Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

COLEGIUL AGRICOL "Ţara Bârsei" PREJMER. 57 de ani de învăţământ agricol

Publicat: 17 ianuarie 2019 - 22:25
Comenteaza   | Galerie   | Video 1 2 3 4 5 6 7   | Print | Trimite unui prieten

SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL. Suntem la cel de-al 5-lea eveniment cu public al proiectului nostru şi o preocupare importantă în perioada următoare este, pe lângă promovarea liceelor agricole, depistarea problemelor cu care se confruntă aceste unităţi, dar şi încurajarea elevilor, a părinţilor, a mediului de afaceri, a fermierilor să vină spre agricultură şi să-i asigure viitorul prin participarea activă la susţinerea învăţământului preuniversitar agricol.

Toţi cei implicaţi în proiect spunem într-un glas: ISTORIA NE OBLIGĂ! Ne obligă să luăm atitudine cei peste 84 de ani de la înfiinţarea liceului din Ciumbrud sau cei peste 187 de ani de activitate neîntreruptă ai Liceului tehnologic agricol "Mihail Kogălniceanu" din Miroslava, judeţul Iaşi. Ne obligă lucrurile extraordinare şi reuşitele elevilor şi ale profesorilor de Colegiul agricol "Ţara Bârsei" din Prejmer, de la Liceul Tehnologic nr. 1 din Fundulea sau de la Liceul Tehnologic "Cezar Nicolau" din Brăneşti. Ne obligă eforturile pe care le fac conducerile liceelor din Cudalbi, judeţul Galaţi, de la Geoagiu, din Turda şi Blaj, din Focşani, Buzău, Călăraşi, din toate colţurile ţării! NE OBLIGĂ cifrele: peste 250 de licee agricole în anii '90. Doar vreo 40, în 2018!

Prejmer_3_b

Colegiul agricol de la Prejmer, o pepinieră de viitori specialişti pentru agricultura României
"Orice realizare mareaţă porneşte de la o idee sau un vis, care se va concretiza prin voinţă, determinare şi multă muncă" - cu aceste vorbe te întâmpină descrierea liceului din Prejmer, pe site-ul oficial. Apoi, parcurgând textul şi văzând preocupările didactice şi activităţile practice, îţi dai seama că nu sunt doar vorbe. Sunt fapte care sfidează parcă o realitate cam tristă, dar pe care ne-o dorim mai bună pentru liceele agricole ale României.

Prejmer_2_b
Câteva aspecte privind istoria Colegiului agricol:
• În anul 1962, a luat naştere instituţia denumită “Centrul Agricol Cisnădie” (cunoscută ulterior sub numele de Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară “Ţara Bârsei” Prejmer).
• În anul 1963, unitatea de învâţământ îşi va modifica, nu doar numele, ci şi locaţia, în “Centrul Şcolar Agricol” funcţionând în localitatea Budila.
• În anul 1982, această instituţie devine “Liceul Agricol Prejmer”.
• Nouă ani mai târziu, liceul va fi cunoscut sub denumirea de “Grup Şcolar Agricol Prejmer”.
• În anul 2005, instituţia va fi recunoscută drept “Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Ţara Bârsei Prejmer”, fiind singura unitate şcolară cu profil agricol şi de industrie alimentară din zona de est a judeţului Braşov.
Elevii Colegiului pentru Agricultură şi Industrie Alimentară „Ţara Bârsei” din Prejmer se pregătesc pentru obţinerea calificărilor pentru care au optat, atât în orele teoretice din şcoală, cât şi în orele de practică, desfăşurate în instituţiile partenere. De asemenea, au posibilitatea să îşi dezvolte competenţele şi abilităţile dobândite şi în cadrul unor proiecte derulate în afara instituţiei de învăţământ.

Prejmer_1_b

Un PROIECT PENTRU VIITORUL AGRICOL al României
ISTORIA NE OBLIGĂ să nu uităm de unde am plecat cu toţii, să nu uităm că suntem fii şi fiice ale unui popor care, de multe ori, nu îşi merită soarta ce i-a fost zămislită de către cei care uită că sunt români. ISTORIA NE OBLIGĂ să NU repetăm greşelile trecutului, să nu persistăm în perpetuarea lor şi să facem orice efort e nevoie pentru a le îndrepta.
ESTE INADMISIBIL ca procesul de educaţie să fie perturbat şi chiar întrerupt, supus unor decizii care, în multe cazuri, au dus la desfiinţarea multor unităţi de învăţământ preuniversitar agricol!
Şi atunci, ne mirăm de ce vorbim de PARADOXURI chiar şi în educaţia agricolă? Lumea agricolă - companii, fermieri, cercetare - are nevoie de specialişti instruiţi în liceele de profil. Firmele sunt dispuse să-i finanţeze şi să-i pregătească pe viitorii angajaţi încă de pe băncile şcolii. Desigur, a scăzut numărul elevilor. Cu siguranţă trebuie să lucrăm şi la mentalitatea părinţilor, să îi convingem că AGRICULTURA este întotdeauna o meserie DE VIITOR, bine cotată şi bine plătită când vine vorba de tineri educaţi şi bine instruiţi. Vom face şi asta, ne vom implica în organizarea unor campanii de sensibilizare şi conştientizare a comunităţilor rurale! Însă nu trebuie să uităm că educaţia agricolă nu se poate face fără pământ, fără laboratoare, fără ferme pentru practică zootehnică şi vegetală.
Avem suficiente motive pentru a merge mai departe în turul liceelor şi, între timp, vom prezenta autorităţilor capabile să ia decizii provocările şi neajunsurile cu care se confruntă învăţământul preuniversitar agricol.

ISTORIA NE OBLIGĂ să NE UNIM şi să SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL.

VINO ŞI TU alături de noi! Vineri, 1 februarie 2019, de la ora 10.00 la Centrul Cultural "Ludwig Roth" din incinta Primăriei PREJMER, judetul Brasov

 

ÎN PREMIERĂ, 20 de elevi şi cadre didactice de la liceele la care am organizat până acum evenimente cu public în cadrul proiectului nostru vor fi prezenţi la cel de-al 5-lea liceu pe care îl vizităm - Colegiul Tara Barsei Prejmer. Un schimb de experienţă, spunem noi, mai mult decât binevenit!

 

Vă mulţumim tuturor pentru implicarea în demersul nostru şi pentru semnalul de normalitate pe care îl transmiteţi privind viitorul învăţământului agricol în România: Liceul Tehnologic Cezar Nicolau, Liceul Mihail Kogălniceanu Miroslava, Liceul Tehnologic Nr.1 Fundulea, Liceul Tehnologic Agricol “Alexandru Borza” Ciumbrud


 

invitatie PREJMER_b

Proiectul SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL este iniţiat de Revista FERMA prin Fundaţia Revistei Ferma şi specialiştii Dr.ing. LEONARD CONSTANTIN STAFIE şi Dr. medic veterinar RADU ANTOHE

Vă stăm la dispoziţie pentru informaţii suplimentare!

Cu aleasă consideraţie,
Nicoleta Dragomir redactor-şef Ferma, coordonator proiecte Fundaţia Revistei Ferma, tel. 0722814021
Leonard Constantin Stafie, autor, specialist în avicultură, redactor FERMA, initiator proiecte Fundatia Revistei Ferma

Detalii privind proiectul "SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL":

web: www.revista-ferma.ro click AICI

FACEBOOK pagina proiectului: ne găsiţi AICI

multumim partenerilor_PREJMER_b

ciumbrud_carti_b

 

 

Vizualizat: 2419 | Video Video 1 2 3 4 5 6 7 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?