Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dimensiunea exploataţiilor agricole

Publicat: 21 aprilie 2010 - 14:00
4 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• în Uniunea Europeană şi în România

Click pe poza pentru galerie!

Cu privire la dimensiunea fizică (ha, capete de animale) a fermelor (exploataţiilor) agricole în România se poartă multe discuţii, unele având la bază doctrine economice şi politice, altele mentalităţi (de regulă învechite), iar altele necesitatea obiectivă de compatibilizare a structurilor agricole româneşti cu cele din UE - spaţiu economic, politic, juridic şi cultural spre care România doreşte să adere. De asemenea, în literatura ştiinţifică de specialitate sunt prezentate numeroase tehnici, metode şi modele de optimizare a mărimii şi structurilor fermelor, având la bază conceptul de economie de scară.

Trecând peste considerentele doctrinare şi cele de mentalitate (de cele mai multe ori încremenite în practica agriculturii socialiste), în articolul de faţă dorim să prezentăm experienţa europeană în domeniul mărimii fizice (pentru că există şi o mărime economică, dar, în majoritatea cazurilor, strâns corelată cu cea fizică) în UE precum şi un comentariu cu privire la posibilităţile (tendinţele) României în această direcţie.

 

Evoluţia exploataţiilor agricole în ţările UE
Tabelul 1

Tabel exploataţiiClick pe poza pentru galerie!

 

Este necesar de prezentat şi dimensiunile exploataţiilor (ha) din ţările care au aderat la UE din mai 2004, precum şi în România şi Bulgaria, în ordine descrescătoare: Cehia 100 ha, Slovacia 31 ha, Estonia şi Letonia 12 ha, Polonia 8 ha, Slovenia 6 ha, Lituania, Ungaria şi Bulgaria 4 ha, România 2,5 ha, media ţărilor CEE fiind 5 ha, adică de patru ori mai mică comparativ cu suprafaţa medie a fermelor din ţările (15) membre ale UE.

Este util de spus că în Cehia şi Slovacia suprafeţele exploataţiilor se referă la asociaţiile şi societăţile agricole create după 1989 în fosta Cehoslovacie, ca forme dominante de exploatare în agricultură.
Cu privire la suprafaţa medie de circa 2,5 ha din România, trebuie subliniat că aceasta maschează o dispersie extrem de mare, pe care o vom prezenta în continuare:

Tabelul 2

Tabel dispersie exploataţiiClick pe poza pentru galerie!

 

Exploataţiile de creşterea animalelor existente în România (date 2002) au în linii mari aceiaşi dispersie ca şi în cazul exploataţiilor de profil vegetal (de la ferma de subzistenţă până la mari latifundii). Vom exemplifica structura şi mărimea exploataţiilor de vaci cu lapte şi de porci:

Tabelul 3

Tabel mărime exploataţiiClick pe poza pentru galerie!

 

Tabelul 4

Tabel mărime exploataţii2Click pe poza pentru galerie!

 

Din analiza sumară a datelor prezentate în tabelele 2, 3 şi 4 avem posibilitatea să desprindem câteva concluzii cu privire la mărimea şi structura exploataţiilor agricole din România:

1. majoritatea exploataţiilor agricole româneşti au dimensiuni reduse, atât ca suprafaţă (4,14 milioane de exploataţii - 93% - au suprafaţa sub 5 ha) cât şi ca efective de animale (1,13 milioane de exploataţii - 96% au 1 sau 2 vaci, iar 1,9 milioane de gospodării - 72% cresc 1 sau 2 porci);

2. la polul opus, în România există un număr de exploataţii agricole cu suprafeţe extrem de mari (de peste 10.000 ha), acestea fiind total atipice pentru fenomenul agrar din UE. Acest tip de exploataţii agricole de tipul marilor latifundii sunt caracteristice economiilor agrare latino-americane şi nicidecum exploataţiilor din ţările evoluate economic (inclusiv SUA);

3. şi în România se conturează posibilitatea consolidării exploataţiilor privat-familiale de tipul celor (vest) europene, în sensul că, la această dată, există exploataţii cu caracter comercial (circa 325 mii care deţin 3,25 milioane ha, circa 3500 exploataţii care au peste 10 vaci -  media 46 capete - şi aproape 4000 de exploataţii care cresc peste 50 de porci), embrionii viitoarelor ferme performante şi compatibile cu cele din UE;

4. cu referire la soluţiile posibile şi/sau optime de viitor pentru mărimea şi structura exploataţiilor agricole sunt multe opinii.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(33)/2005

Vizualizat: 1463 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
Buna ziua
|
06. 05, 2014. Thursday 07:43
Buna ziua, ma puteti ajuta si mine in legatura cu acest articol, prvind urmatoarele: autorul/autorii, anul, volumul, nr. revistei si paginile articolului, asi avea nevoie pentru o lucrare de liceenta. Multumessc
3.
Buna zua
|
06. 05, 2014. Thursday 07:41
Buna zua, ma putet ajuta si me mne in legatura cu acest articol, prvind urmatoarele: autorul/autorii, anul. , vol. si nr. revistei, paginile articolului, asi avea nevoie pentru o lucrare de lceenta. Multumessc
2.
legat de rasa de ovine
|
01. 13, 2011. Thursday 09:40
Cred ca ati postat comentariul la articolul gresit. Va rugam precizati pe adresa de email redactia@revista-ferma.ro despre ce rasa este vorba
1.
vreu sa cresc aceasta rasa
|
01. 13, 2011. Thursday 02:39
cine ma poate ajuta sa intru in contact cu o persoana sau o asociatie pentru a putea achizitiona aceasta rasa de oi pentru carne?
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?