Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Avem nevoie de iarbă!

Publicat: 22 noiembrie 2010 - 16:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Principalele preocupări ale locuitorilor din mediul rural sunt condiţiile de păşunat ale animalelor şi acordarea subvenţiilor şi a ajutorului social, în timp ce dezbaterile legate de protejarea mediului încă îşi aşteaptă debutul în majoritatea comunităţilor rurale, deoarece cei mai mulţi oameni încă nu sunt conştienţi de multiplele feluri în care problemele de mediu le afectează sănătatea, viaţa de zi cu zi şi veniturile.

Click pe poza pentru galerie!

Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC) şi Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, în colaborare cu Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) Cluj-Napoca, s-au întâlnit în luna septembrie la Alba Iulia în cadrul proiectului „Avem nevoie şi de iarbă!” pentru a expune problemele de mediu şi de ordin juridic cu care se confruntă zona Ocoliş, judeţul Alba, şi pe care cele trei asociaţii le-au identificat şi sesizat autorităţilor împreună cu cetăţenii direct afectaţi din Ocoliş.

Tot la Alba Iulia, ANBCC a lansat broşura proiectului „Avem nevoie şi de iarbă!”, publicaţie care cuprinde cele mai acute probleme de mediu din comunităţile rurale româneşti, sesizate de către organizaţiile implicate în concursul cu acelaşi nume.

Proiectul „Avem nevoie şi de iarbă!” a debutat cu un concurs de identificare de probleme de mediu în comunităţile rurale, concurs în cadrul căruia organizaţii neguvernamentale din România au argumentat gravitatea problemelor şi impactul pe care acestea le au asupra vieţii cotidiene a locuitorilor din mediul rural.

Cele mai des întâlnite cauze ale problemelor de mediu din zonele rurale sunt lipsa unui management al deşeurilor adecvat, neglijenţa sau neştiinţa cetăţenilor, dezinteresul autorităţilor locale sau regionale, precum şi lipsa unor măsuri adecvate de protejare a siturilor naturale.
Organizatorii au ales două comunităţi rurale cu probleme de mediu diferite şi în care au promovat participarea publică în rezolvarea acestora:


Merişani (Argeş) - Asociaţia Partener pentru Tine: Gestionarea deşeurilor

În comuna Merişani, gropile de gunoi improvizate şi locurile de depozitare a gunoiului care nu sunt dezafectate şi unde locuitorii continuă să arunce gunoaiele menajere şi animaliere poluează sursele de apă potabilă, solul, aerul şi apa râului Argeş, afectând calitatea apei pentru localităţile din aval şi punând în pericol sănătatea publică. Deşeurile aruncate în locuri care nu sunt amenajate special atrag muşte, şobolani şi alte animale care pot să răspândească boli. Mai mult, sunt emanate gaze inflamabile, arderea gunoaielor constituind pericol de explozie şi sursă de poluare a aerului. Nu în ultimul rând, grămezile de gunoaie aruncate peste tot afectează imaginea comunei.

 

Ocoliş (Alba) - CIDRM Cluj-Napoca: Exploatarea în carieră în sit natural protejat

La Ocoliş, SC Kemna Materiale de Construcţii SRL propune exploatarea în carieră deschisă a dacitului industrial şi de construcţii. În aceeaşi zonă, SC Ancandra Trans SRL exploatează, încă din octombrie 2009, cantităţi masive de dacit industrial, fără să aibă acord de mediu şi în ciuda măsurii de sistare a activităţii dispuse de Garda de Mediu. Scara industrială a acestor exploatări, de peste 10 ha, apropierea faţă de sat şi faptul că aceste exploatări ar funcţiona în acelaşi timp fac ca impactul asupra satului să fie distrugător şi ireversibil.

Impactul ecologic: Exploatarea în carieră face parte dintre activităţile cu impactul cel mai distrugător şi mai persistent în timp asupra speciilor de plante şi animale de pe raza localităţii Ocoliş, parte a reţelei de arii protejate la nivel european NATURA 2000. În ciuda prevederilor legale, cele două situri NATURA 2000 nu sunt încadrate în planurile de urbanism ale comunei şi pentru cariera propusă nu s-a întocmit şi aprobat un plan de urbanism specific.

De asemenea, defrişările preconizate pe muntele Jâdovina, parte integrată în situl Natura 2000 ROSCI0253 Trascău şi în situl Natura 2000 ROSPA0088 Munţii Trascăului, şi vibraţiile produse de exploatarea industrială vor genera alunecări de teren şi vor favoriza inundaţiile. Totodată, pe termen mediu şi lung este aşteptată dispariţia sau perturbarea unor specii rare de plante şi animale (ciocănitoarea neagră, bufniţa mare, lilieci aflaţi pe cale de dispariţie, râsul etc.).

Impactul asupra sănătăţii populaţiei: Praful emanat în urma activităţii industriale va fi respirat de locuitorii comunei şi va putea ajunge în fântânile descoperite, cauzând boli respiratorii şi gastrice, accentuarea bolilor de inimă şi chiar cancer pulmonar. Substanţele toxice pot fi purtate de vânt şi ploaie în pământul cultivat şi pe culturile localnicilor, cauzând boli gastrice, iar zgomotul afectează liniştea localnicilor, cauzând stres, oboseală, nervozitate.

Impactul asupra vieţii locuitorilor: Vibraţiile produse de detonări şi circulaţia autobasculantelor afectează fundaţiile caselor şi rezistenţa pereţilor şi a acoperişurilor. Căderile de piatră necontrolate, exploziile şi huruitul maşinilor pun în pericol viaţa animalelor. De asemenea, calitatea laptelui va scădea din cauza depunerii de praf calcaros şi dacitic pe iarba păşunată, iar depunerile de praf pot duce la îmbolnăvirea vitelor.

Acţiuni: La şase luni de la începerea monitorizării zonei, cele trei asociaţii implicate în proiect, împreună cu un grup de iniţiativă local din Ocoliş, au semnalat abuzurile şi ilegalităţile care pun în pericol de distrugere zona protejată şi au propus autorităţilor responsabile şi factorilor de decizie implicaţi un set de acţiuni concrete pentru o protecţie efectivă a zonei. Totdată, CIDRM a anunţat că va acţiona în instanţă Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, în vederea anulării acordului de mediu emis de aceasta companiei Kemna SRL pentru proiectul de exploatare a materialelor de construcţii în carieră deschisă în situl protejat Jidovina.

Vizualizat: 647 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
IARBA-AR FI DAR NU AVEM...de dat
|
03. 24, 2011. Thursday 16:08
Lipsa de iarba este intradevar o problema acuta pentru cei care doresc sa creasca bovine si nu numai.....Cred ca este de semnalat abuzul autoritatilor acolo unde exista pasuni dar nu ajung in posesia celor care ar avea nevoie de ele.Valentele expresiei de "PASUNISTI" sunt fructificate la PRIMARIA DUMBRAVENI -SIBIU unde cu pasunile fac pasunistii ce vor iar institutia prefectului cred ca este lipsita de prefect atata timp cat nu se verifica legalitatea atribuirii pasunilor. VARGA STEFAN VALENTIN
2.
IARBA-AR FI DAR NU AVEM...de dat
|
03. 24, 2011. Thursday 16:08
Lipsa de iarba este intradevar o problema acuta pentru cei care doresc sa creasca bovine si nu numai.....Cred ca este de semnalat abuzul autoritatilor acolo unde exista pasuni dar nu ajung in posesia celor care ar avea nevoie de ele.Valentele expresiei de "PASUNISTI" sunt fructificate la PRIMARIA DUMBRAVENI -SIBIU unde cu pasunile fac pasunistii ce vor iar institutia prefectului cred ca este lipsita de prefect atata timp cat nu se verifica legalitatea atribuirii pasunilor. VARGA STEFAN VALENTIN
1.
w
|
03. 24, 2011. Thursday 15:53
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!