Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Bine aţi venit în NOVACI!

Publicat: 13 septembrie 2018 - 23:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Novaci este un oraş din partea de nord-est a judeţului Gorj, situat în zona de contact a Munţilor Parâng cu Subcarpaţii Olteniei, în depresiunea omonimă, la 504-680 m altitudine, fiind vegheat din depărtare de cel mai falnic vârf din masivul Parângului - Parângul Mare (2.518 m). 

Este traversat de cursul mijlociu al râului Gilort. Novaciul se află la 45 de km de municipiul Târgu-Jiu şi la 80 km de Râmnicu-Vâlcea. Climatul este montan şi submontan, cu aer curat, puternic ionizat, lipsit de praf şi alergeni şi un bioclimat recomandat pentru odihnă, recreere şi repunere în formă a organismului.

Bine aţi venit în NOVACI_b

Drumul naţional alpin Novaci-Oaşa-Sebeş (Transalpina) care se întinde pe 150 de km asigură legătura între Oltenia şi Transilvania, traversând Munţii Parâng, Munţii Latoriţei şi Munţii Şureanu.
Oraşul s-a format prin comasarea mai multor sate de oieri. El a fost atestat pentru prima dată într-un hrisov al lui Radu cel Mare de la 1502. Există indicii documentare cum că ar fi existat din timpul lui Mircea cel Bătrân, însă cea mai sigură dată a atestării rămâne cea de la 1502. În 1847 a luat fiinţă Plaiul Novaci, cu un important punct de vamă. Statutul de oraş a fost primit abia în 1968, după comasarea satelor Novaci Români şi Novaci Ungureni.
Novaci este format din localitatea componentă Novaci (reşedinţa) şi din satele Berceşti, Hirişeşti, Pociovaliştea şi Siteşti. În Novaci se poate ajunge la staţiunea Rânca parcurgând 18 km pe drumul ce leagă Novaci de Rânca (Transalpina DN67c) prin „Plaiul Novacilor”.
Suprafaţa oraşului este de 24.250 ha, din care 6.608 ha este teren agricol, peste 10 mii ha sunt acoperite cu păduri, iar în jur de 1000 de hectare este teren intravilan.

Bine aţi venit în NOVACI_b

O comunitate în plină expansiune investiţională şi turistică
După cum deja ştiţi, proiectul nostru se desfăşoară în 5 localităţi gorjene. Am ajuns deja la cea de-a treia. După cum v-am obişnuit, începem seria articolelor dedicate Novaciului cu o discuţie despre proiectele în derulare şi potenţial investiţional, interlocutor fiindu-mi edilul oraşului Novaci, Dumitru Leuştean, aflat în funcţie din 2012.

Nicoleta Dragomir: Ne aflăm în Novaci, locul în care oamenii, natura, agricultura şi turismul par să facă echipă bună. Unde se situează oraşul astăzi, din punct de vedere al investiţiilor pe care le coordonează administraţia locală?

Bine aţi venit în NOVACI_b

Dumitru Leuştean: Ne aflăm în plină perioadă de depunere a proiectelor pe POR (Programul Operaţional Regional) 2014-2020, suntem în lucru cu foarte multe proiecte, dar am şi depus, avem şi aprobate... Pe scurt, am început cu spitalul orăşenesc Novaci, un care îndeplineşte toate condiţiile pentru zona pe care noi o administrăm. Am obţinut deja un proiect pe măsura 3.2.b, privind eficientizarea termică a acestui obiectiv, suntem lămuriţi cu toate clarificările solicitate până în prezent, doar aşteptăm să semnăm contractul şi să înceapă procedura de achiziţie şi efectiv lucrările. Dacă tot suntem la sănătate, vă por spune că lucrăm la un proiect pentru un nou ambulatoriu. Avem deja unul care funcţionează foarte bine, dar împreună cu managerul şi echipa de coordonare a spitalului am considerat că este insuficient şi mai dorim unul cu dotările cele mai actuale.
Nu am neglijat deloc nici învăţământul. Pot să vă spun că toate instituţiile de învăţământ sunt cuprinse într-un program pe PNDR, pentru a fi reabilitate, modernizate şi dotate pentru vremurile în care ne aflăm. Suntem în faza de achiziţie a acestor lucrări, sperăm ca în 25-30 de zile, cu puţin noroc şi dacă nu vor fi anumite contestaţii, să demarăm şi aceste lucrări.

Bine aţi venit în NOVACI_b
Clădirea în care ne aflăm (n.r. - Casa de Cultură a oraşului Novaci) este una deosebiă. Sunt două de acest tip în România, cea din Novaci şi mai există una în oglindă, în Bucureşti. Cea din Bucureşti s-ar putea să fie mai dotată la vremurile în care suntem, noi ne străduim, avem un proiect depus la Compania Naţională de Investiţii, este în faza ultimelor verificări şi sperăm ca la finalul anului să fie lămurit constructorul şi pentru această clădire.
Deloc întâmplător, vreau să vă spun că am depus un alt proiect, privind transportul în comună. Suntem o zonă interesantă pentru turişti, sunt probleme pentru că o parte dintre turişti vin cu mijloacele de transport până în Novaci şi deplasarea către alte obiective turistice, în localităţile limitrofe, este mai dificilă. De aceea, noi am gândit acest proiect în valoare de circa zece milioane de euro, pe care l-am depus, cu maşini electrice, aşa cum este normal, adaptat la vremurile actuale, în armonie cu mediul. În acelaşi timp, vor fi şi lucrări pe infrastructură, atât pentru drumuri cât şi pentru lucrările aferente bunei funcţionări a acestui proiect. Ne-am gândit ca în perioada weekendurilor în special, una sau două maşini să rămână pentru a deservi trasee spre Rânca.

Harta Oltenia de Nord_b

Nicoleta Dragomir: Cum facem totuşi să integrăm mai bine agricultura în turism? Este sau ar trebui să fie o oportunitate pentru zona aceasta?

Dumitru Leuştean: Dacă turismul a început să prindă culoare, în agricultură - fiind o zonă puţin dificilă din punct de vedere al terenului, a configuraţiei zonei - trebuie să găsim soluţii ca să le îmbinăm în aşa fel încât să funcţioneze poate mai ieftin şi mai calitativ pentru cetăţean şi pentru turiştii care trec prin zonă. Şi, bineînţeles, soluţia este şi integrarea mai bună a produselor agro-alimentare în pensiuni. Există o serie de măsuri la care noi ne-am gândit, lucrăm deja la o parte din ele, sperăm să ajungem la nişte parametri care să convină tuturor.

Primar Novaci Dumitru Leustean_b

Nicoleta Dragomir: Care este mesajul primarului din Novaci pentru turişti şi pentru potenţialii investitori?

Dumitru Leuştean: Noi aşteptăm foarte mulţi investitori, de altfel am şi o relaţie foarte bună cu investitorii care se află deja în zonă. Sunt câteva chestiuni de care ne-am lovit, este şi un program la Bruxelles, pe care îl coordonez, să facem înfrăţire cu o localitate de acolo şi zic eu că lucrurile se vor detensiona mai mult şi mai bine atunci când ai şi fonduri mai multe. Pe turişti îi aştept cu drag, să vină, să aibă încredere în pensiunile noastre şi în administratorii lor, fiindcă sunt oameni extrem de serioşi, cu produse calitative şi care sper să-i tot readucă la noi, în Novaci!

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2018)

Viitor pentru sate_b

Vizualizat: 2674 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?