Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Anchetă Ferma: CADASTRU cu DEZASTRU în satul Tăut!

Publicat: 29 martie 2022 - 17:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După ce s-a făcut cadastrarea generală în comuna Batăr din Bihor, sătenii au constatat că o bună parte a titlurilor de proprietate au neconcordanţe. Oamenii se tem că vor rămâne cu problemele nerezolvate.

„În satul Tăut, după desfiinţarea CAP-ului, procesul de repunere în posesie a terenurilor agricole s-a făcut pe vechiul amplasament, având şi cărţi funciare care atestau acest lucru. Am primit adeverinţele de proprietate de la Primăria Batăr după care au început să fie scrise titlurile de proprietate. Până aici totul părea să fie în regulă. După anul 2000 au apărut câteva firme care au cumpărat teren şi au început să-l intabuleze, dar nu au ţinut cont de folosinţă şi de punerea în posesie. Intabularea s-a făcut la întâmplare, peste alţi proprietari!”, ne scrie Nelu Foaliş, agricultor din satul Tăut.

 

INTABULARE? NU SE POATE!


Potrivit lui Nelu Foaliş, nimeni nu a ştiut nimic de acest lucru până când deţinătorii de terenuri au încercat să-şi intabuleze proprietăţile. Nu s-a putut, deoarece titlurile de proprietate erau scrise greșit, necorespunzând cu folosinţa terenului. Sesizând Primăria Batăr de această neconcordanţă, sătenii au fost îndrumaţi să stea liniştiţi că toate titlurile greşite se vor corecta odată cu cadastrarea generală gratuită.

 

A VENIT MAREA CADASTRARE!


În 2018 a început cadastrarea şi s-a convenit să fie făcută la faţa locului. Zis şi cam atât. Acest lucru nu s-a întâmplat! „Au fost adunate actele de proprietate pentru a fi centralizate şi în trei zile am poziţionat titlurile greşite împreună cu angajaţii firmei respective pe amplasamentul corect, primind asigurări de la aceştia că aşa vor fi înscrise în cartea funciară”, susţine Dorel Popa
Dar ce să vezi! La începutul anului 2021, locuitorii din Tăut au primit răspuns scris de la OCPI Bihor, prin care li se comunica respingerea majorităţii cererilor de repoziţionare a titlurilor de proprietate, pe motiv că documentaţia era incompletă.

 Foto 2_Batar_b

 

LĂSAŢI ÎNTR-O MARE MINCIUNĂ!


„Am făcut sesizare la primărie la OCPI, la Prefectură, la Direcţia Agricolă pentru a îndrepta lucrurile mai cu seamă că lucrarea de cadastru general are termen de garanţie 12 luni, perioadă în care se pot rezolva problemele apărute. Acest termen va expira în această primăvară şi nu s-a întâmplat absolut nimic bun pentru noi! Am fost lăsaţi într-o mare minciună”, precizează Nelu Foaliş.

 

CĂRŢI FUNCIARE NOI, GREŞITE!


„Am refăcut documentaţiile şi cu chiu cu vai s-au făcut câteva corecţii. Mai sunt oameni cu adeverinţe de proprietate şi nu au fost cuprinşi în cadastrul general”, susţine Nelu Foliş.

Acesta continuă să explice: „Nici la intravilan nu a venit nimeni la faţa locului, eu nu am reuşit să intabulez grădina, conform realităţii din teren, pentru că altcineva are acte pe grădina mea, iar eu apar pe bucata altuia. S-au eliberat Cărţi Funciare noi cu date greşite, e haos total!”, susţine Nelu Foliş.

„S-a ajuns în situaţia când s-au vândut alte terenuri care nu erau ale proprietarului. Omul a vândut, primarul a semnat ca... primarul şi mai târziu s-a văzut că era alt pământ! Aşa a început harababura”, intervine şi Dorel Popa.

 

UNII CU MUNCA, ALŢII CU TITLUL


Dorel Popa susţine că oamenilor le e frică să nu rămână fără pământurile lor! Ba mai mult, cică nu ar mai ajunge terenul (?!?) şi că ar fi vreo 700 de ha în minus. „Am vreo 5 hectare cumpărate pe care nu am reuşit să fac acte, dar pentru care plătesc impozit la primărie. Pământul există, îl folosesc, dar în acte apare titular altul. Noi am făcut contestaţii peste tot, ni s-a zis să ne adresăm instanţei!”, susţine Dorel Popa.

 

plan parcelar'_bCADASTRARE FĂCUTĂ DIN BIROU


Un alt locuitor din Tăut, Ioan Popa, e la fel de înverşunat: „Părinţii şi soacră-mea nu au titluri de proprietate pe teren. Am cumpărat între noi câteva hectare, Primăria şi-a pus stampila pe actul de vânzare-cumpărare care nu-i luat în considerare. Cadastrarea s-a făcut din birou, nu din teren!”

Alţi oameni nemulţumiţi, precum: Leontin Coraş, Teodor Moţ sau Ioan Bunta, susţin că „noi avem pământul, îl lucrăm, dar alţii au hârtii pe el! Firma are vină că ne-a minţit, a făcut hârtiile din birouri!”

 

TREBUIE REFĂCUTĂ CADASTRAREA


Ioan Mughiuruș, primarul comunei Batăr, susţine că ştie de titlurile de proprietate greșite și a luat legătura cu Prefectura pentru corectarea acestora. „Am fost în februarie anul trecut la comisia judeţeană de fond funciar de la Prefectură şi am solicitat sistarea emiterii Cărţilor Funciare pentru ca firma cu cadastrul general să revină şi să rezolve problemele cu cetăţenii. Nu s-au luat în considerare adeverințele de proprietate pe care le aveau oamenii. După un an de zile, s-au afişat la primărie datele cadastrale pe comună, totul a fost OK. Între timp s-au intabulat imobilele conform titlului de proprietate şi nu conform folosinţei! Practic, acum ar trebui să se refacă toată cadastrarea pe satul Tăut”, explică Ioan Mughiuruș.

Primarul susţine că „sătenii, care nu au titlul de proprietate şi din varii motive nu au venit şi nu i-a interesat de unde să ridice actul, folosesc terenul din 1990. Oamenii nu doresc titlurile scrise pe alte amplasamente”.

 

NOI NE-AM FĂCUT TREABA!”

 

Cel puţin curios este că firma de cadastru nu ştia, la mijlocul lunii februarie, ce s-a întâmplat în comuna Batăr şi de ce oamenii sunt nemulţumiţi. „Am primit o adresă de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor că trebuie să trimitem o echipă la teren să măsoare. Ce? Nu am înţeles foarte clar”, ne-a declarat Cornel Păunescu, directorul Cornel&Cornel Topoexim SRL. 

„Noi am respectat caietul de sarcini şi legea. Am făcut măsurători la teren, oamenii au fost invitaţi de către Primărie să vină şi să asiste la măsurători, dar mulţi nu s-au prezentat nici la afişarea datelor la Primărie şi nici nu au făcut contestaţii. Avem obligativitatea ca timp de un an de zile să corectăm eventualele erori (n.a. - perioada de graţie expiră pe 15 mai a.c.)”, a precizat patronul firmei de cadastru.  

 

OCPI BIHOR A TRIMIS SESIZARE

Am luat legătura cu Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor. Directorul instituţiei ne-a declarat că OCPI a sesizat firma bucureşteană să vină şi să termine treaba. “Sunt neconcordanţe şi nu s-au scurs cele 12 luni de la finalizarea contractului de cadastrare a comunei Batăr, aşa cum prevede legea. Respectivele corecţii sunt realizate gratis. După adresa noastră aşteptăm ca firma să procedeze în consecinţă“.

Situată în Câmpia Miersigului, pe dreapta râului Crişul Negru, comuna Batăr din judeţul Bihor are o populaţie de 5.230 şi o suprafața totală de 12.649 ha, din care intravilan 1.202 ha. Numărul gospodăriilor este de 1.798, iar cel al locuințelor 1.856.

 

Vizualizat: 654 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?