Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ecomomia în piaţă: munca la negru, marfă nefiscalizată!

Publicat: 18 octombrie 2017 - 15:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Într-una din zilele începutului de toamnă am stat de vorbă pe îndelete cu unul dintre cei mai cunoscuţi fermieri gălăţeni, cu inginerul Gavrilă Tuchiluş, managerul Agrimat Matca. Avusese o fereastră de timp în agenda destul de încărcată a campaniei agricole de sezon.

 

Fermierul era destul de necăjit, deoarece voia să muncească şi nu avea cu cine. Cele o sută de hectare de plantaţie viticolă pe care le deţine cer forţă de muncă, mai ales în acest vârf de activitate. După cules, managerul Agrimat Matca va trebui să ia o hotărâre decisivă: să mai ţină sau nu via!

Gavrilă Tuchiluş_b

Via va... muri?!
„Acum duc o lipsă acută de forţă de muncă la viţa-de-vie. Vom vedea în iarna asta ce facem; vom lua în discuţie faptul să renunţăm la vie. Este plantată în 1991-1992, după o schemă depăşită, 2 m pe 1,20 m, cum se planta pe atuncea. Nu se poate întreţine mecanizat sută la sută. Este în plină putere, pe curba de producţie, dar nu mai am ce să fac cu ea!”, ne-a declarat specialistul.
Iar cu oamenii aduşi din zonele de munte la muncă în fermă, Tuchiluş are altă problemă din cauza sublimei şi crasei birocraţii. „Am zeci de oameni care lucrează sezonier. Îi plătesc bine. Am o remorcă de registre pentru zilieri: o dată că semnez zilnic în ele, apoi mai trebuie să le şi copiez la xeros şi, haida, la Galaţi cu ele! Chiar le-am zis odată: «Băi, voi sunteţi tâmpiţi cu atâta birocraţie?!»”, relata fermierul din Matca.

Solarul cu... negri!
Gavrilă Tuchiluş este nemulţumit de faptul că oameni zdrahoni, buni de lucru, s-ar găsi în comuna Matca, dar preferă munca la negru, înfloritoare de altfel, după opinia sa. „În comuna Matca, dacă vă duceţi acuma, cred că sunt sute de oameni care lucrează la negru. Fără exagerare! La fiecare solar sunt câte doi oameni «cazaţi» în capătul solarului. |la-i hotelul lor. Şi pentru că dorm acolo, lucrează o zi sau două gratis la cel care-i găzduieşte! În fiecare zi, în piaţa de gros din Matca sunt 2-300 de oameni care îşi caută de lucru, cei mai norocoşi mai găsesc să robotească, la cărat, încărcat - descărcat marfă. Şi sunt beneficiari ai ajutorului social.
Ce să vină ei la vie, să culegă câteva sute de struguri, să primească bani zilnic şi să se vitaminizeze în acelaşi timp!? Când aveam livada, erau şi cinci sut de oameni pe zi! Am făcut mii de tone de cireşe, vişine, caise, prună”, a susţinut fermierul.
Şi a continuat: „Liderul LAPAR, Laurenţiu Baciu, mi-a cerut un punct de vedere în legătură cu ajutorul social. Sunt de acord să-l primească cei asistaţi, dar să le fie atribuit în lucruri de strictă necesitate; spre exemplu în alimente! Pentru că, de regulă, asistaţii social, cei de la Legea 416, ca şi o parte dintre micii fermieri care primesc subvenţiile, au cont deschis la bodegă, fiind trecuţi la caiet! Şi banii sunt consumaţi în avans, au trecut în stare... lichidă!”, este convins Gavrilă Tuchiluş.
Probabil că este exact aşa cum susţine administratorul Agrimat, de fapt un om destul de informat care nu se joacă cu vorbele. Constatăm că la bodegă ar fi o evidenţă clară, însă în piaţa din comună, lucrurile par a fi din altă lume, lumea evazioniştilor!

Maşini în viteză pe drumul evaziunii fiscale
„În comuna Matca pleacă zilnic 1.500 de tone de legume. În piaţa de legume stau caşacarabetele de câte 2,5 tone, se schimbă de două-trei ori pe zi. Plus că vin TIR-uri direct acasă la unii producători agricoli, că s-au statornicit relaţii, încarcă roşii, ardei, castraveţi, vânătă şi tot ce are omul în solar! Credeţi că toată marfa asta este fiscalizată? Iar ANAF-ul vine pe gâtul meu!”, a răbufnit Gavrilă Tuchiluş.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 16 (199) (15-30 septembrie 2017)

Vizualizat: 277 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!