Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fabrica de biohumus

Publicat: 06 octombrie 2016 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• o afacere pusă pe picioare cu bani europeni

Click pe poza pentru galerie!

Recent am vizitat ferma societății SC Duo Bio SRL specializată pe obținerea de biohumus. Unitatea de producere a fertilizantului bio a fost realizată cu fonduri europene obținute prin proiectul „Construire spații de producție îngrășăminte naturale în localitatea Dragșina, comuna Chevereșu Mare, jud. Timiș. Un proiect în valoare de 243.313 de euro cu o cofinanțare de 70 la sută. 

 

Iosif Reiter și Marian Merloi, specialiștii care au realizat și au pus în practică acest proiect, ne-au făcut o scurtă descriere a investiției, ne-au prezentat ferma și au evidențiat avantajele folosirii biohumusului în agricultură. 

 

Îngrășământ natural complet

Revista Ferma a scris numeroase articole despre procedeul obținerii vermicompostului (biohumus) folosind râmele pentru a converti materialele organice (deșeuri biologice animaliere, la care se adaugă resturi vegetale precum lucerna, paiele, crengile tocate etc.) în materie de tip humus, rezultând îngrășământul bio cu o valoarea nutritivă superioară. Gunoiul de grajd - ingredientul de bază - este procurat din ferme de bovine, ovine și de cabaline. Încărcătura bacteriană a îngrășământului organic crește foarte mult după ce materialele organice sunt procesate de râme. Și nu orice râme. Matca acestora este adusă din Olanda, din speciile Eisenia Fetida, Hibridul Roșu de California și Dendrobaena Veneta. Procesul de fermentare a materiilor de bază este mai scurt vara și mai de durată în perioada iernii. 

O dată la două săptămâni se măsoară pH-ul, temperatura și umiditatea. pH-ul se măsoară și în compost, valoarea optimă fiind de 7,5-8. Aerisirea în interiorul fermei se face la atingerea temperaturii maxime de 80 grade Celsius.

Hala de producție are o înălțime la coamă de 5,5 m și deschiderea de 10 m. Unitatea este dotată cu o instalație pentru sortat, fabricată la Uzinele Mecanice Timișoara special pentru ferma de biohumus din Dragșina. Instalația de sortat merge pe două sorturi, cu două site cu desimi diferite. Dotarea tehnică a fermei include și o remorcă tehnologică pentru amestecare, o instalație de ambalare și o mașină pentru transport.

 

Îngrășământ special în agricultura ecologică

Fertilizantul obținut are în compoziție principalii nutrienți, macro și micro elemente, enzime, antibiotice, vitamine și substanțe humice. Spre deosebire de îngrășămintele chimice, care hrănesc planta direct, dar deteriorează solul, biohumusul îmbogățește fertilitatea solului, fiind un fertilizant natural complet. 

Biohumusul este recomadat pentru orice tip de: semințe, flori, cereale, oleaginoase, gazon sau arbuști. Se folosește cu rezultate foarte bune în cultura mare, legumicultură, pomicultură, viticultură și silvicultură. Biohumusul conține, în medie, o concentrație mai mare de azot, fosfor, potasiu și calciu, precum și o serie de microorganisme și bacterii care sunt mai utile decât cele existente în straturile superioare ale solului. Administrat ca fertilizant natural pentru sol, produsul se amestecă cu pământ, în funcție de concentrația lui.

Fertilizantul se aplică foliar și radicular. Biohumusul (vermicompostul) este acceptat ca îngrășământ pentru agricultura biologică, conform regulamentelor CE nr. 889/2008 și 834/2007. Biohumusul produs la Dragșina este cetificat CERES GmbH începând cu 12 mai 2016, fiind recomandat pentru agricultura ecologică. 

 

Investitorii de la Dragșina pot fi contactați la telefon: 0788231409 sau 0256201602, e-mail: mmerloi@yahoo.com sau pe pagina de internet: www.gobiohumus.ro.

 

 


RECOLTE SĂNĂTOASE, PRODUCȚII SPORITE

Dacă utilizăm biohumusul ca fertilizant bio avem următoarele avantaje: crește producția cu 15-20%, în funcție de sol și de cultură; întărește sistemul imunitar al plantei; protejează planta de absorția metalelor grele prin prezența compușilor insolubili; potențează acțiunea îngrășămintelor chimice aplicate; modifică structura solului, crescându-i aerația; ameliorează solurile chimizate excesiv; crește retenția apei în sol, scăzând volumul de apă necesar prin irigare.

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

 

Vizualizat: 3209 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?