Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cooperativa Agri Sud

Publicat: 10 octombrie 2017 - 01:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• agricultură practicată în spirit asociativ

Conducerea Cooperativei Agricole Agri Sud din judeţul Ilfov a găsit o nouă modalitate de a oferi un suport membrilor săi dornici să se dezvolte şi să-şi modernizeze exploataţiile agricole.

„Probabil că suntem ultimii care am înfiinţat Grupuri de Acţiune Locală (GAL) în judeţul Ilfov. Am luat această decizie anul trecut, să putem ajuta fermierii din cooperativa noastră şi am înfiinţat patru GAL-uri în care am prins toate comunele judeţului. A fost extrem de greu, nu vă spun câte probleme s-au ivit, câte hârtii am făcut, dar nu ne-am lăsat învinşi”, ne-a declarat Ioana Caragea, administrator al Agri Sud Cooperativa Agricolă, din Şefăneştii de Jos, judeţul Ilfov.

Cooperativa Agri Sud_b

7 milioane de euro la dispoziţia GAL-urilor ilfovene
Astfel, toţi fermierii din cooperativă sunt cuprinşi în cele patru GAL-uri şi începând cu 1 iulie 2017 s-a deschis sesiunea de depunere a proiectelor prin Grupurile de Acţiune Locală ilfovene. A avut loc şi semnarea contractelor de finanţare pentru logistică şi dotări. „Prin aceste GAL-uri se vor derula măsurile finanţate de către UE, principala activitate fiind modernizarea exploataţiilor agricole. Avem ceva bani la nivelul Grupurilor, vreo 7 milioane de euro, deci este o sumă destul de mare care poate fi atrasă”, a precizat Ioana Caragea în primăvara acestui an.
Conform prevederilor legale, 75% din valorile de finanţare prin GAL se alocă întreprinderilor mici şi mijlocii, inclusiv societăţile agricole, iar 25% primăriilor care fac parte din grup.
„În strategia de dezvoltare, am prins modernizarea exploataţiilor agricole prin achiziţionarea de maşini şi utilaje agricole, construirea unor mici unităţi de procesare: mori, brutării, lăptării. Cooperativa Agri Sud este membră în GAL şi are în intenţie, prin proiectele ce le va depune, să ridice capacităţi pentru stocarea producţiei vegetale tip siloz”, a susţinut lidera cooperatorilor ilfoveni.

Plan de acţiune pe cinci ani
Cooperativa Agricolă Agri Sud împlineşte în această toamnă un deceniu de la înfiinţare. Iniţial, s-au înscris numeroşi membri. O mare parte dintre aceştia nu a putut să respecte statutul cooperativei, unii s-au retras, iar alţii au fost excluşi.
Acum se poate vorbi de 33 de membri ai Cooperativei Agricole Agri Sud. „Avem în faţă un plan de acţiune pe cinci ani; ne-am propus să ne construim un sediu propriu în comuna Ştefăneştii de Jos, avem un punct de lucru la ferma didactică de la Moara Domnească. Intenţionăm să beneficiem de fondurile europene, de facilităţile conferite de lege, vrem să valorificăm producţia de oleaginoase pentru a primi bonusul oferit de UE de zece la sută din producţia marfă vândută, în valoare de până la 1 milion de euro, iar pentru ce ceea ce se depăşeşte peste acest nivel, 5 procente”, a creionat Ioana Caragea câteva obiective urmărite de Cooperativa Agricolă Agri Sud.
De asemenea, în fiecare primăvară şi toamnă se organizează licitaţii deschise pentru aprovizionarea membrilor cu inputuri pentru agricultură (îngrăşăminte, pesticide, seminţe, chiar şi poliţe pentru asigurarea culturilor), în care, la multe produse, preţurile obţinute sunt cu 35-40% mai mici decât cele de listă.
În anul 2009, Cooperativa Agricolă Agri Sud a beneficiat de un sprijin financiar în valoare de 80 mii de dolari, acordat de statul japonez, prin Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Ilfov, prin care a achiziţionat o staţie modernă de stocare şi procesare a seminţelor de cereale şi de plante tehnice.
Cei 33 de membri cooperatori lucrează împreună o suprafaţă arabilă ce însumează 25.000 ha, ocupată, în acest an agricol cu cereale păioase (10.000 ha), floarea-soarelui (7.000 ha), rapiţă (5.000 ha), porumb (6.500 ha) şi plante furajere.

 

BANI EUROPENI PENTRU MODERNIZAREA DRUMURILOR DIN CÂMP
Cooperativa a înaintat fiecărei primării propunerea ca din fondurile primite prin GAL să contribuie la realizarea de drumuri judeţene între tarlale pe câmp de care să se folosească exploataţiile agricole. Acest lucru este în atenţia consiliilor locale şi rămâne să fie acceptat. „Am decis să facem intervenţie la Ministerul Agriculturii pentru realocarea unor fonduri rămase necheltuite către GAL-urile ilfovene. Ar fi o mare realizare, pentru că suntem siguri, avem proiecte întocmite care depăşesc valoarea sumelor destinate acestei sesiuni deschise la 1 iulie”, a susţinut Ioana Caragea.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 15 (198) (1-15 septembrie 2017)

Vizualizat: 731 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?