Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Fermierul anului 2009” în Marea Britanie

Publicat: 17 februarie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nick Padwick, managerul unei exploataţii agricole din Stoughton, un sat din ţinutul Leicestershire din centrul Angliei, a fost desemnat de revista britanică Farmers Weekly „Fermierul anului 2009” în Marea Britanie.

Click pe poza pentru galerie!

Ferma condusă de Padwick face parte, alături de alte 20 de ferme, din Co-operative Farms, membră a Co-operative Group, care este cea mai mare afacere din lume deţinută de consumatori.

Cu o istorie de peste 140 de ani şi bazându-se pe principiul producerii de către consumatori a diverselor bunuri sau servicii şi desfacerii acestora în magazine proprii, Co-operative Group deţine, în prezent, afaceri în mai multe domenii, agricultura, prin producţia de produse agro-alimentare şi desfacerea acestora prin lanţul propriu de magazine de mici şi mari dimensiuni (inclusiv supermarket-uri), fiind cea mai veche şi mai importantă dintre acestea.

Cu o suprafaţă totală de peste 20 de mii de ha exploatată în cele 21 de ferme membre răspândite în Anglia şi Scoţia, Co-operative Farms este cel mai mare producător agricol din Marea Britanie.

Produsele obţinute în fermele proprii includ fructe şi legume proaspete, făină, băuturi din fructe, miere şi chiar curcani şi sunt procesate, ambalate şi comercializate în magazinele proprii, sub marca „Cultivat de noi”.

 

And the winner is...

Fiul unui fermier din sudul Angliei, Nick Padwick a început să lucreze pentru Co-operative Farms în 1988, ca simplu lucrător agricol, progresând, apoi, rapid, ca şef de lucrări mecanice şi, mai apoi, asistent manager în cadrul unei unităţi mixte de producţie şi procesare a laptelui. În 2001, i-a fost oferit postul de manager al celei mai mari exploataţii din cadrul Co-operative Farms: Stoughton Estate Farm.

Realizările de excepţie în administrarea exploataţiei, pentru care Nick Padwick a primit la sfârşitul anului trecut titlul de “Fermierul anului” în Marea Britanie, includ elaborarea unui plan de utilizare eficientă a dotărilor tehnice în cadrul fermelor membre ale Co-operative Farms , iniţierea proiectului „Din fermă în furculiţă” („From Farm to Fork”), precum şi conducerea programului de instruire a angajaţilor din exploataţiile membre ale Co-operative Farms.

Trofeul i-a fost înmânat de către ministrul britanic al Agriculturii, Hilary Benn, în cadrul galei de decernare a premiilor Farmers Weekly.

La sosirea în ferma din Stoughton, Padwick a descoperit o flotă de maşini şi utilaje agricole învechită, ce necesita costuri mari pentru reparaţii şi întreţinere.

Programul său radical de a schimba modul de lucru în fermă a inclus introducerea unui sistem de rotaţie a culturilor şi elaborarea planului de utilizare în comun a maşinilor şi utilajelor agricole de către mai  multe exploataţii membre ale Co-operative Farms, urmărind principiul de a avea maşina potrivită în locul potrivit în momentul potrivit. Deşi investiţia iniţială, care a finanţat şi înlocuirea a 90 la sută dintre vechile maşini şi utilaje, a fost de 150.000 de lire sterline, punerea în practică a acestei idei a dus la reducerea considerabilă a costurilor pentru toate exploataţiile, pe măsură ce mai multe dintre acestea au adoptat planul elaborat de Padwick.

„Din fermă în furculiţă”

De asemenea, conştient de importanţa lucrului cu oameni bine pregătiţi, Padwick a iniţiat şi a condus programul de instruire a tuturor angajaţilor din exploataţiile Co-operative Farms, ferma pe care o conduce ajungând, în prezent, „creşa” în care cei 50-60 de mecanici agricoli recrutaţi din rândul studenţilor şi care vor lucra, mai apoi, în toate fermele grupului, au parte de o săptămână de instruire teoretică şi practică intensivă pentru a învăţa noţiunile de bază legate de tehnicile şi tehnologiile de mecanizare.

Însă realizarea de care Nick Padwick este cel mai mândru este proiectul „Din fermă în furculiţă”, prin care oferă copiilor posibilitatea de a afla cum sunt produse alimentele pe care le consumă, dar şi de a învăţa noţiuni esenţiale pentru o alimentaţie diversificată şi sănătosă. Proiectul a fost lansat în 2005, împreună cu Michelle Padwick, soţia lui Nick.

Pentru aceasta, un teren de 1,6 hectare a devenit „sală de clasă în aer liber”, unde cei peste 3.000 de copii care au trecut până acum pragul fermei învaţă lucruri de bază despre diverse culturi agricole şi modul de cultivare al acestora, putând paricipa direct la diverse operaţiuni, dar şi despre toţi paşii realizaţi în obţinerea unor produse alimentare de bază până când acestea ajung pe masa consumatorilor.

Pe lângă aceasta, copiii au şansa de a hrăni animalele, dar şi de a prepara diverse feluri de mâncare în bucătăria fermei. Proiectul lansat de Padwick a avut un succes atât de mare încât a fost implementat în şapte alte ferme ale Co-operative Farms, iar numărul celor care au participat la această experienţă inedită va depăşi 20 de mii în acest an.

Nu în ultimul rând, Padwick a reuşit în toţi aceşti ani să asigure obţinerea unor recolte de calitate şi livrarea de produse agro-alimentare pentru o zonă cu cerere foarte mare.

 

DATE DESPRE EXPLOATAŢIE

•    Membră a Co-operative Farms din 1919
•    1.565 ha arabile + 351 ha arendate
•    64 ha păşune
•    27 ha loturi experimentale
•    26 ochiuri de apă
•    Culturi: grâu, rapiţă pentru ulei, leguminoase de primăvară
•    5 angajaţi permanenţi.

Vizualizat: 754 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?