Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fotograful păstorilor din Zau de Câmpie

Publicat: 01 martie 2016 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Turmele satului pasc pe dealurile golașe, agricultorii strâng recolta, pescarii trag de năvod pe lac. Peisajul e vălurit, ca o mare verzuie. Ciprian Cenan închide poarta de metal în urma lui și urcă nerăbdător pe drumul pietros, spre tarlale, spre pășuni, de unde cuprinde cu privirea tot Zaul și unde îi întâlnește pe păstori.

Click pe poza pentru galerie!

E fotograful lor, am putea spune, fiindcă în sute de fotografii descoperim Țurcanele scoase la păscut și chipurile asprite de vânt ale ciobanilor. Apoi fotografiile ajung în expoziții județene și naționale și pe internet. Au ajuns deja într-un album numit simplu ”Satul meu”. Astfel, lumea poate admira frumusețile Zaului și poate cunoaște secvențe de viață adevărată.

Căldura casei natale
Ca mulți adolescenți din satul său, Ciprian a mers să studieze la oraș. A absolvit liceul, apoi facultatea, fiind licențiat în Științe economice. N-a ajuns contabil sau om de afaceri. S-a făcut fotograf. La început venea din oraș, din Târgu Mureș, la sfârșit de săptămână, să facă poze pe dealuri. Era fascinat de peisajele Zaului, de salba de lacuri strălucind între versanții dealurilor, de castelul grofului Ugron, de bujorii de stepă, fala vegetală a satului său.
”Primul aparat profesional l-am cumpărat dintr-o întâmplare nefericită”, își amintește Ciprian și îmi povestește: ”Făcusem un accident de mașină și a trebuit să o repar. Nu m-am dus la un service, am reparat-o în regie proprie și astfel mi-au rămas niște bani necheltuiți. Mi-am zis că e timpul să cumpăr un aparat bun. L-am găsit pe net. M-a costat 2500 de lei. Apoi, am făcut niște cursuri tot pe net și am participat la câteva workshopuri”.
Într-o bună zi, Ciprian a luat o decizie radicală: s-a întors în satul său, renunțând la jobul din cadrul unei firme de asigurări. În Zau are o casă, dar mai ales o are pe mama lui, Viorica Cenan, fostă contabilă la IAS-ul destrămat prin anii ’90, fostă primăriță a comunei, cândva, pe la finalul anilor ’80. ”Eu sunt cel mai mare admirator al lui Ciprian. Îl sprijin inclusiv financiar, fiindcă pozele nu-i aduc destui bani, iar eu nu pot să economisesc din pensie știind că el are nevoie, știu eu, să cumpere ceva pentru poze mai reușite. E foarte muncitor, pleacă pe dealuri, iar eu îl aștept cu mâncare caldă”, mărturisește Viorica Cenan.

Ture foto pe imașuri
Oierii Zaului s-au trezit cu Ciprian pe la stânele lor, unde i-a fotografiat în toate anotimpurile, indiferent de starea meteorologică. Ei sunt probabil cei mai fotografiați oieri din România. Datorită fotografiilor lui Ciprian Cenan, îi descoperim sprijiniți în bâtă, undeva, pe culmea dealului, înconjurați de priveliști atât de frumoase, încât uită de griji, de subvenții, de taxe și impozite, de prețurile mici oferite de piața agricolă. Există o frumusețe incontestabilă a păstoritului, iar Ciprian Cenan, cu talent și răbdare, o surprinde în fotografiile sale și o comunică privitorului, fie el un consătean, fie un orășean de departe, așezat în fața computerului.
Marin Șimon e unul dintre oierii fotografiați de tânărul artist: ”E bine că ne fotografiază, mai vede lumea cum trăim noi, cum arată comuna. Îi un lucru bun”. Alții au fost surprinși bătând coasa sau încărcând căruța cu porumb. Jos, sclipește oglinda unui lac ajuns în prezent în proprietatea unei firme clujene. Pescuitul a regresat masiv, față de perioada când funcționa aici o întreprindere piscicolă. Cu toate acestea, mai iese câte o barcă pe lac, iar Ciprian e la datorie și o fotografiază, ca să arate că mai are balta Zaului pește.

Un album fotografic pentru o mașină de pompieri
Unul dintre proiectele cele mai reușite ale lui Ciprian Cenan este albumul ”Satul meu”. Acolo se află esența vizuală a Zaului de Câmpie. Sigur, ca să-l poată edita, a bătut la ușa primarului Alexandru Iurian. Edilul șef nu a stat prea mult pe gânduri și a supus votului Consiliului Local finanțarea proiectului. Cu albumul în dulap, altfel și-a primit liderul comunei delegații sosiți la primărie cu diverse treburi. ”Am fost bucuros că am avut acest album să-l dau englezilor care ne-au donat o mașină de pompieri”, spune Iurian. Nu toate comunele românești au un album fotografic pe care să-l ofere unor oaspeți care fac donații! Zaul de Câmpie se bucură, așadar, de munca artistică a unuia dintre fiii săi. Fotograful Ciprian Cenan nu dă subvenții, nu cumpără berbeci sau lapte, nu oferă consultanță pentru proiecte cu fonduri europene, dar face un lucru cel puțin la fel de important: elogiază toată această viață a Zaului, iar fără acest elogiu al său, satul ar fi mai puțin bogat.

Text: Dumitru BĂDIȚA
Foto: Ciprian CENANArticol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016

Vizualizat: 1240 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?