, carne de vită (1,5 milioane tone).


Republica Franceză, în cifre

• Teren agricol: 29,4 milioane ha (cca. 53,4% din suprafaţa totală a ţării)
• Teren arabil: 18,4 mil. ha (cca. 62,5% din totalul terenului agricol)
• Păduri: 15,9 mil. ha
• Păşuni şi pajişti permanente: 10,7 mil. ha
• Populaţia: 65 milioane locuitori
• Membru fondator al UE

 

Scade numărul exploataţiilor agricole

Sectorul agricol al Franţei a cunoscut un uşor declin în ultimul deceniu. Numărul exploataţiilor a scăzut cu 26 la sută în intervalul 2000-2010, iar locurile de muncă cu normă întreagă în acest sector s-au diminuat cu aproape acelaşi procent, până la 750.000. În 2010, Franţa avea 490.000 de ferme, faţă de 663.000 în 2000. Cauzele acestui regres sunt reducerea numărului de ferme clasice funcţionând după modelul „policultură - creşterea animalelor” şi producerea unei concentrări în favoarea exploataţiilor foarte mari.

Tipul de exploataţii al căror număr a crescut uşor din 2010 sunt cele care cultivă cereale şi plante oleoproteaginoase (rapiţă, floarea soarelui). Toate celelalte categorii de exploataţii sunt însă în regres, mai ales fermele de creştere a animalelor. „Micile ferme de bovine de lapte aproape că au dispărut, iar marile ferme de animale s-au dezvoltat”, constată autorităţile franceze.

Consecinţa acestei situaţii este faptul că, în ultimii zece ani, suprafaţa medie a exploataţiilor a crescut cu 13 hectare, ajungând la 55 hectare în 2010. Un sfert din fermele franceze au mai puţin de şase hectare şi alte 25% au peste 82 hectare. Un procent de 10% din cele mai mari exploataţii au peste 143 de hectare.


Pericolul urbanizării

Cele 490.000 de exploataţii franceze generează 750.000 de locuri de muncă cu normă întreagă, ceea ce reprezintă o scădere de 22%. Aceste locuri de muncă sunt ocupate de mai puţin de un milion de persoane. În total, 970.000 de persoane participă „în mod regulat”, potrivit ministerului, la activitatea agricolă.

Conform unei analize a Sindicatului Tinerilor Agricultori, între 2006 şi 2010, Franţa a pierdut 82.000 hectare de teren agricol, ceea ce înseamnă că în numai cinci ani suprafaţa agricolă utilă a Franţei s-a redus cu aproape 20 la sută. Principala cauză este urbanizarea. Falimentele, ieşirea la pensie a agricultorilor sau dificultatea de a găsi un moştenitor care să preia activitatea în fermă, sunt tot atâtea motive care favorizează vânzarea terenurilor agricole.

 

INFO

BURSA TERENURILOR
Peste 5.000 euro/ha

Deşi recesiunea economică a adus cu sine o scădere a preţurilor la terenurile din Franţa, un hectar de pământ inclus în circuitul agricol se vinde în medie cu 5.090 euro pe hectar. Desigur, există diferenţe majore între regiuni.

Astfel, cele mai ieftine terenuri se găsesc în provinciile Pays de Loire (3.120 euro/ha) şi Limousin (3.310 euro/ha), iar cele mai scumpe în Corsica (19.290 euro/ha) şi pe Coasta de Azur (13.480 euro/ha). Chiar şi aşa, preţurile sunt la doar 53% din nivelul record înregistrat în 1974.

P.A.C.
Împotriva reformei

De departe cel mai mare beneficiar al actualului sistem de subvenţii, Franţa s-a pronunţat în favoarea unei Politici Agricole Comune (PAC) puternic reglementate şi împotriva unei rate de repartizare unice a ajutoarelor, care să reformeze actualul sistem bazat pe nivelurile de producţie istorice. În 2010, plăţile de sprijin în cadrul PAC au totalizat peste 10 miliarde euro, dintre care aproximativ 8,78 miliarde au constituit plăţi directe, 1,091 miliarde au fost alocate prin programul de dezvoltare rurală şi circa 847 milioane euro pentru măsurile de intervenţie pe piaţă.

ECONOMIE
Valoarea producţiei

Conform rapoartelor preliminare, valoarea totală a producţiei agricole obţinută în 2011 a fost evaluată la 63,398 miliarde euro, ceea ce reprezintă 17,7 la sută din totalul înregistrat pe teritoriul Uniunii Europene.

Sectorul vegetal a contribuit cu 61 la sută, dintre care 16,1% a însemnat valoarea producţiei de cereale, iar 8,3% producţia de legume şi produse horticole. Valoarea economică a sectorului zootehnic a reprezentat 39 procente din totalul producţiei agricole.

VITICULTURĂ
Lider mondial

Franţa este cel mai mare producător de vin din lume, însă ocupă locul doi în Uniunea Europeană, după Spania, în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie. Conform Eurostat, anul trecut Franţa a obţinut 45,669 milioane hectolitri de vin, de pe o suprafaţă de 854.000 hectare. În 2010, exporturile de vin şi băuturi spirtoase au adus Franţei venituri de 9,09 miliarde euro, în creştere cu 18,3% comparativ cu anul precedent.

Vizualizat: 4644 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Credite bancare si fonduri europene pentru agricultura
|
02. 27, 2012. Monday 16:08
Oferim servicii de consultanta pentru obtinerea de: credite pentru activitatea agricola si dezvoltarea fermelor, cofinantarea proiectelor europene, scrisori de confort angajante. Oferim consultanta in accesarea fondurilor nerambursabile. Informatii la: Email: finantare.firme@gmail.com Telefon: 0721 99 23 36 ; 0756 221 701
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?