Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Atelierul de confecţii... metalice

Publicat: 06 septembrie 2018 - 16:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ionuţ Rădescu e un tânăr (are 32 de ani) care a reuşit să acceseze fonduri europene pentru firma sa de confecţii şi construcţii metalice din Baia de Fier. Tânărul s-a dus fix spre submăsura care corespundea cel mai bine pregătirii sale profesionale, şi anume sM 6.2 ”Înfiinţare activităţi neagricole în zone rurale”, el fiind absolventul Facultăţii de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole a Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti. Inginerul a reuşit două lucruri importante: să obţină bani europeni şi să găsească un sediu pentru firmă chiar în comuna lui.

După absolvirea facultăţii, în 2002, Ionuţ a lucrat la câteva firme de construcţii din Râmnicu Vâlcea. Sta cu chirie şi făcea naveta săptămânal. A învăţat, desigur, o mulţime de lucruri practice, dar în 2015 şi-a spus că e timpul să pună capăt condiţiei de lefegiu şi să acţioneze pe cont propriu. Plan îndrăzneţ, ţinând cont de durităţile şi capcanele din sectorul antreprenorial. Ionuţ nu e însă omul care se mulţumeşte numai cu ideile, el vrea să le vadă şi realizate.

Ionuţ Rădescu_b

Bani de la Bruxelles, utilaje din China
Ştiind că în România vin bani europeni pentru proiecte la ţară, şi-a încercat norocul. A apelat la serviciile unei firme de consultanţă din Bucureşti şi împreună au definitivat proiectul, care a fost depus online. Au fost vreo şapte luni de aşteptare. Proiectul a fost aprobat, iar după alte cinci luni a fost acordată prima tranşă, valoarea totală a finanţării fiind de 70.000 de euro, sumă integral nerambursabilă. Având o parte din banii europeni, Ionuţ a pornit la cumpărături: patru utilaje importate din China - de pildă, o maşină de amprentat profile metalice la rece şi o maşină de torsionat bare metalice - dar şi sumedenie de scule. Când am documentat acest articol, inginerul aştepta să-i mai sosească un utilaj tot din China. E vorba de o maşină de debitat cu plasmă, care îi va uşura munca foarte mult, preluând în plan automat ceea ce făceau angajaţii în mod manual. Utilajul ajunsese în Portul Constanţa, mai trebuiau îndeplinite nişte formalităţi ca să poată fi adus la Baia de Fier. Oricum, şi fără acest utilaj, tânărul inginer s-a aruncat cu capul înainte pe piaţa confecţiilor şi construcţiilor metalice, reuşind să obţină comenzi în diferite locuri din ţară.

Harta lucrărilor finalizate
”Prima mare lucrare a fost o hală de 16 m/10 m, la Râmnicu Vâlcea, destinată să fie service pentru autocamioane. A doua lucrare am câştigat-o chiar la Universitatea Tehnică din Bucureşti, unde am fost student. Am avut de confecţionat nişte eprubete de încercare. Contractele le-am obţinut prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice)”, îşi aminteşte Ionuţ. Desigur, punctele pe hartă unde a avut comenzi s-au înmulţit. A mai confecţionat un gard metalic pentru Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş, rafturi metalice pentru trei sedii ale CNAIR, tot nişte rafturi metalice pentru Prefectura Judeţului Maramureş sau un gard metalic pentru un parc într-o comună din judeţul Braşov. ”Cea mai mare lucrare a fost o hală industrială finalizată acum o lună la Râmnicu Vâlcea”, precizează antreprenorul. Majoritatea contractelor au fost obţinute prin SEAP, dar au fost şi clienţi care au ajuns la firmă prin recomandări sau accesând site-ul firmei www.alfractus.ro.

Atelierul de confecţii... metalice_b

Firme printre ferme
Atelierul se află aproape de centrul comunei Baia de Fier. Închirierea unui spaţiu a fost una dintre condiţiile obligatorii pentru obţinerea banilor europeni. În prezent, Ionuţ are cinci angajaţi permanenţi şi spune că ar mai avea nevoie de mână de lucru: ”Acum o lună am vrut să angajez trei muncitori, dar nu i-am găsit. Nu găseşti uşor angajaţi”.
Ionuţ e un inginer pur sânge. Lucrează numai după schiţă. ”Toate lucrările sunt proiectate de mine, lucrăm numai după schiţă şi i-am învăţat pe muncitori să respecte aceste schiţe”, mă asigură el. Ştie că piaţa confecţiilor şi construcţiilor metalice e aglomerată, concurenţa e dură. ”Nu cred că pot să mă limitez la un judeţ-două, trebuie să am în vedere toată ţara. Concurenţa e foarte mare. La Sadu, tot în judeţul Gorj, e o firmă puternică, înfiinţată în 2005. Din cele 28 de contracte onorate până acum, numai două am obţinut aici, în zonă”, precizează în final inginerul Ionuţ Rădescu.

 IonuÅ£ Rădescu_b

UN BUSINESS IEŞIT DIN TIPARELE INVESTIŢIILOR RURALE
Accesând sM 6.2 ”Înfiinţare activităţi neagricole în zone rurale”, Ionuţ Rădescu sparge clişeul potrivit căruia dacă trăieşti la ţară, e musai să accesezi bani europeni pentru agricultură. Cu o diplomă de inginer în servietă, cu experienţă de zece ani dobândită ca angajat al unor firme de construcţii din Rm. Vâlcea, tânărul a avut curajul să înfiinţeze o firmă de confecţii şi construcţii metalice şi să aplice pentru banii europeni, reuşind să câştige 70.000 de euro pentru achiziţia de utilaje performante şi a altor lucruri necesare activităţii sale. Cu firma lui, completează şi diversifică peisajul antreprenorial al comunei Baia de Fier, unde se află patroni de firme de transport, dar şi proprietari de pensiuni turistice.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 14/219 (ediţia 15-31 august 2018)

Vizualizat: 1182 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?