Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fără zilieri suntem în pom!

Publicat: 25 iulie 2018 - 14:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe directorul Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa l-am întâlnit pe aleile Târgului Agraria 2018 de la Cluj. Ioan Platon este prezent ediţie de ediţie la Agraria, spre a fructifica „prilejul de a intra în contact cu furnizori de inputuri şi a vedea noutăţile în privinţa maşinilor şi echipamentelor care se utilizează în domeniul horticol”, după cum ne explică specialistul bistriţean.

L-am întrebat cum decurg treburile în unitatea pe care o conduce, ştiind că actul normativ guvernamental din iunie trecut, privind reorganizarea unităţii, a „intrat pe rod”! „La SCDP Bistriţa s-a trecut la modernizarea plantaţiilor pomicole. Am început să defrişăm unsprezece hectare de măr şi dorim să le replantăm cu soiuri noi, atât româneşti, cât şi străine, productive şi rezistente la boli. Vom realiza plantaţii moderne, cu înaltă densitate, cu toate verigile tehnologice: plasă antigrindină, instalaţii de irigare etc”, ne-a declarat Ioan Platon.

Ioan Platon_b

O problemă structurală: criza forţei de muncă
În continuare, omul de ştiinţă bistriţean a dat frâu liber unei nemulţumiri, o problemă structurală nu numai a pomiculturii româneşti, ci a întregului sector horticol, şi anume lipsa resursei umane. „Au dispărut şcolile profesionale, cele de mecanizatori. Există un proiect care, din păcate, s-a împotmolit în Senat. Proiectul iniţiat de ministrul Petre Daea, privind dubla subordonare a liceelor agricole, prevede schimbarea curriculei şcolare; să fie trecute profesiile pe care le cere piaţa muncii, realitatea din livadă, din câmp. Ne trebuie resursă umană calificată, tehnicieni horticoli, tehnicieni fitopatologi care să cunoască bolile, dăunătorii...”, a susţinut Ioan Platon.
Apoi directorul SCDP Bistriţa a făcut inventarul la nivelul unităţii: „Avem nevoie de oameni la plantat, ne trebuie trei-patru mecanizatori. Dacă-s tineri, trebuie formaţi! Şi ştiţi că din cinci ouă, nu ies întotdeauna cinci pui. Aşa, eu pot să angajez cinci, dar nu se ştie dacă rămân toţi, dacă au dorinţa de a lucra. Apoi tehnicieni ne trebuie iarăşi vreo patru persoane şi mai trebuie forţă de muncă înalt calificată, un inginer horticol la sectorul de cercetare. Nu mai vorbesc de forţa de muncă necalificată, care a migrat ca păsările în ţările calde, căci acolo salariile sunt mai mari. Dar trebuie să spun că acum există o restricţie de a angaja personal; am făcut un memoriu pentru deblocarea posturilor”.

Soluţii: străinii şi asistaţii sociali!
Şi cum orice problemă are cel puţin două trei variante de rezolvare, Ioan Platon a oferit o soluţie: ”Poate ar fi bine să aducem muncitori din alte ţări unde nivelul de trai e mai scăzut, pentru că vom înfiinţa plantaţii moderne şi sunt câteva munci în pomicultură, precum lucrările de plantat şi de întreţinere, care cer muncă manuală. La recoltat poate fi utilizată şi forţă de muncă necalificată, dar nici pe aceea nu o găsim şi atunci suntem într-un cerc din ăsta vicios.
Ar mai fi ajutoarele sociale. Sunt nişte iniţiative parlamentare; de pildă, ajutorul social să nu se taie în cazul în care asistatul munceşte ca zilier. Trebuie să-l încurajăm dacă prestează ca zilier, să i se mărească un pic ajutorul, iar dacă nu lucrează, să i se taie din el. Noi, ca unitate, ne poticnim la o secvenţă tehnologică. Cheltuim, cheltuim şi când e să recoltăm, nu avem cu cine!”, a conchis Ioan Platon.

Ioan Platon: „La nivel naţional se resimte criza forţei de muncă. Putem să avem utilajele cele mai performante, tehnologiile de cultură cele mai inovative. Dacă nu avem resursa umană calificată, suntem deficitari!”


Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/215 (ediţia 1-14 iunie 2018)

 

Vizualizat: 66 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?