Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Brânza lui Vodă: povestea din spatele unui gust desăvârşit

Publicat: 15 iunie 2017 - 12:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe Viorel Petru Trifan l-am cunoscut anul trecut, la IndAgra. A venit la stand ca să ne mulţumească pentru că am fost singurii care l-am promovat. O colegă scrisese despre "Brânza lui Vodă" pe agroinfo.ro. 

Omul e sincer, extrem de politicos şi foarte modest, deşi face o brânză incredibil de gustoasă, care a impresionat juriul extrem de pretenţios de la concursul "International Cheese Awards 2016", unde au concurat pentru o medalie 5.000 de sortimente de brânzeturi şi produse lactate din 27 de ţări. Brânza lui Vodă, produsă de Căşăria Petruvio a lui Viorel Trifan a obţinut medalia de argint, deşi a avut o concurenţă serioasă la categoria sa: 17 sortimente de brânzeturi din Belgia, Portugalia, Canada, Irlanda, Austria şi Letonia.

Viorel TrifanClick pe poza pentru galerie!
"Brânza lui Vodă" nu se numeşte întâmplător aşa. Are o poveste extraordinară şi o reţetă bine păstrată care merge mult înapoi în timp, chiar pe vremea domnitorilor. Ingredientele nu sunt secrete: lapte de vacă pasteurizat, sare, culturi lactice, cheag - toate naturale. Nici procedeul nu e secret. E o brânză fină, artizanală, înnobilată peste 120 de zile în Căşăria Petruvio. Dar cantităţile, pasiunea, moştenirea de familie atât de veche şi de preţioasă o fac deosebită şi foarte apreciată de către cei care au gustat-o. Nu e o brânză ieftină, dar face toţi banii. Nu dispune căşarul nostru de cantităţi mari, dar nici piaţa internă nu prea îi oferă oportunităţi de vânzare...

O brânză nobilă, de pe vremea voievozilor
Nicoleta Dragomir: Concursul internaţional dedicat produselor lactate şi brânzeturilor în mod special. 261 de producători din 27 de ţări. Un singur român a urcat pe podium şi un singur produs: Brânza lui Vodă. De ce Brânza lui Vodă?
Viorel Trifan: Pentru că aşa au numit-o cei care au făcut-o de multă vreme, pe la 1600. A fost comandată prima dată de un domnitor român, de Mihnea Vodă, care mânca brânză adusă din Italia, dar nu o putea consuma decât iarna, când se putea transporta, vara fiind mult prea cald, şi atunci a zis: "Măi, dar în ţara mea nu ştie nimeni să facă brânză dintr-asta de care îmi aduceţi voi?" A dat sfoară în ţară şi a găsit un român care a ştiut să facă brânză pe placul lui Vodă. Şi pentru că, de atunci, casele domnitoare mereu au comandat această brânză, cel care a produs-o a zis "mai trebuie să facem brânză pentru Vodă, mai trebuie să-i ducem brânză lui Vodă", aşa i-a rămas numele. De BRÂNZA LUI VODĂ.
Nicoleta Dragomir: Am înţeles că Brânza lui Vodă este legată direct de familia Dvs.
Viorel Trifan: Da, cei care au produs-o pentru prima dată au fost din familia mea şi reţeta ei desăvârşită s-a perpetuat din generaţie în generaţie. Însă o perioadă destul de lungă de timp s-a oprit producerea acestei brânze. Am reluat eu tradiţia, după mai bine de 60 de ani. Acum îmi doresc să pot să o dau mai departe în familie, dacă reuşesc.

Premiată internaţional, interzisă la vânzare în afara României
Nicoleta Dragomir: Aţi urcat pe podium cu această brânză la un concurs internaţional, doar că nu puteţi vinde în exterior şi ştiu că asta este marea dumneavoastră durere...
Viorel Trifan: Da, este o durere, pentru că brânza fiind o specialitate, o brânză foarte fină şi preţul e pe măsură iar cumpărătorii sunt mai rari în ţară şi putem găsi desfacere mai bună în afară. Dar ne vom organiza în aşa fel încât, până la urmă, să putem obţine şi vânzarea ei în exterior. Atât de bun e produsul, că nu putem să nu obţinem aceste aprobări, zicem noi.
Nicoleta Dragomir: Unde poate fi găsită acum Brânza lui Vodă, pentru cine doreşte să cumpere? Pentru că sunt convinsă că, după ce au gustat-o, românii nu vor mai putea renunţa la a o consuma!
Viorel Trifan: Deocamdată poate fi găsită doar pe Facebook (n.r. - căutaţi pe facebook Viorel Petru Trifan sau Petruvio) şi, poate în timp, va ajunge şi în diferite magazine, mai ales magazine specializate, cu produse de înaltă calitate.

Ce înseamnă o brânză tradiţională?
Nicoleta Dragomir: Am reţinut de pe eticheta produsului că avem de-a face cu o brânză artizanală şi înnobilată în sistem tradiţional. Ce presupune procesul de producţie?
Viorel Trifan: Brânza este procesată din laptele proaspăt muls. Eu mă scol la 4 dimineaţa ca să aduc laptele de la fermă şi imediat intră în procesul de fabricaţie. Una din calităţile acestei brânze este dată şi de faptul că este produsă din lapte proaspăt muls. Nu conţine nici un fel de ingrediente suplimentare faţă de ingredientele clasice, deci nu are ameliorator de gust, nu are coloranţi, nu are conservanţi, lucru care zic eu că şi la concurs a plăcut, pentru că una este să simţi un adaos într-o brânză, mai ales un conservant sau un ameliorator de gust şi alta este să fie o brânză 100% naturală!

Pe Viorel Trifan îl găsiţi la telefon: 0744327235, email: petruvio@gmail.com

TREI SORTIMENTE DIN BRÂNZA LUI VODĂ
Căşăria Petruvio produce trei sortimente de brânză artizanală maturată, sub marca "Brânza lui Vodă". Viorel Trifan le prezintă:
Brânza lui Vodă - COLANUL ROŞU: are o crustă gălbui-portocalie, comestibilă, ce îmbracă miezul de culoarea untului. Cu un gust complementar strugurilor negri şi o aromă fină de fân de pajişte, acest sortiment încântă întreaga cavitate bucală transformând deschiderea şi/sau finalul unei mese într-o adevarată bucurie.
Brânza lui Vodă - COLANUL ALBASTRU: are o crustă de culoare galben-pai, comestibilă, ce îmbracă un miez care are un gust cu o foarte suavă nuanţă dulce-acrişoară şi o aromă fină de fân proaspăt cosit.
Brânza lui Vodă - COLANUL ALB: are o crustă de culoare galbenă, comestibilă, care îmbracă un miez cu găuri mari ce are o cremozitate şi textură deosebite şi al cărui gust variază de la dulce-fructat la uşor aromat, aceasta datorându-se conţinutului de ierburi florale din hrana vacilor.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/194 (ediţia 15-30 iunie)

Vizualizat: 488 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!