Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce bani mai are AFIR

Publicat: 29 decembrie 2018 - 14:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Antreprenorii români nu s-au repezit, deocamdată, să acceseze bani europeni pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole, prin intermediul submăsurii 4.2 din PNDR 2014-2020, după cum relevă datele publicate pe siteul www.afir.info. 

Din alocarea de 203 milioane de euro, stabilită pentru sesiunea din acest an, au fost depuse cereri de finanţare în valoare de 116 milioane de euro. Data limită de depunere a solicitărilor de finanţare pentru procesarea produselor agricole este 31 ianuarie 2019, în limita fondurilor disponibile.

Procesare rosii_b

Producţie bună, procesare insuficientă
Chiar directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, îi îndeamnă pe agricultori să scrie şi să depună proiecte, fiindcă sunt ”fonduri disponibile atât pentru înfiinţarea unităţilor de procesare, cât şi pentru dezvoltarea şi modernizarea acestora. Cu ajutorul fondurilor europene pe care le gestionăm, agricultorii produc multe materii prime, dar trebuie făcut pasul firesc către investiţii în centre de colectare, de procesare, în unităţi care pot asigura un lanţ alimentar integrat. Valoarea sprijinului acordat pentru procesare poate ajunge până la 2,5 milioane de euro, o sumă importantă pentru cei care doresc să investească în acest sector”. Pentru înfiinţarea de unităţi de procesare au fost despuse până în prezent 81 de proiecte, iar pentru dezvoltarea şi modernizarea unităţilor de procesare 28 de proiecte. Tot în domeniul procesării, mai există o submăsură, SM 4.2 GBER MINIMIS, numită ”Sprijin pentru servicii de consultanţă în vederea implementării proiectelor de investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole aferentă submăsurii 4.2”. Aici au fost depuse 41 de proiecte, iar sesiunea se va încheia în 31 decembrie 2018.
Explorând arhiva site-ului AFIR, am descoperit şi câteva proiecte finanţate prin SM 4.2 GBER MINIMIS. De pildă, un proiect selectat pentru finanţare în august 2016 a fost ”Extindere şi modernizare fabrică de pâine, produse de panificaţie şi patiserie, în comuna Tătărăştii de Jos, judeţul Teleorman”, beneficiar fiind SC Euro Pan SRL, cu o valoare eligibilă de 2.000.000 de euro. Un alt proiect a fost ”Construcţie anexe funcţionale şi dotări tehnologice pentru extinderea activităţii şi împrejmuire cu gard”, beneficiar fiind SC Sitemani SRL, din Sibiu, cu valoarea eligibilă de 1.305.782 lei. În cadrul SM 4.2, ”Dezvoltare şi modernizare unităţi de procesare”, firma SC Cosm Fan Carmangerie SRL a modernizat şi extins o unitate de procesare carne în comuna Apahida, satul Sînnicoară, din judeţul Cluj.

Fabrica de paine_b

La şcoala internetului
Au mai rămas bani pentru participarea pentru prima dată la scheme de calitate (sM 3.1), alocarea aferentă acestei submăsuri fiind de 6,1 milioane de euro, dar sesiunea se încheie la 31 decembrie 2018. De asemenea, investiţiile în exploataţii agricole (sM 4.1), componenta sector vegetal (zona montană) beneficiază de o alocare de 26 milioane de euro, fiind depuse solicitări de finanţare de 11,8 milioane de euro, iar sesiunea se încheie la 31 martie 2018. Ar mai fi timp! Bani mai sunt pentru anumite măsuri, dar fermierii au nevoie de consultanţi care să priceapă schimbările survenite pentru depunerea proiectelor. Recent, AFIR a anunţat că pentru anumite măsuri, proiectele vor fi depuse exclusiv online, iar în curând acest lucru va fi obligatoriu pentru toţi aplicanţii, indiferent de măsura pentru care aplică. Hârţogăria a fost înlocuită cu depunerea online, care nu-l scuteşte însă pe aplicant de eventuale tracasări, chiar dacă AFIR a publicat pe site o sumedenie de informaţii şi de avertizări privind noua modalitate de depunere a proiectelor. Calculatorul este o lume în sine, cu un limbaj propriu, cu reguli de utilizare, iar depunerea unui proiect nu e aşa de simplă ca postarea unui selfie, din fermă, facebook. Ar trebui ca AFIR şi asociaţiile de fermieri să organizeze cursuri de învăţare a noilor reguli de depunere a proiectelor. Oricum, consultanţii agricoli vor trebui să se dea peste cap şi să înveţe de-a fi a păr cum să depună online un proiect, fără să cadă în vreo capcană virtuală.


ELIGIBILITATE FĂRĂ BANI!
Pentru a afla cum apreciază consultanţii, partenerii deseori indispensabili ai fermierilor, noul mod de lucru instituit de AFIR, l-am contactat pe Ionuţ Isdrariu, un tânăr consultant din judeţul Gorj: ”Depunerea online a proiectelor este o mişcare bună, e o îmbunătăţire care ne scuteşte de multe drumuri. Am depus online proiecte pe măsura 6.3. E un pic de lucru şi acum. Documentele trebuie scanate, puse în fiecare fişier, apoi urcate pe platformă. Unii consultanţi nu au ştiut cum să procedeze şi au avut probleme. Platforma are un istoric, poţi verifica înregistrarea proiectului. Ce mă nemulţumeşte pe mine este că nu suntem anunţaţi imediat cum s-au terminat banii şi depunem proiecte care sunt eligibile, dar nu primesc finanţare. Aleargă omul ca nebunul să facă proiectul şi i se spune că proiectul e eligibil, dar nu mai sunt bani”.
De ce au depus proiecte puţine pentru SM 4.1, investiţii în exploataţii agricole, componenta vegetal (zona montană)? Explicaţia ne-o oferă tot Ionuţ Isdrariu: „În zona montană nu sunt comasate terenurile pentru eventuale culturi vegetale. Dacă are omul trei hectare de teren şi vrea să cumpere prin AFIR un tractor de 100 CP, nu e eligibil, fiindcă are suprafaţă prea mică pentru un astfel de utilaj. Cât priveşte SM 4.2, pentru procesare, e o măsură bună pentru cooperative, fiind nevoie de cofinanţare de 30%”.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/223 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

 

Vizualizat: 336 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?