Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cristian Lungu este deja un fermier european!

Publicat: 06 decembrie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Acum două luni ne-am deplasat în localitatea Dascălu din judeţul Ilfov, pentru a vizita ferma unui vechi colaborator al Revistei Ferma, domnul Cristian Lungu.

Click pe poza pentru galerie!

Acum în vârstă de 57 de ani, fermierul nostru a lucrat până în anul 1995 ca tehnician proiectant. Atunci s-a hotărât să înceapă o afacere pe cont propriu în domeniul agricol. Trebuie să vă mărturisesc că am rămas profund impresionat de realizările tehnice din ferma sa.

Cum a început totul? Pe fostul amplasament a construit cu mâinile şi priceperea sa, în atelierul propriu, o moară şi un uruitor cu care, şi în prezent, prestează servicii sătenilor Lucrând şi eu o perioadă ca proiectant într-o uzină mecanică, am admirat ingeniozitatea, simplitatea şi fiabilitatea utilajelor realizate de Cristian Lungu după o concepţie proprie.

După realizarea acestei investiţii, fermierul nostru a dezvoltat o fermă de tip gospodăresc, în care creşte porci, vaci, păsări şi se ocupă cu albinăritul, dar lucrează şi cele 48 hectare proprietate personală.

Acum 3 ani a luat decizia de a dezvolta o fermă de 20 capete vaci cu lapte şi, după cum îi stă bine unui tehnician, a studiat mai întâi tehnologia cea mai adecvată pentru România. S-a documentat, a vizitat câteva ferme în Austria şi a apelat la specialiştii revistei Ferma, în special la dnul Nicolae Dragomir pentru sistemul de culturi furajere şi la domnul Ludovic Cziszter pentru tehnologia de creştere şi întreţinere a vacilor cu lapte.

După lungi căutări şi analize economice şi tehnice, a construit un grajd în sistem de stabulaţie liberă pentru 20 de vaci cu lapte, cu sală de muls. Acum două luni avea 6 vaci cu lapte, 2 juninci şi 5 viţei, dar intenţiona să cumpere 10 juninci gestante din Olanda, pentru a popula grajdul la capacitate maximă.

Fiind un om deschis şi calculat, nu îi este teamă să aplice în ferma sa noile tehnologii, astfel că viţelele sunt ţinute şi iarna într-un adăpost deschis, special construit pentru ele.

Cu tenacitatea care îl caracterizează, considerăm că domnul Lungu se apropie de tipul ideal de fermier european de care România are atâta nevoie.

Îi dorim succes!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(36)/2005

Vizualizat: 908 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!