Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Botoşaniul, înapoi pe harta irigaţiilor din România

Publicat: 02 septembrie 2018 - 14:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Odată cu punerea în funcţiune a Staţiei de Pompare a Apei Stânca Costeşti, care va putea asigura apa pentru irigaţii pe aproximativ 3000 hectare de teren agricol, în judeţul Botoşani s-a ajuns ca în situaţii de secetă să se poată asigura apa necesară plantelor pe jumătate din suprafaţa amenajată pentru irigaţii înainte de 1989.

 

În ziua de 23 iulie a.c., la Staţia de Pompare a Apei Stânca Ştefăneşti, judeţul Botoşani, s-au desfăşurat probele de pompare a apei pentru irigaţii, ca urmare a finalizării lucrărilor de refacere a construcţiei, a agregatelor de pompare şi a modulului electric. Totodată, s-au finalizat şi lucrările de decolmatare a celor 7,5 km de canale de irigaţii din zona Ripiceni-Stânca, înfundate cu vegetaţie, inclusiv forestieră, pe care apa de irigaţii nu a mai circulat de peste un sfert de veac.
Cele 3000 ha de teren care pot fi irigate în zona Ripiceni-Stânca se adaugă altor 6000 ha irigabile ca urmare a refacerii staţiei de pompare a apei de la Horia-Liveni-Manoleasa, o investiţie guvernamentală în valoare de 500.000 de lei.
Ca şi la Manoleasa, investiţia de la Staţia Stânca, în valoare de peste 800.000 de lei, a fost aprobată şi supravegheată îndeaproape de către ministrul Petre Daea, prezent la Botoşani atât în zilele de 13 şi 30 mai 2018, în momentul demarării lucrărilor şi în unele etape ulterioare de lucru, cât şi în ziua de 23 iulie, cu ocazia inaugurării staţiei. ”Ştiam că termenul de punere în funcţiune era data de 31 iulie 2018. Iată că aceşti constructori au reuşit să termine lucrarea mai devreme, adică la 15 iulie 2018. Practic, în două luni s-a reuşit refacerea a două dintre cele patru agregate de pompare, a modului electric şi, ceea ce este extrem de important, s-au decolmatat canalele pentru ca apa să circule. Şi, iată, aici, la faţa locului, spun din nou că Prutul este pe câmp. Este deosebit de important ca fermierii să poată avea la dispoziţie apa pentru irigaţii şi vom continua asemenea lucrări, astfel încât să refacem tot ceea ce s-a distrus din sistemele de irigaţii”, a declarat Petre Daea.

Harta irigaţiilorClick pe poza pentru galerie!

Proiect realizat de singura fabrică de pompe industriale din România
Cele două noi agregate de pompare a apei pentru irigaţii de la Staţia Stânca au fost executate chiar la Botoşani, la singura fabrică de pompe industriale din România. ”După proiectul de reabilitare a sistemului de irigaţii de la Manoleasa, a urmat cel de aici, fiind o mare provocare pentru noi din două perspective, respectiv durata scurtă de execuţie şi dificultatea tehnică, deoarece era vorba despre refacerea unor pompe care au fost părăsite timp de peste 25 de ani. Urmele acestei situaţii triste ne-au fost arătate atât prin rădăcinile de copaci, prin cuiburile de şerpi şi lilieci pe care le-am găsit în ţevile de aspiraţie/refulare în pompe, cât şi prin rugina dezolantă din staţie. Acum, staţia este complet funcţională şi sper ca, din acest moment, fermierii să utilizeze apa pe care o putem pompa la un debit foarte mare”, menţiona Ciprian Bidaşcă, director general Mecanex Botoşani.

1040 hectare au fost deja contractate
Lucrările de reabilitare a Staţiei de Pompare a Apei din amenajarea Ripiceni-Stânca au făcut posibil ca, până în luna iulie 2018, să fie încheiate contracte cu fermierii pentru 1040 ha, atât cât deţine Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Lehneşti. ”Am reabilitat Staţia de la Costeşti, de unde, prin canalul CA1, vom pompa apa până la Staţia de Repompare, care urmează a fi reabilitată. Practic, pe suprafaţa de 1040 ha avem încheiate contracte cu fermierii pentru livrarea apei prin CA1. Am pompat apă pe 7550 metri liniari de canale de irigaţii care au fost decolmatate, iar pomparea apei cu cele două agregate de pompare MDV 18 s-a realizat la o înălţime de 56 m. Urmează ca, odată cu reabilitarea Staţiei de Repompare, să se efectueze şi decolmatarea celorlalte canale de irigaţii, astfel încât să poată fi utilizat întregul plot. În amenajarea de irigaţii Ripiceni-Stânca mai există canalele CA2 - 1324 ml şi CA3 - 1512 ml, impermeabilizate cu dale din beton şi, de asemenea, colmatate”, preciza inginerul Ionel Grosu, directorul Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Moldova Nord din cadrul ANIF.
Pe lângă aceste lucrări, care au costat 1.106.206 lei cu TVA (reparaţii agregate, instalaţii hidromecanice, electrice, clădire şi taxă de racordare), sunt vizate lucrări şi în alte puncte din zona de influenţă a unităţii, tot pe malul Prutului, la SPA Soloneţ Sud, judeţul Iaşi.
Sistemul de Irigaţii Ripiceni-Stânca dispune de canale de distribuire a apei cu o lungime totală de 10.386 metri liniari şi nu a mai fost folosit din anul 1993.
În judeţul Botoşani, au fost finalizate şi procedurile de licitaţie pentru reparaţii în cadrul staţiei de pompare de bază la Movileni, din amenajarea de Irigaţii Movileni-Havârna, a Staţiei Curteşti, din amenajarea Irigaţii Curteşti, aflate în administrarea ANIF Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Moldova Nord, Unitatea Botoşani, valoarea totală a investiţiilor ridicându-se la suma de aproximativ 890.000 lei.

Alte 20.200 ha din 8 amenajări rămân în... conservare
Suprafaţa agricolă a judeţului Botoşani este de aproximativ 400.000 de hectare, pe aproximativ 20.200 hectare impunându-se măsuri pentru remedierea/reabilitarea sistemului de îmbunătăţiri funciare, în vederea diminuării efectelor secetei, prin irigaţii în cadrul celor zece amenajări corespunzătoare. La această dată, lucrările au fost efectuate în cadrul a două amenajări, respectiv Horia-Liveni-Manoleasa (6250 ha) şi Ripiceni-Stânca (3005 ha). Celelalte opt amenajări se află în conservare, prezentând un ridicat grad de uzură fizică şi morală, potrivit Prefecturii Botoşani.
La nivel naţional, până în a doua jumătate a lunii iulie 2018, suprafaţa pentru care putea fi asigurată apa pentru irigaţii ajunsese la 1.200.000 hectare, fiind încheiate contracte cu fermierii pentru o suprafaţă de un milion de hectare.

 Ionel Grosu_b

Ionel Grosu: Vom începe lucrări de reabilitare la SPA Soloneţ Sud, judeţul Iaşi. Vom înlocui în totalitate conductele care transportă apa din Prut până la Staţiile de Repompare. Odată finalizat proiectul tehnic, considerăm că lucrările de reabilitare de la SPA Soloneţ Sud vor demara la sfârşitul lunii august”.

Ciprian Bidaşcă: “Urmează, desigur, şi alte proiecte, aici, pe malul Prutului, dar şi în alte locuri din ţară. De exemplu, acum, dezvoltăm proiecte în Brăila, Constanţa, Teleorman, la staţii cu mult mai mari şi mai complexe decât acestea”.


PREDICTIBILITATE ŞI STABILITATE - BENFICII ALE IRIGAŢIILOR
Fermierii care deţin terenuri în zona în care sistemele principale de irigaţii au fost reabilitate sunt bucuroşi de realizarea acestor investiţii, unii dintre aceştia deţinând culturi în sistem ecologic şi având o extraordinar de mare nevoie de apă pentru irigaţii. ”Am aproximativ 200 ha de teren agricol chiar sub sistemul de irigaţii inaugurat astăzi, în stânga şi în dreapta canalului de distribuţie a apei. Pe această suprafaţă, am culturi de floarea-soarelui, porumb, precum şi de lucernă, pe 50 ha, în sistem ecologic. De ani buni aşteptam acest moment în care să refacem sistemele de irigaţii. Sunt foarte bucuros şi încrezător. Chiar dacă planuri mi-am făcut permanent şi am lucrat, acum pot să îmi bazez proiectele şi pe irigaţii”, spunea fermierul Petrică Ciornei.

 Titel Simionescu_b

“ACUM IRIGĂM SCUMP DIN ALTE SURSE”
Fermierii care au terenurile la capătul canalului CA1, acum eliberat de vegetaţiile ierboase şi lemnoase, aşteaptă ca MADR să respecte promisiunea de a continua investiţiile în reabilitarea sistemelor de irigaţii din zona Prutului, astfel încât să poată apela şi ei la apa pentru irigaţii din amenajarea Ripiceni-Stânca. ”Eu am 700 ha de teren, dar ferma mea începe fix de acolo unde se termina cei 7,5 km de canal decolmatat în această primă etapă. Domnul ministru a spus că, la anul, ne va veni şi nouă rândul. Sperăm că va fi aşa, iar de la anul aşteptăm să putem să irigăm şi noi de aici, odată cu reabilitarea Staţiei de Repompare Lehneşti, care va alimenta celelalte două canale. Vrem să realizăm investiţii în pivoţi, tamburi, astfel încât, în caz de secetă, să putem aduce apa către plante pe o suprafaţă cât mai mare. Deocamdată, irigăm mai scump şi din alte surse”, preciza fermierul Titel Simionescu, din zona Lehneşti, Botoşani.

 

 

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 14/219 (ediţia 15-31 august 2018)

 

Vizualizat: 607 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?